Avem ” valoare ”, d-apoi cum …

Avem ” valoare ”, d-apoi cum …


Caras-Severin este unul dintre cele mai frumoase judete din tara. Mai rar un tinut ca acesta în care Dumnezeu a adunat la un loc muntii, dealurile, câmpiile si Dunarea cu cazanele ei celebre. Pâna în 1990, acest colt de tara avea si carbune, si arama, si minereu de fier si de uraniu. Acum a ramas doar amintirea acelor vremuri. Un loc pitoresc cu care politicienii locali se mândresc din patru în patru ani, fara a avea vreun merit în creatia divina. În schimb, creatia celor care au condus judetul în ultimii douazeci de ani este tabula rasa. Nimic din ce se întâmpla în tara nu se regaseste în Caras-Severin. Investitorii straini au venit cu sutele în toti acesti ani. Au batut la usile administratiilor locale si judetene, au baut o cafea si un pahar cu apa si au facut cale întoarsa, speriati de ostilitatea autoritatilor. În afara de disputele politice dintre PD-L, partidul care e în toate în Caras-Severin, si PSD, pe nimeni nu a interesat viitorul acestui judet. Pe când era ministrul turismului, Dan Matei Agathon a vândut la pachet statiunea Baile Herculane, iar consecintele n-au întârziat. Astazi, celebrele bai sacre romane sunt de nerecunoscut: balariile au napadit cazinourile imperiale, iar bancile scot la vânzare hotelurile pentru a-si recupera banii. În organigrama stufoasa a Consiliului Judetean, nepotismul este la el acasa, iar cel care nu este pedelist nu are ce cauta în aceasta institutie a statului de drept. Primarul din Otelu Rosu, care este si secretarul general al PD-L Caras-Severin, este alintat de subalterni cu apelativul de „Împaratul“. Cine nu se supune zboara din primarie.
Acum, acesti domni politicieni, multi facuti la apelul de seara si a caror unica vocatie este pupincurismul, se dau de ceasul mortii sa ajunga senatori si deputati. Colinda satele, pupa mâinile babelor si stau la givan cu mosii iesiti la poarta sa admire mertanele cu care se plimba domnii de la judet.
Promit marea cu sarea, indiferent ca sunt pesedisti, liberali sau pedelisti. Promit, ca nu-i costa nimic! Important este doar sa mai câstige un vot în plus, nimic altceva. Daca
i-ar fi preocupat binele comun, Caras-Severin, cel cu muntii, dealurile, câmpiile si Dunarea adunate la un loc, nu s-ar afla astazi printre cele mai sarace judete ale României.

Hm … să nu uităm ” diva ”, Împărăteasa judeţului, mai tare ca primaru de la Oţelu, pă cuvântu meu dă corcitură, e pe bune !

Spre aducere aminte şi prospăturile X6 şi Jeep Touareg, numa-n ciuda bişniţarilor achiziţionate şi musai prin campanie fălite …. în veci pomenirea refrenului dă pra şi , un fel de imn al pd-l, adicătelea ” şinie mi-s io … ” … ( că tot uit, mă scuzaţi, întunecimile voastre … ) !

Se impune corectură musai dară : nu nepotism ci NEPOTISM, nu că n-ar sări-n ochii cui trebe de pe la centru, dar , ca să se ştie, fără număr, fără număr … mama lor de organigrame şi tăticuţu lor de state de plată … cin ` să se mai împiedice-n … detalii, păi nu ?

Bani de salarii …. când vor muşchii lor, ai ” divelor ” şi ” prinţişorilor ”, că-i judeţul lor ce naiba e atât de greu de priceput … ?!! Clanurile să trăiască, căpuşele şi găştile … şi iarăşi şi iarăşi zic, or avea ei bucureştenii găşti de cartier, dar, ca la noi la nima, că banatu-i ” fruncea ”, apropo, la ce … ?

