Avem ” valoare ”, d-apoi cum … ( II )

Avem ” valoare ”, d-apoi cum … ( II )

lupi

Protecţia … tristeţile, rănile, crimele, aripi frânte … cui pasă ?

Procurorii din Bistrita-Nasaud au finalizat dosarul în care asistenta maternala Marcela Fagarasan este acuzata de uciderea unui copil în vårsta de 4 ani si 7 luni pe care îl avea în grija si l-au trimis în instanta. Anchetatorii au facut descoperiri-soc, din care reies actele de cruzime ale criminalei.

Astfel, procurorii au constatat ca micutul care a fost maltratat pâna la moarte a fost drogat cu alcool pentru a nu plânge în perioada în care era supus la cruzimi greu de imaginat. În urma raportului de autopsiere a cadavrului lui Lucian Rostas, predat de medicii legisti în 4 octombrie, procurorii au aflat ca copilul avea o alcoolemie de unu la mie în sânge, fiind aproape de coma alcoolica.
Dupa ce au primit raportul medico-legal, procurorii au fost nevoiti sa schimbe încadrarea juridica a faptei savârsite de Marcela Fagarasan de la omor deosebit de grav (acuzatie sub care a fost arestata în 22 august) în cea de omor calificat, vatamare corporala grava si rele tratamente aplicate minorului.
Purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud, procurorul Angela Sângeorzan, a explicat ca s-a schimbat încadrarea juridica a faptei deoarece, în actul medico-legal, leziunile corporale s-au disjuns, în leziuni usoare grave care necesitau 30-40 de zile de îngrijiri medicale si punerea în primejdie a vietii si respectiv în leziuni care au cauzat în mod direct decesul minorului.
Astfel, femeia a fost trimisa în judecata pentru infractiunile de omor calificat comise asupra unei persoane în neputinta de a se apara (infractiune care este pedepsita cu închisoarea de la 15 la 25 de ani), pentru vatamare corporala grava, (pedepsita cu închisoarea de la 2 la 10 ani) si pentru rele tratamente aplicate minorului (pedepsita cu închisoarea de la 3 la 15 ani), conditii în care asistenta maternala va ramâne dupa gratii cel mult 30 de ani.
Marcela Fagarasan a fost arestata preventiv în 22 august, dupa ce copilul pe care îl avea în plasament a murit sufocat cu un bol alimentar. Legistii bistriteni au descoperit, în urma autopsierii cadavrului, ca micutul Lucian Rostas avea o alcoolemie de unu la mie în sânge si ca era plin de rani deosebit de grave. Copilul a fost drogat în perioada in care a fost maltratat, fiindu-i taiate unele parti anatomice din corp (lob ureche, falanga piciorului, penisul si scrotul), însa nici unul dintre vecini nu a auzit tipetele copilului.
Suparata ca procurorii au schimbat încadrarea juridica a faptei, avocata mamei naturale a micutului Lucian Rostas a anuntat ca va cere ca Marcela Fagarasan sa fie judecata sub acuzatia de omor deosebit de grav si condamnata pe viata.
“Motivele invocate de procuror pentru schimbarea încadrarii juridice sunt puerile”, a explicat avocatul, care sustine ca procurorul nu poate trimite în judecata pe cineva pentru rele tratamente si vatamare corporala grava, numai daca victima este în viata.

Sursa : www.gardianul.ro

Aflăm recent :

Autoritatile, vinovate de moartea copilului ucis de asistenta maternala?

Procurorii de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud au introdus noi probe în dosarul în care cei cinci functionari ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bistrita-Nasaud sunt cercetati pentru neglijenta în serviciu.
Astfel, în dosarul pentru neglijenta în serviciu, în cazul micutului Lucian Rostas, în afara probelor rezultate în urma controalelor realizate de Agentia Nationala pentru Protectia Copilului a fost introdusa ca proba o sesizare a primei asistente maternale a lui Lucian Rostas.
În respectiva sesizare, consemnata într-un registru al DGASPC, Maria Rus (foto), prima asistenta maternala a lui Lucian Rostas, mentiona faptul ca baietelul nu este îngrijit de Marcela Fagarasan. Micutul maltratat pâna la moarte de asistenta maternala Marcela Fagarasan a fost în grija Mariei Rus timp de doi ani. Ea a renuntat însa la copil pentru ca nu îsi mai permitea sa îl întretina.
Totusi, femeia l-a mai vizitat pe Lucian la gradinita si a sesizat Protectia Copilului dupa ce a observat ca micutul nu este îngrijit corespunzator si este mai tot timpul bolnav. Se pare totusi ca angajatii Directiei nu au tinut cont de aceasta sesizare, copilul ramânând în plasamentul asistentei maternale pâna când acesta si-a gasit sfârsitul.
Pâna acum s-a început urmarirea penala fata de cei cinci functionari ai DGASPC, urmând sa fie analizata si culpa Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului, în frunte cu secretarul judetului, Iosif Redl, adica toti cei care au aprobat actele de atestare ale Marcelei Fagarasan.

