Biruitorul răutăţii, apărătorul dreptăţii – Sf Ierarh Nicolaie

sf-nicolae-1

Biruitorul răutăţii, apărătorul dreptăţii – Sf Ierarh Nicolaie

Sfântul Ierarh Nicolaie

„Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor.” (din Tropar)

Nicolae, care se tîlcuieşte „biruitor de popor”; şi cu adevărat s-a arătat biruitor al răutăţii, aşa binevoind Dumnezeu spre folosul de obşte  al lumii.

Multe, mari şi preaslăvite minuni a făcut Sfîntul Nicolae, acest mare plăcut al lui Dumnezeu, pe uscat şi pe mare, ajutînd celor ce erau în primejdii, izbăvind de înecare şi scoţîndu-i din adîncul mării la uscat; răpindu-i din robie şi aducîndu-i la casele lor; izbăvind din legături şi din temniţe, apărînd de tăierea de sabie şi scăpînd de la moarte, apoi multora le-a dat tămăduiri: orbilor, vedere; şchiopilor, umblare; surzilor, auz; muţilor, grai. Pe mulţi, din cei ce pătimeau în sărăcia cea mai mare, i-a îmbogăţit, iar celor flămînzi le-a dat hrană. Şi la toată nevoia, s-a arătat gata ajutător, apărător cald, grabnic folositor şi sprijinitor; iar acum, deasemenea, ajută pe cei ce-l cheamă şi din primejdii îi izbăveşte. Ale cărui minuni precum este cu neputinţă a le număra, tot aşa cu anevoie este a le descrie. Pe acest mare făcător de minuni îl ştie Răsăritul şi Apusul, şi toţi creştinii cunosc nenumăratele lui minuni. Deci, să se slăvească printr-însul Dumnezeu Cel Unul în Treime lăudat: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfînt, Căruia se cuvine laudă în veci. Amin.

Sursa : www.sfantulnicolae.info

sf-nicolae-3

Despre Sfântul Ierarh Nicolaie  – de Sf Nicolae Velimirovici

Acest glorios sfînt, prăznuit şi astăzi de popoarele din întreaga lume, a fost unicul fiu al unor oameni de rang înalt şi foarte bogaţi din cetatea Patarelor Lichiei, pe numele lor Theofan şi Nonna.

Fiind acesta singurul copil dăruit lor de Domnul, părinţii au întors înzecit lui Dumnezeu bogatul lor dar, închinîndu-l pe fiul lor slujirii Lui celei sfinte. Sfîntul Nicolae a învăţat viaţa cea duhovnicească de la unchiul lui, Nicolae, Episcopul Patarelor, şi a fost de acesta tuns întru îngerescul chip la Mînăstirea Noului Sion de unchi întemeiată.

După moartea părinţilor, Sfîntul Nicolae a împărţit toată colosala avere moştenită săracilor, nepăstrînd pentru sine absolut nimic. Preot fiind în Patara, el s-a făcut tuturor vestit şi fără să vrea prin a sa milostenie de pomină, pe care o făcea ascunzînd cu grijă fapta cea bună, după cuvîntul Domnului: Să nu ştie stînga ta ce face dreapta ta (Matei 6: 3).

Inchinîndu-se apoi pe sine cu totul singurătăţii şi tăcerii, gîndind să petreacă întru acestea pînă la moarte, a auzit la o vreme un glas din cer care i-a zis: Nicolae, în mijlocul poporului să-ţi săvîrşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine.

Indată după această vestire, şi prin a Domnului minunată purtare de grijă, Sfîntul Nicolae a fost înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei. Milostiv, înţelept şi neînfricat, Sfîntul Nicolae a fost păstorul cel bun al turmei sale.

In vremea prigoanelor contra creştinilor declanşate de Diocleţian şi de Maximian, Sfîntul a fost aruncat în temniţă, dar chiar şi de acolo instruia şi învăţa zi şi noapte poporul întru Legea lui Dumnezeu.

Sfîntul Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi de la Sinodul întîi a toată lumea de la Niceea, din anul 325, unde, din rîvnă arzătoare pentru adevărul dogmelor credinţei, a mers în mijloc şi l-a lovit întru Numele Domnului cu a lui sfinţită mînă peste necurata lui faţă pe ereticul Arie cel cu nume urît.

Pentru aceasta el a fost scos din Sinod şi din scaunul său episcopal pentru o vreme, pînă cînd Insuşi Domnul şi Preacurata Lui Maică de Dumnezeu Născătoarea S-au arătat mai multor ierarhi de frunte, descoperindu-le acelora că din poruncă de sus s-a făcut minunată lovirea aceea.

Apărător înflăcărat al adevărului lui Dumnezeu, Marele Sfînt Nicolae a fost pururea neînfricat întru apărarea dreptăţii printre oameni, în două rînduri el a mîntuit de la condamnare nedreaptă la moarte trei bărbaţi.