Concluzionând, de la ” muşcăturile de căpuşe ” mi se trage şi mie greaţa, sila, durerea de cap, dezgustul, senzaţia de vărsătură şi oboseala nenumăratelor lupte cu morile de vânt … asta era … numai că mai nou, ne mai prezentăm şi pe la ” TPI ” dă la Răşiţa, ” conform legii ”, care ” lege ” e la ” mămicuţa ei acasă ” …

Trist judeţ … trist …

– va urma –

( din nefericire … )

Sibilla Poesis


Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Avem ” valoare ”, d-apoi cum …

 1. Trexel zice:

  de cand naiba ai devenit asa pesimista cuscra? da nu te gandesti ca io nu mai am cu cine rade? ce naiba?!?

  Apreciază

 2. leo zice:

  Apăi când are dreptate Trexel, are!
  Aici era un colţişor de rai, în care musafirii erau primiţi numai cu bunătăţi ale spiritului şi frumosului tradiţiilor şi peisagiilor unei guri de rai, şi acum, invadad de florile de mucigai ale meandrelor concretului pedelacheu, a ajuns deprimant de… deprimant…

  Apreciază

 3. g1b2i3 zice:

  Sibilla,pe vremuri am fost in excursie la baile herculane.Am stat acolo doar cateva ore si mi-am dorit sa-mi petrec odata un concediu acolo.nu am reusit ,acum nici atat,dar am vazut si eu la tv ce a ajuns acel loc minunat.
  Am fost si pe Dunare,am vazut cazanele,imi pare rau sa aud ce se intampla la voi.dar si la noi e tot asa.de cand nu mai am servici nu stiu prea multe si nici in zonele de agrement din jur n-am fost de ani de zile.Am auzit ca e puzderie de constructii,chiar si in Rezervatia din Retezat sunt casute.Nu mai vorbesc de traiul nostru.Totul a inceput inainte de 2000,de cand cu disponibilizarile din minerit,apoi din siderurgie.
  Nici nu stiu cum vom trece peste iarna.
  Te felicit ca ai scris acest articolpeste tot e asa in romania,indiferent ca e pesede,pedele,penele,etc.
  Multa sanatate,Sibilla.
  Gabi.

  Apreciază

 4. ionborgo zice:

  Niko!
  Mai fata,hai!!!Iar ceva nu merge,ori esti permanent „capsata”?Mult ti-a trebuit sa constati ca cei ce sunt la conducere ,sunt pentru „a-si face plinul” lor si celor de-ai lor.Pe nime nu-l priveste soarta frumusetilor noastre.Un prieten de-al meu umblat prin toate punctele cardinale mi-a spus asa la o cafea:”Mai ,Ioane nici Elvetia care-i Elvetie nu-i asa frumoasa si originala ca amarata asta de Romanie!”Prietenul este medic stomatolog cu cabinete in Germania,Franta,Italia si mai nou in Romanica noastra.La inceput nu l-am crezut,cu toate ca era prin strainezia de vro 30 de ani,dar asta vara o amica din state si-a oblojit oasele la Bazna ,jud.Sibiu si inainte de plecare a venit si pe la mine.Eu care nu stiu sa tac am intrebat-o:”Pai bine tabti Betti(are 80 de ani) la banii d-tale nu-ti putea-i obloji cioantele undeva mai acatari?”Si ce crezi ca-mi zice?”Mai .Ionita(nume de alint) voi romanii sunteti niste tamoiti,stati cu curul pe o gramada de bani si nu stiti unde sunt.Pai voi sunteti o tara deosebita si bogatia voastra a romanilor consta tocmai in frumusetile naturale,ecologice,traditiile si mai ales izvoarele de sanatate pe care le aveti.”Si discutia a continuat pe acesta tema mult si intr-un final i-am dat dreptate.Suntem prosti pentruca nu stim sa ne valorificam darurile primite de la nMama Natura si Domnul!Acu cred ca ti se cuvine si un gand frumos din partea mea si o uare de seara minunata cu drag,tata Borgo:P

