ŞI EI SUNT AI NOŞTRI ! NE PASĂ !

mine_bottom

ŞI EI SUNT AI NOŞTRI ! NE PASĂ !

O reacţie umană, o iniţiativă lăudabilă a unui OM căruia îi pasă de soarta românilor, care doreşte în adevăr să pună umărul la stoparea şi prevenirea tragediilor ce au loc din nefericire în zonele miniere este intervenţia Europarlamentarului Corina Creţu !!!

Scrisoare catre Comisia Europeana, despre situatia din Valea Jiului

In urma tragediei din Valea Jiului, am adresat Comisiei Europene urmatoare intrebare scrisa:

Sambata, 15 noiembrie 2008, la mina Petrila din bazinul minier Valea Jiului din Romania au murit, in urma a doua explozii produse in subteran, doisprezece mineri si alti treisprezece au fost grav raniti. Aproape anual au loc astfel de accidente, soldate, in marea majoritate a cazurilor, cu victime de vieti omenesti.

Desi accidentele fatale in industria mineritului au devenit o raritate in Uniunea Europeana, iata ca Romania este o trista exceptie, mai degraba comparabila cu tarile lumii a treia decat cu media europeana in domeniu.

Zona Vaii Jiului impartaseste aceeasi soarta cu a altor bazine carbonifere din Europa, care, la un moment dat, au fost nevoite sa-si restranga activitatea din motive de rentabilitate. Aici, insa, programele de reconversie profesionala au esuat, majoritatea populatiei este in continuare depedenta de minerit, rata saraciei este ingrijorator de ridicata, iar despre conditiile de munca din minele ramase in functiune depun marturie victimele deselor accidente. Exista serioase suspiciuni ca legislatia in materie de protectie a muncii nu este respectata si ca fondurile alocate inclusiv de UE pentru remedierea starii de lucruri din regiune nu isi ating scopul.

In mod firesc, ar fi trebuit ca guvernele succesive ale Romaniei din ultimele doua decenii sa puna in practica un program complex de modernizare si transformare socio-economica a Vaii Jiului. Din pacate, in Romania, minerii reprezinta o categorie profesionala fie ignorata, fie batjocorita.

Intrucat actuala stare de lucruri din aceasta zona care e parte a UE este ingrijoratoare, pentru ca exista un risc ridicat de noi accidente, de inrautarire a starii economice a populatiei si de tensiuni sociale, intrucat este rusinos ca in Europa secolului XXI se traieste si se moare in conditii atat de umilitoare, intrucat autoritatile locale si nationale romanesti si-au demonstrat dezinteresul ori neputinta in a ameliora conditiile de munca ale minerilor, rog Comisia Europeana sa ne prezinte posibilitatile si intentiile sale in vederea imbunatatirii sigurantei muncii in industria miniera din Romania si pentru rezolvarea problemelor sociale si economice din zona Vaii Jiului.

Sursa : Corina Creţu – blog

mineri-0014-rt

Mesajul Domnului Preşedinte ION ILIESCU este clar, limpede şi edificator !

Minerii sunt OAMENI, sunt românii noştrii, sunt cetăţeni ai acestei ţări, sunt părinţi, sunt chipurile mereu înnegrite cu mâinile bătătorite de MUNCĂ, sunt suflete şi, da , unii din ei sunt îngeri … îngeri cu aripile frânte , rod al nepăsării, incompetenţei celor ce NU  fac nimic concret !

Toata media (ziare, posturi de radio si televiziune) au comentat pe larg tragedia de la Petrila. Unii, pe buna dreptate, au remarcat aglomeratia, intr-un timp foarte scurt, de oficialitati – de la presedinte, premier, ministri, la candidatii pentru Parlament. In acelasi timp, se emit tot felul de judecati in legatura cu slabirea atentiei si alocarea insuficenta de fonduri pentru cresterea sigurantei in activitatea miniera. Desigur, activitatea miniera este in sine periculoasa si necesita multiple masuri de precautie si de asigurare tehnica pentru preintampinarea unor accidente.

