Da, se întâmplă ! Rolul nostru, care e … ?

fetita-care-plange

Da, se întâmplă ! Rolul nostru, care e … ?

Doua copile de la un centru de plasament din Maramures vor aduce pe lume copii

19-11-2008

Caz incredibil la Centrul de Plasament pentru copii scolari din Ocna Sugatag. Doua fete de acolo vor deveni în scurt timp mamici.

Angajatii institutiei si-au dat seama prea târziu ca minorele sunt însarcinate, astfel ca în acest moment nu se poate vorbi despre avort. Mai mult, ambele fete au decis sa pastreze sarcina. În prezent, viitoarele mamici sunt consiliate psihologic si sunt învatate cum trebuie sa îsi creasca bebelusii. Ele vor mai ramâne o scurta perioada în centrul amintit, urmând a fi transferate la Centrul de Asistenta Maternala din Baia Mare.
La Centrul de Plasament pentru Copii Scolari Ocna Sugatag (judetul Maramures) sunt asistati 77 de copii, iar la Casa de Tip Familial (CTF) din aceeasi localitate sunt 16 copii. Marea majoritate a acestora sunt deja adolescenti si merg la scoala generala din localitate sau la liceele din Baia Mare sau Sighetu Marmatiei.
Desi sunt supravegheati atât ziua, cât si noaptea, doua fete cu vârste de 16, respectiv 17 ani au ramas însarcinate. “Una dintre fete va fi majora în luna decembrie a acestui an, iar cealalta are 16 ani împliniti. Va dati seama ca sunt probleme ce apar si în familie nu doar într-un centru în care am 77 de copii, iar la CTF, care este tot în subordinea mea, am înca 16. Tinând cont si de lipsa unui psiholog, desi postul exista, este greu sa le câstigi încrederea tu ca simplu angajat. Apoi, va dati seama ca usile centrului nu sunt ferecate cu lacate, iar geamurile nu sunt cu gratii. Nu putem sa îi izolam pe acesti copii de comunitate. Copiii merg la scoala si pot iesi din centru sub diferite pretexte sau chiar fara învoire. Într-o jumatate de ora, o fata poate merge sa se întâlneasca cu cineva, fara ca tu sa stii. Peste noapte avem doi supraveghetori, numai ca sunt multi copii. El poate fi într-o camera, iar în cealalta sa se întâmple altceva”, a afirmat directorul Centrului din Ocna Sugatag, Florin Put.
“Am discutat cu ambele fete personal. Le-am explicat care sunt riscurile pe care le suporta în caz ca intervine o sarcina nedorita. Dupa ce am aflat ca sunt însarcinate, au fost consiliate de psiho-pedagogul scolar. Li s-a spus care sunt variantele în caz ca pastreaza sarcina sau ca avorteaza. Conform legislatiei, ele sunt singurele care pot decide”, a spus directorul Florin Put.
Fata care va împlini 18 ani în decembrie este acum în Casa de Tip Familial din Ocna Sugatag. Ei i s-a înghetat anul scolar. Era eleva la un liceu din Baia Mare. Cealalta minora de 16 ani este în Centrul de Plasament pentru copii scolari.

Unuia dintre viitorii tatici nu-i pasa de copil
“Ele vor ramâne în Ocna Sugatag pâna în al treilea semestru de sarcina. Apoi vor fi transferate la Centrul de Asistenta Maternala din Baia Mare”, a declarat directorul Put. Cele doua fete cunosc cine sunt tatii bebelusilor. Una dintre ele spera sa se casatoreasca cu baiatul din Sighet, dar abia dupa ce va naste. Cea de 15 ani a conceput bebelusul cu un baiat care a fost si el internat în Centrul de Plasament Ocna în urma cu câtiva ani. Acesta lucreaza la o familie din localitate. Fata, sub protectia anonimatului, ne-a spus ca a discutat cu el, dar nu îi prea pasa de copil.

Conducerea Directiei pentru Protectia Copilului regreta situatia
“Este regretabil ceea ce s-a întâmplat la Ocna Sugatag cu cele doua fete. Din pacate, s-a întâmplat. Asta este. Ele au fost consiliate în aceasta privinta. Din pacate, problema asta este la nivel national, nu se întâmpla numai la nivelul centrelor de plasament. Noi nu putem sa transformam centrele în adevarate fortarete. Noi le vom ajuta pe aceste fete pentru a depasi aceasta situatie”, a spus Nicolae Boitor, director interimar la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Maramures.

Un singur psiholog în toata directia
Lipsa psihologilor din centrele de plasament din Maramures ar putea fi o cauza a faptului ca tot mai multe fete ramân gravide la vârste tot mai fragede. “Acestor copii le lipseste modelul parental. Le lipseste atasamentul, afectiunea care ar fi avut-o în familile naturale. Copiii de acolo se afla în incapacitate de a stabili relatii afective de lunga durata. Asa se explica de ce un numar semnificativ din fetele internate în centrele din România ajung sa ramâna însarcinate. Întâi de toate ar trebui sa se puna un mai mare accent pe educatia sexuala”, a spus psihologul Daniela Covaciu.