” … urmând să fie analizată şi culpa Comisiei Judeţene pentru Protecţia Copilului, în frunte cu Secretarul Judeţean , Iosif Redl … ” … aha … !!!

Să sperăm că nu e de aşteptat să se producă în fiece judeţ a tragedie de genul acesta, pentru ca toţi cei datori să vegheze cu prioritate la interesul superior al copilului, să-şi facă datoria, să dea socoteală în faţa legii, să se trezească la realitate … Oare nu s-au îmbuibat destul, nu şi-or fi angajat toate nimşagurile în sistem, nu ar fi timpul să fie puricaţi de către instituţiile abilitate în acest sens ?

Mă repet public din nou, nu sfidaţi justiţia divină şi luaţi în calcul, măcar pentru PREVENŢIE : în instituţiile de ocrotire ( complexe de servicii sociale ) nu au ce căuta yale, încuietori la dormitoarele beneficiarilor căci se poate întâmpla orice, oricând ; puneţi-vă portarii să-şi facă exclusiv datoria, să nu mai faciliteze sau uşureze prin neimplicare ieşirea beneficiarilor din instituţie după orele 22, există un ROI ( regulament de ordine interioară de altfel .. ) ; străduiţi-vă să nu vă mai asiguraţi ” respectul ” leaderilor beneficiarilor prin metode neortodoxe, riscaţi ca după un timp să luaţi în calcul, vreţi nu vreţi … efectul bumerangului, nu glumesc deloc …

1136835184

Nu s-au schimbat prea multe în protecţia copilului, nu a reuşit o dramă, din nenumăratele , a căror număr nu-l cunoaştem, să trezească din vegetare conştiinţe, să urnească rotiţe sau ” distinşi ” din fotoliile călduţe, nici vorbă … secretizare, monitorizarea informaţiilor ce-ar putea răsufla, Doamne fereşte , DNA, ANI, Curtea de Conturi nu se autosesizează încă …. oare ca să nu tulbure bunul mers al campaniei electorale , ei na , la asta nu ne-am gândit … Ne mai miră Rapoartele Comisiei Europene în domeniul ce arde şi ne face orice numai cinste ba … oare ? Există ” interes superior al copilului” în România sau dă frumos ca expresie ?

justitie

Acces la …. ce anume ?

REŞIŢA – Printre proiectele de hotărâre aprobate de consilierii judeţeni în cadrul ultimei şedinţe este şi cel referitor la categoriile de documente de interes public, precum şi cele exceptate de la liberul acces al cetăţenilor.

Acces public la documente

Astfel, cetăţenii au acces liber la strategiile de dezvoltare, hotărârile Consiliului Judeţean, referate şi dispoziţii privind delegaţii, rapoarte şi informări, protocoale şi acorduri de colaborare, dar nu vor putea studia licenţe şi pemise de exploatare, studii de fezabilitate, documente declarate secrete de CJ, informaţii cu privire la datele personale, ori informaţii a căror publicare prejudiciază măsurile de protecţie a tinerilor.

Sursa : www.caon.ro

tb_240_230790_0802_justitie

Potrivit Legii 544/2001, art. 5,6,7,8,9 … aceste documente oricum trebuiau şi până acum făcute publice !

Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public

(publicata in Monitorul Oficial nr. 663/23 octombrie 2001)

