Tragediile de lângă noi …

Tragediile de lângă noi …

miner_under

În fiecare zi, lângă noi, se petrec tragedii, drame cu implicaţii mult mai serioase, mai grave decât ar părea … suntem prea puţin atenţi, suntem ” detaşaţi ” fiecare cu ale sale, suntem încă departe de realitatea crudă , altfel, am observa şi am interveni mai eficient, am preveni, măcar ceea ce se poate … ne aducem aminte de cei de lângă noi abia în momentul în care iată, regretele, părerile de rău, condoleanţele noastre sună seci, nu-şi au rostul .. … Mai mult, citesc crâmpeie din ziare, profitorii de campanie electorală  gratuită sunt ciorchine pe ” fază ”, chipurile mor de ” grija ” … apropo, a cui ? Până şi suferinţele, rănile, traumele au ajuns ” marfă ”, instrument … Doamne, cum nu se crapă pământul sub ei de falşi şi făţarnici, trăzni-i-ar de nemernici …

Băsescu îşi pune cică întrebări : ” cum de s-a ajuns aici … ”, i-auzi, acum, dar până acum ? Evident nu a ratat ” ocazia ”, chipurile din ” compasiune ” se pendulează pe acolo, care ” compasiune ” va hrăni orfanii peste 10 ani, care propagandă va preveni alte astfel de tragedii … ? S-au obişnuit domnii politicieni să se limiteze la a-şi arăta mutrele pe sticlă în momente de maximă audienţă, să arunce nişte lovele, ajutoare pentru înmormântare, ce fac însă concret ca să nu se mai întâmple ? Ei bine, NIMIC ! S-a trezit Tăriceanu cu telefonul în mână, cică e ” aproape ” de tot ceea ce se petrece , de nu l-am ştii … Până acum de ce nu a ţinut legătura telefonic, dacă aşa-i place,  cu acele ministere … ? Nu vă lăsaţi, profitaţi … o tragedie cutremurătoare din mii de alte tragedii … vocea minei urlă, cine s-o audă … ?

Unde mama dracului sunt măsurile, cum se va evita următoarea tragedie ?  Grija lor, ei sunt ” prezenţi ” în zonă, dă bine şi poate mai culeg un vot … scârnăvii, căci oameni nu-i pot numi !

Chiar şi noi, luaţi cu problemele, îndeletnicirile noastre … când ne gândim la mineri ? Când aflăm o ştire, atât , vai de omenia şi solidaritatea noastră … Ne-am dezumanizat ? De ce nu suntem uniţi, de ce nu suntem mai incisivi când e vorba a ne apăra drepturile ? Siguranţa şi securitatea la locul de mună este un drept al angajatului şi o OBLIGAŢIE a angajatorului, de ce nu le cerem socoteală înainte de a se petrece tragedii ? Ne e frică să nu cumva să ne pierdem locul de muncă ? Ce-ar fi să-i lăsăm pe tovarăşii aşa zişi guvernanţi fără fotolii ? Ipocrizie, cinism, incompetenţă … aici am ajuns, lângă noi, mor zilnic OAMENI !

Dumnezeu să-i hodinească-n pace ! Sfânta Varvara să le mângâie lacrimile necurse, chipurile înegrite de fum, poate şi de foame şi de cine ştie câte alte tristeţi …

Sibilla

c40

” M-a afectat foarte tare vestea tragica a mortii celor 12 mineri de la mina Petrila si a ranirii altor 13, dintre care in cazul starii unora din ei medicii sunt rezervati in aprecieri. Exploziile de ieri ne arata cat de fragil este sistemul romanesc de garantare a sigurantei la locul de munca, cat de expusi sunt inca multi concetateni ai nostri la riscuri mortale, atunci cand se duc la serviciu. Valea Jiului mai plateste, inca o data, un tribut de sange uneia dintre cele mai grele meserii, pe nedrept hulita de unii si ignorata de multi ani de guvernanti.

Iata ca a mai venit inca o data realitatea peste noi, lovindu-ne cand ne asteptam mai putin, si aratandu-ne cat de derizoriu e circul ce tine loc de campanie electorala in aceasta toamna. Sunt probleme extrem de grave ce asteapta solutii urgente. Oare vom intelege ceva din lectia tragica a exploziilor de la Petrila? Oare ne vom aminti cu totii ca tara si cetatenii ei au alte probleme decat formarea guvernului, comploturile de palat si contrele politicianiste?