Sursa : www.gardianul.ro

182365_1211799223

Da, adevărat ce subliniază doamna psiholog dar, tot atât de adevărat e şi că astfel de cazuri se întâmplă mult mai des decât s-ar părea, că există cazuri în care aceste copile sunt ” îndrumate ” să întrerupă sarcina mai degrabă, pentru a se ascunde sub preş orice fel de problemă, val, ce-ar putea umbri, Doamne fereşte reputaţia directoraşilor sau , cică ” imaginea instituţiei ” … nu cum s-a ajuns în astfel de situaţii importă pentru onorat conducerile instituţiilor sau ale DGASPC-urilor, nu interesează nici că poate dacă ar fi existat măsuri de precauţie, prevenţie, poate că s-ar fi putut evita astfel de situaţii, nu … imaginea personajelor bătute-n cuie pe criterii politice primează , nu cumva să răsufle-n presă ceva … da, asta e ” politica ” protecţiei copilului, din nefericire ! Protecţia copilului e foarte interesată de aspecte precum : monitorizarea ” mişcării în front ” a angajaţilor, secretizarea informaţiilor de orice fel şi nu mă refer la cele ce nu fac obiectul interesului public … mă refer la netrebniciile şi mârşăveniile ce continuă a fi ridicate la rang de ” grija pentru interesul superior alcopilului ”, mă refer la faptul că aceste copile părăsesc instituţiile la ore discutabile ( ca de exemplu după orele 22 ) cu larga cooperare a portarilor acestor instituţii zicese de ” ocrotire ” şi acceptul tacit al unor directoraşi …

Adevărat, instituţiile de ocrotire nu pot fi transformate în fortăreţe, dar e inadmisibil şi nicidecum ” conform legii ” ( ca să citez una din expresiile preferate ale unei ” competente ” directoare ) să fii complice şi să nu pedepseşti inconştienţa sau, şi mai grav dezinteresul , incompetenţa ( şi mă opresc numai pentru moment aci … ) unor specimene care ar trebui să-şi facă datoria de portari … au o fişă a postului, sarcini şi atribuţii de serviciu … Portarul trebuie să comunice şi să colaboreze permanent cu personalul educativ, cu persoana care îndeplineşte îndatoriri şi responsabilităţi zilnice fiind ” de serviciu pe unitate  ”, există posibilităţi de prevenire în timp a unor abateri de la ROI ( regulament de ordine interioară ) de către aceşti copii/tineri, ar trebui să se cunoască paşii ce trebuie urmaţi când o copilă părăseşte instituţia, măcar la orele la care acea poartă ar trebui să fie supravegheată, încuiată . Cum adică te uiţi tu portar impasibil până ce iese copilul pe poartă şi urcă spre exemplu într-o maşină şi nu anunţi pe nimeni ? De ce există acele situaţii în care întârzierea înapoierii unui copil/tânăr în instituţie se anunţă organelor de poliţie abia după ce trec 24 de ore sau, în cel mai fericit caz, la mica înţelegere cu tinerii deşi tu director cunoşti antecedentele, cunoşti anturajele frecventate, cunoşti că în repetate rânduri absenţa din instituţie se prelungeşte inclusiv pe parcursul nopţii sau şi mai grav două-trei zile la rând dar … continui să consimţi a fi părtaş unor evenimente şi situaţii arhicunoscute şi nu mişti un deget, nu pedepseşti în nici un fel portarul vinovat, nu-ţi fată mintea nici o măsură de prevenţie … Legea spune că întârzierea înapoierii sau dispariţia copilului/tînărului în instituţie trebuie comunicată în scris, deci printr-o adresă scrisă organelor de poliţie la 24 de ore, cine vă împiedică şi de ce nu sunteţi de acord cu sesizarea telefonică măcar la două ore, cică ” nu dau bine repetatele apeluri telefonice ” , se consemnează în registrul de evidenţă al prezenţei copiilor în instituţie absenţa nemotivată … Păi rişti cam multe, ca de pildă, ai consemnat că o copilă a părăsit fără învoire instituţia, subliniez, ieşind lejer şi neîmpiedicată de nimeni la poarta instituţiei, ai ” nesimţirea ” să întrebi portarul de sănătate, te trezeşti mâine zi, de exemplu, cu ditamai conflictul generat de taman personajul în cauză ( pedeapsă pentru ” indiscreţia ta ” ) şi poate ai şi ” şansa ” să te suduie birjăreşte ori să-ţi ” promită ” o corecţie ( bătaie ) că cică nu-i place mutra ta … o ho, ho … şi de aci ţine-te drace ! Ai ceva cu personajul în cauză, ai deranjat rudele cu funcţii sus puse care i-au dat loc de muncă, eşti imediat atras într-un complot de-ţi stă mintea … eşti catalogat nebun, vrei răul instituţiei, ia să ne folosim şi de nişte copii să depună mărturie că …. că ce, că-ţi faci datoria ?

Realitatea este că da, există şi oameni care încă-şi mai fac datoria în protecţia copilului, care-şi iau responsabilităţile şi răspunderile în serios, care-şi fac meseria cu suflet şi înţeleg ce rol au acolo, dar … nefericirea şi tristeţea e că mai mult de jumătate ( şi sunt blajină … ) din angajaţii instituţiilor de ocrotire, ai DGASPC ( direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului ) sunt rude cu înalt funcţionarii publici, cu cei din conduceri, sunt pile,relaţii, ” obligaţii ” care habar nu au ce înseamnă, ce presupune interesul superior al copilului . Binele copilului nu înseamnă în niciun caz a-l împinge prin ignoranţă, dezinteres şi incompetenţă pe calea pe care o apucă la un moment dat. Trebuie să ştii să impui regulile, să ştii să-ţi menţii o hotărâre, să fii constant în hotărâri, să ştii când să mângâi copilul şi cănd să spui ferm şi hotârât nu ! Altfel, dacă eşti doar numit politic, sau rudă a cuiva, sau de o nesimţire crasă sau … ajungi în trista situaţie de a fii jucat pe degete de copil ! Se ştie că aceşti copii provin în mare majoritate din medii delincvente, că posibil ca în familiile de provenienţă şi-au format din nefericire unele deprinderi, comportamente deviante, oare rolul personalului e de a facilita consolidarea acestor comportamente sau dimpotrivă găsirea unor soluţii de atenuare, corectare ? Dar se doreşte în adevăr acest lucru sau repet, prioritar rămâne să nu cumva să răsufle ceva în presă, se continuă la nesfârşit cu pititul problemelor sub preş, cu ţinutul unor vinovaţi pentru, vai, atât de multe la sănul ocrotitor al conducerii ce nu ştie a fi nepărtinitoare .. ?