Mi s-a parut interesant comentariul din « Cotidianul » al ziaristului Ciprian Ranghel, , intitulat Cel mai urât dintre pământeni – care evidentiaza ura alimentata de unii, de-alungul anilor, impotriva minerilor –  ura care « joacă un rol important în ecuaţia tragediei de la Petrila ». Autorul mentioneaza ca tragedia de la Petrila a avut ca efect faptul ca : « opinia publică pare că şi-a întors privirea către Valea Jiului ». El insa, crede ca « pe mineri, toata natiunea ii uraste asimilandu-i cu violenţa si barbaria, cuvantul miner devenind un adjectiv ».

Eu NU cred acelasi lucru, dar sunt de acord cu autorul ca valul de ura cultivat de unele publicatii (ca si Cotidianul, dealtfel) si de exponenti ai asa-zise « societati civile » au avut acest efect nociv ! Bineinteles, autorul nu pierde prilejul sa constate la Post Scriptum : « Cu doar o zi înainte de accidentul din mină, Ion Iliescu a fost în Valea Jiului unde i-a pus din nou faţă în faţă pe mineri cu golanii ».

Este clar, deci, ca si autorul este victima acelorasi stereotipii – « minerii au intruchipat violenta si Iliescu i-a incitat la asa-ceva ».

In intalnirile pe care le-am avut in mai multe localitati din Valea Jiului, constatand starea de saracie in care traiesc oamenii, ca efect al disparitiei locurilor de munca, am evidentiat si o realitate «  ca pe nedrept minerii in general, si cei din Valea Jiului, in particular, au fost victimele unei propagande rautacioase, care i-a incriminat si demonizat pe mineri – ca promotorii violentei in viata politica romaneasca, in cursul anului 1990 si am repetat, ceea ce am spus si cu alte prilejuri, ca : NU MINERII AU INTRODUS VIOLENTA IN VIATA NOASTRA POLITICA. Ei nu au fost prezenti la actiuni precum cele din Bucuresti din 28 ianuarie (cand participantii la marsul organizat de PNT-Cd si PNL au aruncat cu sticle incendiare in cladirea Guvernului, in timp ce conducerea CFSN se afla in dialog cu conducerile partidelor organizatoare ; sau in 18 februarie cand a fost devastata cladirea Guvernului de grupuri violente de huligani) printre care si Maries si altii ca el. Ei nu au fost la Targu Mures in martie, la confruntarile violente dintre romani si maghiari ; nu au fost in Piata Universitatii printre cei ce indemnau la ura si violenta la adresa guvernarii de atunci ; nu s-au aflat in 13 iunie printre grupurile anarhice care au devastat cladiri publice (Politia Capitalei, Ministerul de Interne, SRI si Televiziunea Romana). Desigur, minerii sositi in 14 iunie, ca efect al tulburarilor din ziua precedenta (la doar trei saptamani de la alegerile din 20 mai) care ingrozisera atat populatia Capitalei cat si din tara, s-au dedat deasemeni la acte violente reprobabile.

Ticalosia a constat in faptul ca propaganda insidioasa, in interior si in afara, a facut total abstractie de cauza (violentele din 13 iunie si faptuitorii lor) si s-au ocupat doar de efect (venirea minerilor si violentele acestora). Si au reusit, intr-adevar, sa consacre o imagine deformata, nereala, mincinoasa ! Ca si aceea ca « Iliescu i-a chemat pe mineri pentru a inabusi opozitia ».

Este semnificativ faptul ca, in toate relatarile despre evenimentele din 13-15 iunie 1990, nu se prezinta deloc imagini din ziua de 13 iunie, cu toate actele de vandalism savarsite de grupurile de rebeli violenti, in schimb se repeta in mod insidios scenele cu grupuri de mineri care agreseaza civili si totul sub titulatura generica « mineriada ». Dar, ce s-a intamplat pe 13 iunie ca si evenimentele care le-au precedat (28 ianuarie, 18 februarie, Targu Mures, Piata Universitatii) cum pot fi denumite ?