Înţelegem că abia acum ne-am amintit de existenţa Legii nr. 544/2001 ? Vom avea acces la rezultatele rapoartelor corpurilor de control în timp util, va exista transparenţă totală, se vor lua măsuri … chiar se va întâmpla în sfârşit, aceasta să fie de fapt vestea … ? De ce nu şi până acum, de ce s-au tot ascuns mizeriile sub preş,  există legătură între lipsa de informaţie şi absenţa informării şi secătuirea bugetului, ajungându-se la imposibilitatea plăţii salariilor pe decembrie, vinovaţii pentru proasta gestionare a bugetului vor plăti cândva, cumva , se va continua cu perpetuarea nepotismului, cu ” ne facem legea ” că tot e la îndemâna noastră … de ce nu apar în declaraţiile de avere toate informaţiile, cum ar fi orele de absenţă din timpul serviciului a unor ” distinşi ” profesori universitari cu funcţii de conducere în instituţiile de stat şi care predau la universităţi din localitate şi din alte localităţi/judeţe, cine verifică şi cum îşi justifică absenţele şi încasarea drepturilor salariale şi aşa astronomice, cum au reuşit să fie prezenţi în două – trei locuri în acelaşi timp, dacă avem în vedere că sunt şi preşedinţi de comisii, de nu le mai ştim numărul … rămâne încă o necunoscută, au e un fenomen demn de Enigmele Terrei … Bănuiesc că declaraţiile de avere nu fac parte din ” documente declarate secrete de CJ ” , poate au un răspuns onorat juriştii CJ, căci tot au mijloace să jongleze prin hăţişurile legislative, başca ” oameni ” de mare încredere să te lecuiască de scormonit pe unde nu ai ce căta … Ferite-o sfântul să te pui cu vre-o rudă a unui înalt ” sus-pus ”, la comandă se strâng trupele să te amuţească, să-ţi demonstreze ” nebunia ”, politizându-se totul, ori în cel mai fericit caz, se apelează la tocata nervilor sistematic, la apariţia din senin a unor ” martori cheie ” ( cică pur ”întâmplător” crenguţe ale aceloraşi arbori genealogici … ), mai mult se fabrică ” dovezi ” , se trimit CITAŢII, textul înscris pe aberantele fiţuici – demn de făcut public, serios, că doară TPI Haga e nimic pe lângă ” tribunalele ” din plaţurile cărăşene …. Suntem pe fază, de voie, de nevoie e drept …

Avem ” valoare ”, d-apoi cum , bogaţi în clanuri, afaceri de familie, căpuşe, timpul trece-leafa merge, ce dacă ziarele scriu, ce dacă s-ar putea repara, îmbunătăţii câte ceva pe ici pe colo, nu se vrea decât LINIŞTE cu … orice preţ …  Ce dacă ştim că oameni ce au rezistat acuşica 20 de ani în sistem au ” nesimţirea ” de-a avea dreptate şi ” obrăznicia ” de-a pune degetul pe răni arhicunoscute, că s-au împăunat prin rapoarte de activitate cu rezultatele muncii lor, ei na .. nu mai sunt de folos, mai mult , sunt al dracului de incomozi , se debarasează de ei, că doar puterea e-n aceleaşi mânuţe ” dibace ” , că tot uităm …

E timpul să facem publice nişte exemple concrete, orare de pe la nişte facultăţi, etc. că doar nu o să divulgăm tot … o vom face, aici, cui trebuie, unde trebuie, căci, geaba am tot încercat altfel şi-am făcut apel la bun simţ,  nu se vrea, orgoliile primează şi nu din vina noastră, se cunosc bine de tot şi ” divele ” şi ” prinţişorii ”, zău nu mai avem ce pierde şi-o să-mi pese de căpuşe cum le pasă lor de bruma de sănătate ce-o mai am, de destinele unor nevinovaţi trataţi drept numere de dosare … mie conştiinţa îmi plânge să vă opresc, aţi minţit destul, voi, continuaţi să faceţi recurs după recurs, astfel vă rezolbvaţi cazurile în instanţă, asta e tot ce ştiţi … să vă pupaţi în cur unul pe altul, să vă periaţi orgoliile, să pitiţi tot sub preş … Mă repet, sistemul e bolnav, bolnav de ” dive ” şi ” prinţişori ” şi e foarte trist, pentru că încă se poate administra tratament adecvat, deşi, perioada de convalescenţă va fi de durată …

– va urma –

( şi încă sperăm în the end, în reforme pe bune, în multe … , pentru că se poate şi merită încercat … )

Sibilla Poesis

surse : www.gardianul.ro şi www.caon.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Avem ” valoare ”, d-apoi cum … ( II )

 1. Pingback: PLANURI DE VIITOR - leapsa « MariaBarbu Weblog - idee şi expresie

 2. sfinx667 zice:

  @Maria Barbu,
  Cu mult drag ! 🙂
  Zâmbete şi împliniri, dragă prietenă !
  respecte şi preţuire,
  Sibilla

  Apreciază

 3. Pot sa inteleg mizeriile intre… oamenii mari. Uneori, pot sa intorc privirea si sa merg mai departe.
  Dar nu pot sa inteleg monstruozitatea ce face victime intre copii si batrani!
  Incotro se duce lumea asta bolnava? Chiar nu putem opri bestiile sa faca victime pana si intre ingerii care ne salveaza fiecare clipa din bezna?
  Dar noi, noi ce fel de oameni suntem daca nu suntem in stare sa-i oprim?

  Apreciază

 4. Pingback: Protecţia copilului ??? ” România, ţară de origine pentru traficul de copii ” – Rapoarte care ar trebui să doară şi să dea de gândit ! « Sfinxul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.