În loc să căutăm cauzele  ce au generat apariţia unor astfel de aspecte regretabile e mai uşor să întrunim o Comisie şi să îndepărtăm ” problema ”, să uşurăm instituţia de ” povară ”, cu alte cuvinte să ne debarasăn de copila care da, a greşit … sunt etape de dezvoltare în care apar tulburările de comportament specifice vârstei ( există factorii ce ” ajută ” la instalarea lor : anturajul frecventat, lipsa afecţiunii, nevoia de apartenenţă, nevoia de afectivitate etc. ) sigur că e nevoie de implicare, de efort, de muncă în echipă, de nenumărate încercări, de găsirea mai multor modalităţi, alternative de petrecere a timpului liber, de experienţă, de har, de colaborare, de suflet … de multe. Da, nimeni nu spune că nu e greu, nimeni nu contestă posibilele eşecuri, dar dacă şezi ca mumia pe scaunul directorial şi te prefaci că nimic nu se întâmplă, dacă te faci complice unor personaje ce nu au nici cea mai mică legătură cu protecţia copilului, mai mult dai precum vita taman în omul care trage şi-şi iubeşte şi face meseria cu dăruire, pe bună dreptate faci umbră pământuluide pomană , eşti suspectat de rea credinţă, eşti vinovat moral şi e foarte grav, şi,mâine-poimâine se întâmplă iată evenimente imprevizibile, răsuflă în presă … şi faci pe sfânta mironosiţă justificându-ţi incompetenţa şi zminteala dând vina pe copii, pe oamenii ce-ţi ies în cale, pe oricine, numai tu eşti mimoză ” neştiutoare ” …

Oare de ce personalul educativ care manifestă constanţă-n hotărâri, explică regulile, depune eforturi în ce priveşte prevenţia, etc. e catalogat de către copii/tineri ca fiind ” sever ” iar cei care sunt complici la micile lor escapade sunt porumbei ? Nu are nimeni timp, dispoziţie şi nici disponibilitate să afle, să cunoască, să recunoască ,dar, e timp berechet să ne folosim de aceşti copii cu neobrăzare şi patimă pentru a-i ancheta, chestiona, a-i ” împinge ” a depune mărturii împotriva celor ce ţi-au şifonat orgoliul şi-au zdruncinat scăunelul, ţi-au ” deranjat ” rudele … şi aceasta în tâmpeniile de şa zis ” comisii de disciplină ” care mai nou, în România anului de graţie 2008 se substituie instanţei, tribunalului … Ai tupeul să scoţi un sunet să spui unor lucruri pe nume, să cauţi să te implici, să respecţi legea .. apoi urmează citaţii după citaţii ( da, citiţi bine ” citaţii ” ) în aşa numitele comisii unde se adună de zor ” dovezi ” să ţi se ” demonstreze nebunia ”, să fii stressat şi hărţuit pentru că … faci valuri în ” ape limpezi ”. care va să zică nu eşti invitat ci citat, oare nu ” invitaţie ” ar fi cuvântul potrivit ? Oare de ce se scrie ” citat pentru săvârşirea faptelor ” şi din victimă ajungi a fi tratat ca abuzator iar abuzatorul îţi râde-n bot ? Şi, mâine zi, altă copilă iese pe poartă, cine ştie unde … noi, privim, timpul trece, leafa merge …

Nu tu psihologi în instituţii, nu tu consilieri, nu la nivel de DGASPC, ci efectiv în cadrul instituţiilor, aşa cum prevede legislaţia, ne tot raportăm teoretic numai la ” standarde ” , nu tu colaborări cu firme de pază dacă altfel nu se poate, măcar pe timpul nopţii, căci se tot pleacă la ore târzi la discoteci, unde se adoptă cu repeziciune tot felul de deprinderi şi se leagă ” prietenii” , mai avem tupeul să ne întrebăm cum au ajuns tinerii să ne impună ei propriile regili, să ne joace pe degete, să apară tot mai desele plecări fără învoire din instituţie … Una e să ” plece ” o copilă pe drumul şcoală-instituţie spre anturaje, destinaţie râvnită şi cu totul alta e să iese nestingherită pe poarta instituţiei mai ales la anumite ore şi noi să ne prefacem că nimic nu s-a întâmplat.

Cauzele ce generează apariţia unor astfel de cazuri sunt mult mai multe, mai adânci, factorii ce facilitează., întreţin astfel de situaţii şi mai mulţi, noi continuăm să dormim în posturile călduţe, să veghem ca ” imaginea instituţiei ” să nu fie ştirbită de ” nebuni ”, să ne răzbunăm orgoliile … Halal protecţie a copilului !

Rolul nostru, care este, să veghem interesul superior al copilului sau interesele personale şi liniştea rudelor, să nu tresară nimic spre presă, să îndepărtăm ” problema ” – copila, care da, a greşit … Într-o zi, cineva va auzi şi va răspunde ! Până atunci să spunem lucrurilor pe nume, şi am să tot repet : primul pas în rezolvarea oricărei probleme este să-ţi asumi existenţa ei, să recunoşti că problema există ! Ascunzând la nesfârşit problemele, nu faci decât să întreţii situaţii regretabile dar multe încă reparabile, şi mâine poimâine vulcanul erupe … destine sau numere de dosare ???