Dumnezeu sa-i odihneasca pe mortii din Valea Jiului, sa aiba in paza familiile lor indoliate si sa dea zile ranitilor ce se zbat intre viata si moarte! ”

Sursa  : Corina Creţu

”Aceasta tragedie este o noua marturie a riscului pe care il reprezinta activitatea miniera in subteran. Desigur, se vor impune noi masuri pentru cresterea gradului de siguranta prin solutii tehnice si imbunatatirea dotarii minelor mentinute in functiune. Pentru ca, problema cea mai grava in Valea Jiului, pe care am receptat-o in toate intalnirile pe care le-am avut la Lupeni, Vulcan, Uricani, aninoasa, Petrosani si Petrila – a fost disparitia locurilor de munca prin inchiderea unor mine si limitarea productiei celor in functiune, fara perspective privind alternative posibile. Acest lucru se reflecta printr-o agravare a starii de saracie in care traiesc oamenii din aceasta zona. ”

Sursa : Ion Iliescu

” Au murit 12 oameni. Erau mineri.

Ştire de presă. Ediţii speciale. Reportaje încropite. Statistici funeste. Elan gazetăresc exagerat. Talk show-uri. Intervenţii telefonice.

Băsescu. Petrila. Tăriceanu. Vosganian. Tatulici.

La Antena 3 o corespondentă tâmpită repetă ca o morişcă despre minerii care au “un job periculos”, care mâine vor trebui să intre iar în mină pentru că “acesta e jobul cu care îşi hrănesc familiile”.

Au murit 12 oameni. Patru dintre ei pentru că plecaseră să îşi salveze tovarăşii. Televiziunile sunt subit cuprinse de preocupare pentru soarta minerilor. Şi mai preocupaţi devin politicienii. Bercenii, băseştii, tăricenii…  Nicăieri nicio televiziune nu are banderolă neagră. Doar crawl-uri roşii. Moartea e un breaking news şi atât.

Mineriade. Miron Cozma. Stereotipuri.

Rating. Vizibilitate. Imagine. Voturi.

Au murit 12 oameni. 12. Ştiţi cât înseamnă 12 oameni ? Încercaţi să număraţi: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7… aţi obosit? 8, 9, 10, 11, 12. Iar acestea sunt doar numere. În spatele fiecărui număr se afla un nume. Acum se află doar o cruce.

Iar numele acelea se cuvin pomenite. Măcar atât.

Brad Iosif, inginer şef producţie
Holinger Doru, şef sector 1
Stoian Vasile, miner sector 1
Măţan Adrian, ajutor miner
Şipoş Cristian, miner sector 1
Mateş Dan, sondor sector 6
Alexa Marcel Alin, sondor sector 6
Moş Silviu miner, şef schimb sector 1

şi salvatorii:

Puian Nicolae
Frăţilă Daniel
Elekes Attila
Vişan Trandafir

Asta e tot ce mai putem face. Şi să mai spunem un Dumnezeu să-i ierte. Şi, poate, să ne gândim mai bine. La ei. Şi la cei ca ei. ”

Sursa : Mordechai

the-little-coal-miner-vintage-print

Doamne, deschide-ne ochii sufletelor şi Luminează-ne Tu, că noi, ne-am tot lăsat minţiţi de cameleoni, ” deştepţii ” oportunişti, farisei, mitomani … nemernicii care chipurile ar trebui să vegheze pentru drepturile şi interesele noastre … !

Dumnezeu să-i ierte şi să aibă-n pază sufletele morţilor, să şteargă lacrimile orfanilor, văduvelor … noi, să ne rugăm pentru răniţi şi să ne gândim mai des la ei, la mineri, să-i ajutăm să-şi câştige dreptul de a trăi , DREPTUL LA VIAŢĂ !!!

Sibilla

informaţii preluate de pe blogurile celor ce le pasă în adevăr :

Corina Creţu

Ion Iliescu

Mordechai

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

0 răspunsuri la Tragediile de lângă noi …

  1. radu zice:

    do u really think somebody cares up in offices?

    Apreciază

  2. O Marie zice:

    Sibila ,scrii asa de frumos.Daca ai timp citeste aceste randuri:Niciodata nu e taziu sa iei atitudine.

    Cerul de sub pamant

    Veni o zi anume, plecara la servici
    Si-au strans sotii in brate, pupandu-i pe cei mici
    Acolo jos pamantul e negru si suspina
    Prin munca lor minerii scot aur la lumina
    Da , aurul cel negru, ce tot ne trebuieste
    Toti profitam de dansul, la toti ne foloseste
    Ca sa ne fie noua, viata mai usoara
    In miez de pamant aspru, minerii tot coboara
    Plecara deci cu totii , in schimbul unu acum
    Nici nu stiau ca este acela, ultim drum
    Deci stransera curajul si alungara frica
    In galerii intrara, nu banuiau nimica
    Deodata o lumina, explozie strigara
    Din rasputeri, ecoul ajunge pan-afara
    Si opt ortaci in chinuri , plecara catre stele
    Din dedesubturi sumbre ce vise n-au in ele
    Alarma e la mina, nici nu poti sa privesti
    Nu se cunoaste ce e si nimeni nu da vesti
    Si plang sotii si mame si spera fiecare
    Ca sotul, tatal , are acuma o scapare
    Venira salvatorii, speranta ii coboara
    S-aduca la lumina colegii, sa nu moara
    Dar vai, intampinara acelasi crunt necaz
    De nicaeri se-aprinse, ucigatorul gaz
    Din cei care intrara, patru plecara-n cer
    Alaturi de cei opt. Minerii nostrii pier
    Hei, guvenanti, cu gandul urmati-i in tacere
    Si renuntati sa strangeti usor, atata avere
    Traiau de azi pe maine, copii sa si-i tina
    Visau o casa mica si-o curte cu gradina
    Ei sfaramau carbune , gandind la caldul soare
    Considerau viata suprema sarbatoare.
    Acolo in adancuri si-au construit un cer
    Fara lumina. Oameni… minerii nostrii pier