Se omite deasemenea din imagini faptul ca populatia Capitalei i-a primit cu aplauze pe mineri atat la venire cat si la plecare. Deasemeni se uita ca aceleasi persoane care ii acuzau pe mineri pentru evenimentele din 1990, in septembrie 1991, cand venisera sa ceara demiterea lui Petre Roman cat si cea a lui Iliescu, ii incurajau si ii incitau, liderii lor in frunte cu Miron Cosma fiind aclamati, la scena deschisa in cadrul Congresului PNT-Cd.

Evenimentele din 1999, confruntarile sangeroase cu minerii pe Valea Jiului si la Stoenesti au consolidat imaginea negativa a minerilor si a liderilor acestora. ( De aceasta data insa nu au mai putut sa-l incrimineze si pe Iliescu). Cert este ca aceste traume ale evenimentelor care s-au petrecut au lasat urme, pe care unii s-au straduit si se straduiesc in continuare sa le speculeze in plan politic – iar minerii din Valea Jiului si familiile lor, toata populatia din aceast zona continua sa suporte consecintele.

Este cazul si momentul sa punem capat acestei campanii nesabuite, sa intram in normalitate si sa conlucram cu toti pentru redresarea climatului necesar unei opere constructive comune – in interesul tarii si al tuturor cetatenilor ei..

Sursa : ION ILIESCU – blog

hands

UMBRE …


undeva , departe … in miezul lui nicaieri,

mai exista, poate, zambete fara strajeri …

sau, speranta are, mireasma de roua vie ,

mugure de-aripa, inspre, inca nu se stie …

multe-s zapacite, toate-s pretutindeni ,

praf de nouri urla si ne mint cu grindeni,

ploile ne fura zdrentele ce-am frant ,

nimeni nu mai pune, pret pe un cuvant …

respiram in Luna, amintiri ce-s planse ,

de tacerea goala, rastignita-n vise …

spre ce ne-ndreptam, ce ne mi asteapta,

ne zvacnim a zbor, sau, ne stingem soapta …

undeva, departe, lacrimile se incrunta ,

icnind de durere, pamantul se zvanta …

si, din toate astea, n-am cules nimic ,

suntem rani deschise, tremurand de frig ..

SIBILLA POESIS

Da, ne pasă !!! Sunt românii noştri ! Nu vom mai permite să fim minţiţi, ne-am săturat de lacrimi false, de promisiuni deşarte, de chipurile hidoase ale fariseilor cărora nu le pasă de noi, cei care li-au demonstrat neputinţele , dezinteresul şi incompetenţa în ultimii 4 ani ! Unde au fost până acum ? Se-nghesuie în faţa camerelor de filmat, profită cu nesimţire de suferinţele oamenilor acum, dar până acum, ce-au făcut concret ? Ei bine … NIMIC ! Dacă-ar avea un strop de conştiinţă şi-ar recunoaşte limitele, incapacitatea, dar, ipocrizia e fără de limite, dovadă că ” intervin ” abia acum şi acum constrânşi de evenimente, în goana după voturi, pentru că au demonstrat că NU le pasă de noi iar tragediile sunt oglinda vie a faptului că sunt incapabili a ne respecta dreptul la viaţă, că nu sunt în  stare să ne respecte siguranţa şi securitatea la locurile de muncă şi exemplele sunt mult mai numeroase …

Rămas bun, ortacilor, Dumnezeu să vă hodinească sufletele-n pace !

Iar voi … voi ce ar fi trebuit să faceţi în tot acest timp ceva … PLECAŢI , căci NU VĂ MAI VREM !

Salut iniţiativele, mesajele şi invitaţia la solidaritate, implicare concretă, unitate, echilibru … OAMENII , românii noştri CORINA CREŢU şi ION ILIESCU ne demonstrează că se poate şi ALTFEL , împreună zic că vom reuşi !