Sibilla Poesis

informaţii preluate de pe www.gardianul.ro

imagini preluate de pe google.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Da, se întâmplă ! Rolul nostru, care e … ?

 1. Jamilla zice:

  sibilla, ce bine cunosc si eu acest „cantec”…suntem surate in ale meseriei.
  primul pas, in afara de recunoasterea problemei si gasirea solutiei, ar mai fi si comunicarea si colaborareaintre echipa multidisciplinara si copii, intre compartimente, angajati, beneficiari, familiile beneficiarilor… problema e atat de complexa si, totusi, atat de simpla! copiii nu isi cunosc drepturile, nici mamele-copil, pana nu se intampla ceva de acest gen…am lucrat la un centru de minori, deci am avut si eu astfel de cazuri. Si sincer, am avut parte si de dileme de ordin etic dar slava domnului, mi le-am rezolvat. Sesizarile pot face uneori, multe, alteori, sunt trecute sub tacere. Sibilla, e drum lung.

  Apreciază

 2. Jamilla zice:

  profilaxia cazurilor de graviditate infantila este, iarasi, inca un subiect tabu pt societate, ce sa mai vorbim de interventie in criza, caci d emulte ori, nu avem nici mijloacele logistice necesare.

  Apreciază

 3. Jamilla zice:

  aaa, normal, asta nu e o scuza pt cei de sus..of, of si of

  Apreciază

 4. Trexel zice:

  hai ca nu e asa infantila, sa fim seriosi, pai mai nou si io ma uit dupa fete de 16 ani…voi nu vedeti cum arata? 🙂
  nu mi se pare asa absurd cazu atata timp cat tiganii isi casatoresc copiii la 10 ani si incep sa procreeze nu mult dupa. ca la ei asa e „legea”. care nu corespunde cu legea tarii da ce conteaza? ei tot asa fac. si nu se mai duce nimeni pe ei sa le dea in gura.
  oricum lumea a evoluat, n-are rost sa filosofam daca in bine sau in rau…a evoluat. lucrurile nu mai sunt ca pe vremea lui bunica. astia mici si-o pun in draci inca din scoala generala. toata lumea mai nou vrea sa si-o puna. cu mic cu mare. e secolu sexului. asta se vinde, asta se cumpara. pai ce sa invete copiii astia? altceva?

  Apreciază

 5. sfinx667 zice:

  @Jamilla,
  Da, drumul e lung şi istovitor, o spune Sibilla după nişte ani tare mulţi de sistem !
  Merită însă încercat totul, noi suntem acolo ca să-i supraveghem, educăm, ocrotim, necum pentru a le acoperii escapadele cum se procedeazî din păcate în instituţii, am mai spus repet, pentru mulţi angajaţi, timpul trece, leafa merge …
  Ba mijloace, modalităţi, alternative, disponibilitatea unor persoane ar cam fi, dar … nu se doreşte, iar gurile sparte precum a mea, sunt închise cu scenarii diabolice, oameni ca mine, ca tine, ca alţii, sunt consideraţi incomozi şi onorat înalt funcţionarii publici, derectorii, caută CU ORICE PREŢ să se debaraseze de noi !
  Nu interesul superior alcopilului primează pentru aceşti farisei ci interesele lor personale, liniştea lor …
  Nu au nici o scuză cum nici o scuză nu au cei din conducerea judeţului care ar putea interveni şi nu o fac … să le fie oare teamă de personajele în cauză, să fie doar ” o mână se spală pe alta ”, să fie ceva şi mai grav … ei ştiu, ideea e că e vorba de destinul unor copile şi pe ei îi doarwe fix în … dosarele cu care se joacă …
  Trist, dar adevărat, chiar se întâmplă cu ştirea tuturor, sunt complici la astfel de orori, sunt vai de capul lor, dacă te gândeşti că posibil copiii lor, nepoţii lor le vor plăti păcatele şi nemerniciile, Doamne iartă-mă …. că bine ar fi să plătească ei, nemernicii, nu copiii lor !
  Mulţumesc frumos Jami , o zi frumoasă-ţi doresc şi putere să ai să poţi lupta, aşa cum fac eu de nişte ani buni . Doamne Ajută !
  Sibilla

  Apreciază

 6. leo zice:

  Trexel maică, să vezi ce ţi-o pune cuscra… 😆 Io fug d-acilea, să nu culeg şi io castane la-nghesuială…
  PS
  şi să nu- i spui că n-aş putea să te contrazic… 😉 că doar s-au umplut şcolile de… copii mame de copii, nu doar centrele de plasament… deh, ei n-au crescut ca noi cu două ore pe zi program teve, şi ăla forfecat de nu trecea niciun decolteu mai îndrăzneţ… ş-apoi ce să le faci copiilor, să-i plimbi cu ochelari de cal pe cap, să nu vadă fiţuicile atârnate în galantare, să le pui doape în urechi când s-aude de la baba surdă din vecini programul aiuritor al ştirilor dupamiezei, ălea cu violuri şi omoruri? un coleg de-al lui fii-miu a adus material de confiscat de învăţătoare în clasa a doua, şi nu-i o şcoală din vreun cartier muncitoresc ori ghetou… noi la vârsta lor ne jucam pe după cazemate şi maidane, ei se „joacă” pe după monitoare, noi visam s-ajungem doctori ori ingineri, ei se visează dive şi fotbalişti… am evoluat, ce mai…
  ah, dar ziceam că fug… auf wiederhoeren! bătaie plăcută… 😆

  Apreciază

 7. sfinx667 zice:

  @Trexel,
  Lăsând glumele la o parte, eşti tată de fată, aici e vorba de adulţii care încurajează, facilitează, sunt total dezinteresaţi de astfel de aspecte … Rolul nostru e să arătăm acestor copile diferenţa dintre bine şi rău, pentru ce suntem plătiţi, oare nepăsarea şi resemnarea ne vor scuti de vina morală ?
  Chiar crezi că e uşor să lupţi cu sistemul, cu tot arborele genealogic al unor directori sau înalt funcţionari publici, să ştii că poţi, să vrei şi să ţi se pună pumnul în gură repetat, să vezi zilnic nemerniciile ce se petrec şi să nu poţi intervenii pntru că eşti anihilat de mafia locală ?
  Am spus, repet, voi lupta pentru iniţierea unei legii care să interzică, să impună interdicţia angajării în sistem a rudelor de gradul I,II şi III a înalt funcţionarilor publici şi a directorilor DGASPC,
  Aceste copile au din nefericire modele negative chiar în instituţie, personaje care iniţiază discuţii pe teme discutabile şi folosesc permanent limbaj obscen, personaje ce le facilitează escapadele … aceşti copii mint pentru că aceasta învaţă de la adulţii ce ar trebui să-i educe,ce văd, aia fac. Să mă crezi, aceste copile sunt singure în faţa tentaţiilor, ispitelor, sorţii şi mai ales a nepăsării şi incompetenţei şi e păcat, mare păcat, nu au nici o şansă să încerce altceva, să vadă şi altfel de modele..
  Cu foarte mare uşurinţă punem etichete şi catalogăm, repet, rolul nostru care e ? Nu cumva acela a ne implica ?
  Oare aceste copile şi-o pun chiar de dragul de-a şi-o pune, ca să te citez ? oare câte şi-o pun din naivitate găsind afectivitatea după care tânjesc la anturajele frecventate pentru că nu au avut parte de afecţiune în familie şi în instituţie nici atât, oare câte şi-o pun ca să-şi procure bani de buzunar căci la fel ca tinerii din familii şi copilele din instituţii îşi doresc tot felu lde lucruri tentante şi specifice vârstei ….
  Ştii tu Trexel ce e mai trist ? Faptul că societatea le blamează şi atât şi ajung să se considere vinovate chiar şi atunci când sunt viloate de ex, sau când nepăsarea naşte monştrii şi noi ne limităm să acuzăm … mare păcat, mare !
  Cu legea nu se joacă acele copile, ele greşesc, noi vegetăm şi onorat legiutorii şi mai marii judeţelor patriei îşi văd liniştiţi de campaniile electorale, de afaceri, interese personale,etc
  O zi frumoasă Trexel, numai bine,
  Sibilla
  P.S. nici măcar eu nu mai pot singură, am obosit şi totuşi continui, poate vă mai alăturaţi pe parcurs câteva voci, m-ar ajuta enorm şi poate am reuşi să urnim ceva … Desigur în cadru legal, nu ar strica ceva petiţii la nivel naţional şi internaţional,cineva aude, ceva se va schimba, ai să vezi, nimic nu durează la nesfârşit ,nimic.

  Apreciază

 8. sfinx667 zice:

  @Leo,
  HM, ai apărut ! Dobro, trimit răvaş cu noile detalii tehnice destinate Cerberului, mintenaş, te dădui dispărut 😉
  Kuskrul Trexel va fi aspru pedepsit desigur, îl iau partener de luptă pe baricade, şi nu-idau şanse de ales, am decis. Bun.
  Tălică gândesc că fiind părinte de Jasminuţă te-ai alăturat dija cauzei noastre nobile, doară nu ti pui cu capricoarna mică, ce-ţi va pune mulţime de întrebări acuşi, acuşi … să-ţi trăiască sănătoasă şi mereu voioasă şi ca tacsu de sfătoasă .. 🙂
  O zi minunată-ţi doresc baciule, ţinem aproape, no hai, natrag pe baricade, un le şede bini dacilor liberi !
  zdravo,
  Sibilla

  Apreciază

 9. leo zice:

  Măi, tălică iar mă confunzi cu vreun tătic de prin reclame, unu, Virgil, de are o prinţesă Iasmina… A mea e zilele astea prinţesa Ariel… Vedem, săptămâna aviatoare cum şi-o zice…
  Şi nu-i frumos să-i aduci aminte aşa brutal unui tată de prinţesă pentru ce se munceşte o viaţă… 😆

  Apreciază

 10. sfinx667 zice:

  @LEO,
  np tulvai, am reuşit … da di ce să fiu numa eu pe zeci de baricade şi să mă-ntreb mereu dacă-oi mai prinde săptămânile de vin în ritmu-mi turbo, care ritm hai să recunosc mă caracterizează şi-mi şi place, ia poftim şi tălică şi sper mulţi alţii şi mă susţineţi în demersuri , doară mă ştiţi de suflet zbuciumat că nu rămân datoare nimănui şi cu nimic, restantă-s numai la somn şi kg …
  Brutală fusăi prin alte grădiniţe unde le tot comit precum cineva căruia bine-i mai semăn uneori, io-s de regulă făpturică paşnică şi inofensivă, mică şi cu minte … vai de ăi de se leagă de copiii, bătrni, ţara mea, neamul meu, sârbii mamei mele, munţii mei, …. abe atunci devin Arkană şi cu ce-s eu di vină că-s solicitată fără-ncetare, eu sunt mică, mititică , dar… mătur caldarâmul şi dau cu ei de bordură, cu trădătorii, cameleonii, cu pedelacheii, cu piţiflencii …
  Ariel … 🙂
  haidemo, nu mă ţine de vorbă, la trebi, redute cu noi …
  Sibilla