  Apreciază

 5. ionborgo zice:

  Niko,corecteaza tu cuvintele papate! 😛

  Apreciază

 6. Discret zice:

  Plss.. fa o mica corectie..nu ca as fi Gica Contra;dar nu „ecsista” Jeep Touareg!te da firma Craisler[:P} in judecata!sau..firma „Folcsvagan”!!:P:)) Sibilla stie!!:) >:D<

  Apreciază

 7. Discret zice:

  apropos…Saliu all!:)

  Apreciază

 8. sfinx667 zice:

  Vă mulţumesc frumos tuturor !
  @Trexel,
  Sunt optimistă, pe onoarea mea de kuskră :))
  Numai că, azi am fost la a 4-a înfăţişare la ” TPI-Răşiţa ” şi am dat pept cu scenarii de-ţi stă minte-n loc, apropo, fetiţa Elly, tot nu s-a întors la cei dragi, au făcut recurs, ceva ” firesc ” pentru cei care lucrează ” în interesul superior al copilului ”, ca la noi la nima, cum zâsăi !
  Apoi, am făcut nişte descoperiri macabre, am arhivat dovezile şi le-am trimis cui trebuie, că nu puşcă date, orare, sume….. pricepuşi ? Nu-s pesimistă deloc, şi nici singură, până la urmă se sparge buboiul, şi dacă mă ucid, documentele sunt deja pe drumul lor firesc, am zis, destul !
  În fine, eforturile lor se rezumă la a mă obosi şi hărţui zilnic, la a mă declara nebună , vb f serios kuskre…
  Acu, spune şi tu, nu am recunoscut eu asta tot timpul ? Ori specialiştii zic că dacă recunoşti nu eşti, dar cei ce se încăpăţânează să nu recunoască ….
  Dacă vrei să râzi, râzi cu mine, încă am puterea asta, ştii de ce, numele meu nu apare în presa centrală, al lor însă ….
  Haide zdravo, ne mai hlizim pe mess, când mă ” prinzi ” 😉 :))
  pupici Luanei kuskre , numai bine,
  Sibilla
  @duşo Leo,
  Şi voi aveţi dreptate !
  Sunt tot eu, aici e încă acel colţişor, dar, cineva trebuie să se implice, aş fi o ticăloasă ca ei dacă aş pune capu-n nisip, posibil asta să fie menirea mea, Sfinxul veghează puii de zâmbete
  Zâmbesc musafirilor mei cu drag, fiecăruia în parte, iubesc mai mult ca niciodată poesia, folclorul şi tradiţiile, locurile natale, copiii, natura, mă bucură fiece gând sau sfat al vostru, dar eu sunt o luptătoare, cam zăpăcită, e drept, şi hai să-mi calc pe preşul inimioarei, că tot vă simt aproape şi niţel îngrijoraţi, de-o fi să mă linşeze din ” greşeală ”, să vă bucuraţi, poate mă voi odihni şi eu, obosită-s tare, dar eu nu cunosc renunţarea
  Ştiu, luptătorii ca mine sunt cei mai huliţi … pentru că există !
  Şi mie mi-s dragi luptele, cauzele nobile, sânjele de partizan deh 😉 şi ceva de haiduc, căci cu drag din drag le-aş confisca averile şi le-aş împărţii săracilor, na că recunoscui
  Apoi zâi şi tu, nu merită judeţul meu mai mult la ce peisaje, valori avem ? Scamele şi pălămida trebuie îndepărtate şi am avea o şansă, turismul e şansa supravieţuirii judeţului şi să nu-mi zică mie nimeni că nu se poate !
  Ţucu-te, te aliaşi cu kuskru, hm ? No las că vă lovesc eu curând cu-n pamflet, dar am grijă să fie şi tati Borgo lângă mine … şi, şi, şi, oi mi vedea eu cine, fetele nu, căci sunteţi în stare de … orice 😉 :))