Milostiv, credincios şi iubitor de dreptate, el a umblat prin mijlocul poporului ca un înger al lui Dumnezeu. El a fost socotit sfint de popor chiar din timpul vieţii lui, şi chiar din timpul vieţii lui oamenii chemau cu credinţă numele lui întru necazuri şi se mîntuiau. El venea şi în vis şi aievea înaintea celor care chemau cu credinţă numele lui, şi îi ajuta uşor şi grabnic, fie că aceia se aflau aproape sau foarte departe.

Faţa lui strălucea ca faţa lui Moise, simpla lui prezenţă mîngîia şi curăţa poporul, umplîndu-le sufletele de pace, bucurie şi bună voire. La bătrîneţele lui Sfintul s-a îmbolnăvit pentru puţină vreme şi, după o viaţă preaplină de nevoinţe aspre şi pline de roadă, s-a strămutat la Domnul spre a se bucura pururea de odihna vederii Feţei Lui, şi spre a ajuta pe mai departe, de acolo, pe credincoşii de pe pămînt cu aceleaşi şi mai bogate neîncetate faceri de bine, spre a Domnului slavă.

Sfintul Mare Dascăl al lumii şi Ierarh Nicolae Episcopul Mirelor Lichiei s-a strămutat la veşnica viaţă în şase zile ale lunii decembrie, din anul 343 după Hristos.

Sursa : www.sfantulnicolae.info

sf-nicolae-6

RUGACIUNE


O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta; izbaveste turma lui Hristos de lupii cei ce o rapesc pe ea, si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste prin sfintele tale rugaciuni de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de razboiul cel dintre noim, de foamete, de potop, de sabie, de boala si de moarte grabnica; si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in temnita si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de taierea sabiei, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvintul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata lina si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca, si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invredniceasca. Amin.

La Mulţi Ani, tuturor celor ce poartă numele : Nicoleta, Nicolaie, Niculina … sănătate şi putere, Lumină şi înţelepciune !

ikebana-119-b

Sibilla

imagini preluate de pe google.ro

informaţii preluate de pe http://www.sfantulnicolae.info

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Biruitorul răutăţii, apărătorul dreptăţii – Sf Ierarh Nicolaie

 1. leo zice:

  La început nu înţelegeam de ce la tălică a venit cu niscai ore mai devreme; când am ajuns la finalul articolului mă prinsăi de unde nerăbdarea:
  La mulţi ani, Niko… 🙂
  Unde ziceai că-i vinu ăla?

  Apreciază

 2. ionborgo zice:

  Niko,
  Stii tu oare ce se uita mai greu?Iti spun eu din experienta mea umila.”Gandul ca nu esti inteles atunci cand cunosti adevarul” mai clar”Constiinta de sine ca nu esti inteles si nu vor sa fii inteleasa” Atat am de spus.Cu drag,din suflet,tata Borgo:)

  Apreciază

 3. Elisa zice:

  Sibilla,La multi ani!Si un Mos Nicolae darnic!
  Sarbatori fericite! 🙂

  Apreciază

 4. Sibilla zice:

  Vă mulţumesc frumos, tuturor !
  @Leo,
  de unde nerăbdare … he, he, socoate tu din 6 decembrie şi până-n 31 decembrie … răbdarea sârbului o am eu 😉 🙂
  Vin este, la sârbi vinul şi slibovica nu se gată :))
  Aaaaaa …. Dragana Mirkovic … hvala, hvala, je lepo 🙂
  Hvala lepo za sve, majstore !
  Ştii la ce mă gândesc eu acum, oare câţi copii sunt la care Moşul nu vine şi ei … ei cică-şi negociază foncţiile … uf !!!
  Mă voi ruga să le dăruie tuturor Moşul Nicolaie, sănătate şi zâmbet !
  zdravo,
  Sibilla
  @tati Borgo,
  Nu şi nu, cât vă am prin ” zonă ”, cât vă simt suflet prieten e … dobro … 😉 🙂
  Mulţumesc, tati drag !
  respecte şi preţuire şi Moşul să vă / să ne dăruie sănătate şi zâmbet, tuturor,
  Sibilla
  @Elisa,
  hvala lepo sestro 🙂
  Sărbători fericite şi vouă, suflete frumoase !!!
  numai bine, preţuire,
  Sibilla

  Apreciază

 5. corinacretu zice:

  La Multi Ani, Niko! Sa fii sanatoasa si fericita iar Sfantul Nicolae sa ne aduca tuturor numai bucurii si realizari, sanatate si implinirea dorintelor!
  O zi frumoasa!

  Apreciază

 6. La multi ani de Sfantul Nicolae la toti.

  Apreciază

 7. Sibilla zice:

  @Corina Creţu,
  Mulţumesc frumos, OM MINUNAT ! 🙂
  Un mic dar muzical de la Moşul cel bun şi drept, pentru tine, floare de colţ :  Sănătate, noroc, împliniri şi tot ce-ţi doeşti, împlinit să fie !!!
  O zi minunată, Corina,
  Sibilla

  Apreciază

 8. Sibilla zice:

  @Stefan Steiner,
  mulţumesc frumos 🙂

  sănătate şi numai bine,
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.