    Aprindeti voi lumina , nu vreau nici un cuvant
    Priviti , de-aveti putere la cerul din pamant.

    Apreciază

  3. sfinx667 zice:

    @Radu,
    Sunt supărată pe viaţă, pe toţi şi toate , pe mine, pe faptul că nu reuşim să ne adunăm şi să realizăm că dacă nici în faţa suferinţelor nu putem fi oameni, înainte de toate, fi-va vai de noi curând …
    Nici ce-a zis Herodot nu ne-a intrat la tărtăcuţe, nici experienţele trecute nu ne-au tresărit se pare prea mult, ne dezumnizăm şi asta doare cumplit, cumplit …
    Mă simt mică şi neputincioasă în faţa unor astfel de dureri, dar simt o flacără interioară ce mă arde intens, că pot şi vreau mai mult şi ştiu sigur că mai sunt cei ce simt ca mine !
    Trebuie să ne trezim, trebuie, nu avem de ales !
    numai bine , Radu,
    Sibilla

    Apreciază

  4. sfinx667 zice:

    @O Marie,
    mulţumesc !
    Frumos şi limpede spus, aşa e :
    Aprindeti voi lumina , nu vreau nici un cuvant
    Priviti , de-aveti putere la cerul din pamant. ….
    Şi de noi toţi depind atât de multe, va trebui să ne păstrăm credinţa, să ne implicăm şi mai ales să zguduim lichelele fără inimi, fără de conştiinţă, trebuie !
    toate cele bune,
    Sibilla

    Apreciază

  5. Spedy zice:

    as spune ca nu sant tragediile de langa noi ci,sant tragediile noastre ….cotidiene….
    articolul a fost scris mai de dimineata (si am fost tare pornit)pe blogul mariei barbu .daca ti se pare deplasat sterge-l

    #

    de douazeci de ani NATIONALISMUL ,este o pata ,o tara ,un stigmat asociat(vad de unii ,inca)ca o manifestare de neocomunism,criptocomunism,sau mai stiu eu ce termeni au inventat ….
    de 20ani:
    -santem puturosi
    -santem ignoranti,
    -santem handicapati,
    -santem inculti,
    -santem tigani,

    -santem jigniti,
    -santem umiliti,
    -santem terfeliti,
    -santem batjocoriti,
    -santem denigrati,

    de`20de ani:
    -santem vanduti si cumparati,
    -santem o marfa,
    -santem o masa de manevra,
    -santem impilati,
    -santem desbinati,

    -verticalitatea este o marsavie
    -a fi intelectual este o boala
    -a muncii este este un lux sau o corvoada,
    -a crea este umilitor,
    -a trai este incapatinare

    de douazeci de ani :
    -santem tot mai putini,
    -santem tot mai batrani,
    -santem tot mai saraci,
    -santem tot mai incomozi
    -santem tot mai singuri

    -ne batjocorim valorile culturale si istorice,
    -atentam la fiinta nationala,
    -migram prin lume pentru a putea supravietui,
    -santem tolerati la noi in tara
    -liderii politici alesi de noi ne sant dusmani

    DE 20 DE ANI NU MAI AVEM UN SISTEM DE VALORI,
    TOATE-S PE DOS,
    TOATE-S RASTURNATE IN INTELESUL LOR,
    NE CONDUC MITOCANI
    GENIILE NE MOR IN MIZERIE…….

    si cu toate astea,DE 20 DE ANI: SANTEM TOT ROMANI
    SANTEM TOT AICI SI VOM MAI FI INCA

    Comentariu de Spedy — noiembrie 18, 2008 @ 6: 45. am.
    poate voi,si ma refer la faptul ca santeti mai abili in tehnica scrisului ,puteti spune mai concis si mai coerent cea ce am vrut eu sa transmit…..nu-i un manifest ,este doar o rabufnire de revolta ,

    Apreciază

  6. sfinx667 zice:

    @Spedy,
    Aş zice că e mai mult o reacţie firească, pentru că se poate şi altfel, pentru că trebuie să fim oameni mai întâi de toate, pentru că astfel de drame NU trebuie să se mai întâmple !
    Da, e de datoria fiecăruia din noi să luăm atitudine, să transmitem semnale, mesaje !
    Mulţumesc frumos pentru vizită şi mesaj !
    respecte,
    Sibilla

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.