Mă bucură reacţiile colegilor din blogosferă care au pus degetul pe rană, au luat atitudine, au denunţat nepăsatrea şi neputinţa actualei conduceri, au înălţat o rugăciune pentru sufletele ortacilor … vă mulţumesc, sunteţi OAMENI minunaţi … de vorbe goale ne-am săturat cu toţii !

E timpul schimbării, e timpul ca în Valea Jiului, în toate zonele miniere , lanţul tragediilor de acest fel să fie rupt, răul stârpit din rădăcină iar vinovaţii să plătească … aceşti mineri au DREPTUL LA VIAŢĂ !

Ne pasă de lacrimile şi suferinţele minerilor, de rănile şi tristeţile familiilor lor, sunt şi ale noastre ! Da domnule Băsescu ne-am plictisit de lacrimile matale pe sticlă şi …. atât, de vorbăraia Tăriceanului de toată şleahta de NEPĂSĂTORI, NEPUTINCIOŞI ŞI INCOMPETENŢI ! De ce spun asta … pentru că morţii nu vor învia şi-un pumn de gologani nu vor şterge lacrimile, nu vor închide rănile sufleteşti şi nu vor mânghîia obrajii orfanilor şi văduvelor … Nu de bani de înmormântare şi ajutoare sporadice au nevoie minerii, ci de condiţii de trai şi muncă decente, ori voi nu aţi oferit aceasta, nu aţi făcut nimic concret, nu vi-aţi onorat promisiunile făcute cândva, şi nici acum nu veniţi cu măsuri, soluţii pe termene bine stabilite şi care să fie mai ales implementabile ci, până şi acum apelaţi la vorbăraie, minciună … despre fondurile alocate nu spuneţi nimic, unde sunt ???

Domnul ADRIAN NĂSTASE vine cu o propunere :

Romania are nevoie de un program anti-criza. Un program transideologic, transpartinic, cu singurul scop de a asigura un cadru institutional general adecvat acestei crize. Un program cu elemente comune, elaborat de specialistii fiecarui partid pentru suferinzii fiecarei clase sociale. Si asta chiar si in ciuda faptului ca vom avea alegeri in 2 saptamani.

Sursa : http://nastase.wordpress.com

Aude cineva ????

Sibilla

informaţii – articole preluate de pe : http://corinacretu.wordpress.com şi http://ioniliescu.wordpress.com ,

http://nastase.wordpress.com

imagini preluate de pe google.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

0 răspunsuri la ŞI EI SUNT AI NOŞTRI ! NE PASĂ !

 1. corinacretu zice:

  Multumesc, Sibilla, pentru preluarea interventiei mele. Asa cum am mai zis, eu cred ca suntem datori, in primul rand ca oameni, sa facem tot ce ne sta in putinta ca aceste tragedii sa nu se mai repete niciodata. Numai bine!

  Apreciază

 2. corinacretu zice:

  O zi frumoasa iti doresc!

  Apreciază

 3. sfinx667 zice:

  @Corina,
  E şi datoria noastră, a bloggerilor să facem cunoscute iniţiativele , opiniile, precum a ta . Te felicit şi îţi mulţumim pentru că faci treabă bună, acolo la PE, pentru că în adevăr tot ceea ce atingi, faci, iniţiezi e în interesul nostru, al românilor !
  Eu am avut şansa, datorită sufletului tău bun, să văd şi să mă informez, e o muncă titanică la PE, sunteţi mereu pe drumuri, sunt atât de multe ore de nesomn, ore de studiu, eforturi supraomeneşti aş zice. Ne mândrim cu tine, Corina Creţu !
  Ai mare dreptate, astfel de tragedii nu trebuie să se mai întâmple !!!
  FELICITĂRI !
  O seară minunată, Corina, eşti un OM minunat !
  preţuire,
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.