  Apreciază

 11. ionborgo zice:

  Niko & Leo

  Cu invidia ce ma caracterizeaza si cu plusul de acreala ce se poarta de la o varsta va anunt in mod oficial si irevocabil ca dialogul vostru (tialog) cu Trexel ma arunca in ghearele invidiei.Vorba unui prieten de copilarie,evreu prin nastere care ori de cate ori nu-l bagam in seama spunea”Ca asa o treaba nici ca sa vazut! Sa ma lasi pe mini de coada” Multa vreme nu am priceput dar dupa plecarea lui definitiva si irevocabila peste vele mari si oceane ,am inteles.Cand mai vine pe acasa si ne reantalnim cu bucuria copilariei si atineretii noastre(venea cu noi la colindat de Craciun) si intra pe usa incepe”Ca asa o treaba nici ca s-a vazut” si ne podidesc lacrimile de fericirea reantalnirii.Ultima data mi-a spus”Ionita nu stiu daca o sa ne mai vedem in viata asta dar pe alta lume cand am sa te intalnesc tot asa am sa-ti spun”Ca asa o treaba nici ca s-a vazut”.I-am raspuns „Iassy crezi tu in revedere pe cea lume”.”Nu ca cred,sunt sigur ca asa o treaba nici ca s-a vazut”.El este in stele si face glume( bune) si bancuri cu ardeleni,olteni si mai ales evrei.Iassy Neufeld,copil de oameni simpli,un foarte bun prieten m-a indemnat in viata sa fac numai bine spunand „Binele facut totdeauna aduce bine”.Cu aste ganduri va scriu ,acum seara ,cand o stare nedefinita mi-a dezlegat „straita cu amintiri”. Si cui sa le spun ?Voua celor mai buni prieteni de departe din virtual!O seara frumoasa,senina-n suflet va doresc din inima-mi „saltareata” al vostru prieten de departe,tata Borgo 🙂

  Apreciază

 12. ionborgo zice:

  Niko,

  La scoala mea am avut scolarizati 8 copii de la o CTF,noi i-am spus „casuta”.Niste copii de varste intre 9 si 15 ani,provenind ,stii tu bine din ce medii.Crede-ma ca am multumirea de a considera ca am facut ceea ce trebuia pentru acesti copii cu probleme de tot soiul.Jumatate sunt acum la liceu si seara (dupa masa) uneori drumul meu cu al lor se intersecteaza(poate uneori imi aleg traseul de plimbare intentionat) cu al lor si crede-ma ca am emotii.Discutam si sunt uimit de transformarea petrecuta cu acesti copii si am o usoara mandrie de a fi contribuit si eu cu ceva.
  Niko,acesti copii pana la institutionalizare au parcurs tragedii de neimaginat,abuzuri peste abuzuri si azi cand le vad cipurile senine ma bucur.
  Eu spun si am spus-o ca omul sfinteste locul.Responsabilii casutei ,doi fosti elevi ai mei,azi oameni de peste 50 de ani duminica de duminica se duc cu acesti copii la biserica,pentru Craciun taie un porc si-l pregatesc,fac pom de craciun si isi petrec zilele si noptile cu acesti copii.Acesti oameni vor fi binecuvantati de Dumnezeu pentru binele ce-l fa,Este un aspect ,nu singular,Cu drag,tata Borgo.

  Apreciază

 13. ionborgo zice:

  P.S.Nu stiu ce am azi,de nici eu nu ma inteleg 😛

  Apreciază

 14. g1b2i3 zice:

  Am auzit si eu la stiri despre acest caz.Nu cunosc prea multe despre ce se intampla in astfel de centre,dar astfel de cazuri cu adolescente insarcinate sunt si in multe familii.
  Am auzit si despre abuzuri,violenta in aceste institutii.Voi care lucrati in domeniu ar trebui sa demascati toate neregulile pe care le stiti.
  Succes!

  Apreciază

 15. leo zice:

  Tata Borgo, nu-ţi fă probleme, aşa ni-s noi, geniile: nimeni nu ne înţelege, uneori nici chiar noi înşine… 😆

  Apreciază

 16. sfinx667 zice:

  Vă mulţumesc frumos !
  Lucrurile sunt mult mai încâlcite decât par a fi, din nefericire, deoarece legislaţia actuală o permite, în sistemul de protecţie socială s-au creeat adevărate, să le zicem ” fortăreţe ”, se angajează rude pe bandă rulantă, asyfel încât totul e în permanenţă sub … control, la propriu !
  Toţi cei ca mine, oameni ce avem mulţumirea sufletească a fi avut de-a lungul anilor rezultate, evident rezultate pentru care baronii locali şi-au trântit nişte prime grase că deh … cei cu gura mare, sunt târâţi rând pe rând în aşa numitele comisii de discilplină, care comisii fac ” boiectul ” funcţionarilor publici şi nu a personalului contractual. Eşti citat de ceva ori, te înfăţilşezi în faţa judecătorilor, sunt vreo 4, ca să simţi ce naiba,şi tratat ca ultimul infractor, te fac să simţi umilinţa, nu ai voie să ceri nici măcar o verificare, îţi râd toţi în nas, toţi mână-n mână fiind, am zis, o încrengătură de toată frumuseţea … mai grav e că folosesc copii, le dau bani de ţigări şi de buzunar, îndemnându-i să facă declaraţii împotriva oamenilor, da, chiar aşa ! Despre acestea cu altă ocazie, căci urmez pt moment un cadru legal şi aştept verificările unor instituţii din afară pentru că e foarte grav prin ce trec eu, mai mult se profită de suferinţele mele cu nesimţire, ei ştiu că nu am voie să mă stressez, ştiu exact ce afecţiuni am şi tocmai de aceea îşi fac legea, pentru că bossul cel mare e deranjat că i-am şifonat rudele … da.
  Să mai zic şi de faptul că se adunară toţi pedelacheii, adică tot sistemul, eu fiind rara avis pe-acilea, să mă lecuiască ? S-a dedus cred, toate numai pentru că îmi pasă, pentru că ştiu, văd, am dreptate.
  @Gabi,
  da dragă prietenă, şi în familii se întâmplă, dar în instituţii se ascund, mai ales avorturile se ascund, noi avem nişte responsabilităţi şi răspunderi mari dar sunt prea puţini cei care realizează consecinţele şi implicaţiile, rea puţini.
  Ţin legătura cu ceva tineri ce au părăsit sistemul, sunt în Grecia, Spania , prin ţară,îmi mulţumesc şi, ştii ce-mi spun la telefon ? … ” Niko mai poţi, mai rezişti ? Pleacă de acolo că ăştia te omoară sau te bagă-n spital … ” le pasă, ştiu exact ce am făcut pentru ei, ştiu de nopţile mele nedormite petrecute în centru sau pe străzi, ştiu că acolo unde poliţia nu s-a băgat, Niko a făcut-o, ştiu de ameninţări , ştiu atât de multe …. Am mulţumirea sufletească a fii salvat nişte suflete, cu riscul că au trebuit să părăsească ţinutul unor ” dive ” şi ” prinţişori ” de doi bani.
  Am obosit, posibil voi pleca curând din sistem, dar nu voi renunţa, dimpotrivă, voi face şi mai mult, pentru că am avut răbdare şi ani de zile am strâns documente, dovezi … acolo unde voi merge voi face mult mai mult, ar trebui să tremure zmintiţii ce-mi ameninţă copilul ! Am făcut deja nişte demersuri şi voi continua, nemernicia lor e fără de margini .
  Mulţumesc frumos Gabi, şi să nu uiţi niciodată, în familie ai o mamă, o soră, un umăr pe care să plângi, în instituţii doar farisei şi nimeni nu e sincer …. e trist ca atunci când greşeşti să nu ai o vorbă bună …
  seară senină,
  Sibilla
  @tati Borgo,
  tare drag ne sunteţi, cu tolba cu poveşti adevărate cu tot, cu inima săltăreaţă, cu zâmbetul blajin, cu sfaturi, cu prezenţa … Da tati Borgo, e loc pentru toţi sub soare dacă se vrea , aşa e .
  Sunt considerată poate cea mai severă, dar cea mai corectă de către aceşti copii, mulţumirea sufletească ştiţi când o simt? După ce pleacă din centru şi trec anii şi mă caută, cănd lipsesc un timp din instituţie şi ei vin ” Bine că ai venit, ne-am plictisit, atâtea avem să-ţi spunem …. ”, cănd vin să pictăm, cănd vizionăm meciurile împreună sau când jucăm fotbal împreună, când mă caută câte o copilă şi-mi spune ” Niko, am greşit, uite ce-am făcut, vezi că mi-au zis să nu-ţi zic nimic, tu să nu ştii ” apoi stăm de vorbă şi ne strângem în braţe şi nimeni nu ne ştie …. da, tati drag, ei nu pot controla aceşti copii decât vremelnic, aceşti copii se întorc întotdeauna unde au simţit mângâiere, nu bani, acolo unde nu s-au simţit umiliţi sau folosiţi, acolo vin şi peste ani.
  Am avut o mare surpriză luna trecută, m-a căutat un tânăr, ieţit de mult timp din sistem, se pare că unii din copii ţin legătura cu el şi l-au pus la curent cu evenimentele, a zis simplu ” Niko, dacă e nevoie depunem mărturie , nu eşti singură cum cred ei ” adică ştiţi ce-am simţit când am auzit ” nu eşti singură ” … Nu tati, nu mă voi folosi de copii/tineri, pentru că eu nu-s ca ei, eu voi folosi acte şi toată priceperea mea, mă subestimează . Sunt eu vulcan dar au omis răbdarea şi dorinţa mea de a face dreptate şi de-a schimba lucrurile în bine. Colegii mei sunt ameninţaţi cu restructurarea, sigur că oamenii se tem, au bănci, copii. Dar şi nemernicii au copii, uită acest aspect, am zis , Doamne, Doamne nu dă cu boata şi uneori intervine cu ironie, ca nemernicii să simtă !
  Cu ani în urmă, instituţiile de ocrotire dădeau premianţi, acum dau minori de 13-14 ani ce consumă alcool, care se încuie bine mersi în camere şi cine ştie ce se poate întâmpla, pe cine să intereseze ?
  Şi da, mi-e dor de anii când jucam rummy, canastă cu aceşti copii, când mă vizitau acasă, acum li se sugerează că nu e indicat … Mi-e dor de anii din urmă, au fost tot timpul probleme, dar ca acum şi nemernicii pe faţă, niciodată. Dumnezeu simt eu că va da cu ei de pământ, pentru că e scârbit de tot şi toate.Până la urmă nu are nici o importanţă dacă eu rămân sau plec din sistem, ci ca lucrurile să se schimbe, în bine, ca în sistem să lucreze oameni cu suflet, profesionişti, nu rude, nu specimene ce numai pentru protecţie nu au chemare …
  Am cumpănit bine tati, ca să pot să mişc lucrurile, nu aici pot, ci din altă parte, şi voi pleca li o voi face. Simplu. Fără patimă, fără ranchiună, dar cu aceeaşi dăruire şi posibil cu ceva mai mult timp pentru a-mi obloji rănile sufleteşti şi a vedea niţel de sănătate.
  Vă mulţumesc frumos tati Borgo,mă bucură enorm de mult că în România noastră amărâtă mai sunt aceşti români cu care eu mă mândresc şi pe care-i iubesc atât de mult .
  Şi da, aşa ” rea, severă ” cum sunt, iubesc enorm copiii din instituţii, chiar şi pe cei folosiţi de dihănii, pentru că eu ştiu că vor veni spre mine, le cunosc sufletele 🙂
  O seară minunată om blajin şi …. mulţumesc, întotdeauna ştiţi exact cum să mă ” îmblânziţi ”, ca să mă-mpac eu cu mine , toate cele bune tati Borgo 🙂
  preţuire şi stimă,
  Sibilla
  @LEO,
  măi Cerbere, no vrei să recunosc acum că uneori când nu mă-nţeleg eu cu mine, îmi mai dau câte-un şut, ca să pot continua, sau că mă pitesc printre surâsuri de metafore ca să mă înţeleg niţel … 🙂
  Şi nu te mai alinta pe lângă tati Borgo căci te iubeşte oricum, da pe mine mai mult, că-s mică … 😉 🙂
  seară senină Leo şi hai, hai, hai …. pe redute, nopţile acestea presimt nouri la orizont şi dacă nu noi, apoi cine …. no hai să limpezim cerul prea orange, mi-e dor de alte coloraturi 🙂
  zdravo,
  Sibilla

  Apreciază

 17. g1b2i3 zice:

  Draga Sibilla,iti doresc multa sanatate si putere ca sa poti face fata ticalosilor care sunt deranjati ca nu-s lasati in pace sa-si vada de ticalosii.
  Suntem alaturi de tine si de toti care lupta impotriva ticalosiilor si ticalosilor!
  Gabi.

  Apreciază

 18. ionborgo zice:

  Si cata dreptate ai!!! Multa neglijenta,delasare si fuga de responsabilitate fata de acesti copii.Cei din cealalta lume,a oamenilor fara probleme,nu cunosc semnificatia zambetului amar al acestor copii pagubiti de soarta.Cum spui inainte vreme aveau un orizont,mai bun sau mai slab,dar aveau.Acum?Acum au strada sau in cel mai bun caz un loc de munca ,undeva departe ,in U.E.Tot ce mi-ai spus stiam de la dna Maria,psiho-pedagogul copiilor de la casuta.Si ea s-a luptat ,uneori cu obtuzitatea unor cerberi de la „centru”.Tu spui de fetite de 12-13 ani gravide sau si mai rau.Dar cum ti-am mai spus ,toti copii de la casuta au o „istorie” de viata inca de la varsta de gradinita.Aproape toti au fost abuzati intr-un fel sau altul,aproape toti sunt traumatizati iar daca sunt lasati „in groapa leilor” adica in societate ,ei devin o prada usoara.Nici nu vreau sa-mi imaginez.Multe lucruri pe care nu le pot scrie ,din respect pentru suferinta lor, le stiu direct de la ei.Simt nevoia sa-si descarce sufletul.O fetita de 16 ani ,care are mama si tata,a refuzat(si cu ani in urma) sa se intoarca acasa pentru singurul motiv de a nu fi „exploatata” si batjocorita.La acesta fetita,chiar zilele trecute,i-am citit speranta in ochi.Este clasa a X-a.Se cuvine sa pomenesc numele familiei care-i ingrijesc,fam,Popa Gigi.Ajunge si atat.Am speranta ca nu sunt singurii.Cu drag si respect,tata Borgo.

  Apreciază

 19. sfinx667 zice:

  @Gabi,
  am putere, mă şi mir de ce nu mi-au luat tot salariul pentru liniştea rudelor lor …
  O zi senină !
  Sibilla

  Apreciază

 20. sfinx667 zice:

  @tati Borgo,
  Geaba spun eu orice, vinovaţii sunt declaraţi nevionovaţi,din lipsă de probe, oicâte copile hărţuiesc, sunt rude directe ale mai marilor, fac orice, judeţul nostru e condus de o muhere care răcneşte la toţi şi-i învârte pe dejte pe toţi, cu banii şi cu relaţiile pe care le flutură sub ochii tuturor !
  Sunt nevoită să plec şi începe lupta altfel, căci, ameninţările lor nu au limită, deja e vb de mama şi de fiul meu, eu sunt singură, ei clanuri, familiile, prietenii lor … iar cel care ştie de mai mult de 3 ani că am dreptate se pare că nu intervine pt că a acceptat să se compromită cu ei, un laş care se teme de o femeie !
  Eu am dovezi tati Borgo, numai că aici în judeţul lor nu pot face nimic, sunt uniţi în nemernicii şi au toate instituţiile statului la degetul mic, dar, am găsit deschidere în alte judeţe … ciontinuăm, şi dacă e să mă amuţească pe veci, documentele sunt multiplicate şi există în zeci de locuri , şi tot se va continua totul, pt că am dreptate şi ei toţi ştiu că am, dar orgoliile i-au orbit, orgoliile, banul şi setea de putere !
  O zi frumoasă tati Borgo, mulţumesc mult !
  Sibilla

  Apreciază

 21. Pingback: SFINX667 - PRIMUL BLOG DIN ROMÂNIA SANCŢIONAT !!! ( I ) « Sfinx667’s Weblog

 22. Pingback: Protecţia copilului ??? ” România, ţară de origine pentru traficul de copii ” – Rapoarte care ar trebui să doară şi să dea de gândit ! « Sfinxul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.