  Promit să-mi revin, numai să se aşeze niţel apele tulburi, am de scris la cărţi, am de bucurat suflete, am de colindat şi corindat …. atâtea al face, două vieţi mi-s puţine, dar ştii asta, aripă
  hvala lepo duşo,
  Sibilla
  @Gabi,
  mulţam fain, adevărat, avem şi Cheile Nerei şi Klisura şi munţii…. nu ştim a-i preţui şi nu vrem să ne valorificăm bogăţiile, vorba ta, indiferent de culoarea politică, nu se vrea deşi se poate !
  M-a ferit Dumnezeu de politic, am eu ceva slabiciuni de care sunt mândră, dar şed deoparte de ceea ce nu pot a fi, nu aş mai fi eu
  calde îmbrăţişări, dragă prietenă, numai bine,
  Sibilla
  @ionborgo-tati Borgo,
  măiculiţă Doamne, mă măscăriţi de-mi sar fulgii :))
  Dar, tot ce vine de la tati e binevenit şi bineprimit, musai
  Nu-s capsată tati Borgo, deşi au grijă ” divele ” şi ” prinţişorii ” să-mi puie ” pioneze ” la fiece pas sau tresărire, mă zminteşte însă încrâncenarea lor prostească şi diavolească de-a ţine cu dinţii de funcţii şi fotolii, de-a demonstra cine sunt ei, dar cine buba sunt , numai ei ştiu, noi cei luminoşi, iubitori ai soarelui nu pătrundem în hrubele alea întunecate …
  Nu e posibil să fim judeţ codaş în toate la ce deţinem, e peste puterea mea de înţelegere … Posibil să fie foarte uniţi nu din mare dragoste ci prin ticăloşii, s-au complăcut şi se compromit şi la urmă defilează împreună deşi se urăsc între ei, nu au încotro … Azi am avut de înfruntat parte din nimşaguri şi uite că respir, coşava voi deveni curând, apoi, apă lină şi senină, după cum merit, aşa-i …
  Zâmbete, sănătate, bucurii şi împliniri tati drag !
  noapte binecuvântată … şi mâine e o zi şi cine ştie ce ne mai aşteaptă la cât de ” creativi ” aunt mai nou cameleonii …
  zdravo , tati Borgo,
  Sibilla
  @Discret,
  O surpriză … na, că mă bâlbâi de emoţii … dobrodosli lupule !!!
  Va trebui să-mi explici, miriştea aia n-o cunosc, dacă nu-s derector 😉
  Sunt iubitoare de curse f1, şi tot nu cedez, nu Schumi fost geniu, ci Ayrton Senna, na, sunt constantă în iubire Şi ca să te oftici, acu ţin cu Kubica şi Heidfield, că vreau eu, Schumi era arogant în …. toate, el se iubeşte pe el, Ayrton Senna iubea pista şi mai ales o respecta … rămâne Regele F1.
  No las că ” tratez ” cu cei de la firma Craisler, le fac reclamă gratis un timp şi mă iartă, pe tine însă nu te iert, va trebui să mă limpezeşti cum e cu Touareg, doar mă ştii că mă plac informată mereu, va să zică tot nu scapi de murmurele sibiline lupule … ops, voiam să zic Domn Director, să trăiţi ! 😉
  Mică, paşnică, inofensivă, cu minte … Sibilla, uitară ursitoarele să dăruie şi cuminţenie, de asta-s mangubă, rea de …. tresăriri, să zicem
  No, bine ai venit pe mirişti sibiline Lup Singuratic ! Mare bucurie mi-ai făcut, deşi numai sufleţelul meu zbuciumat ştie ce-l aşteaptă … au maijko …
  zdravo lupule,
  Sibilla

  Apreciază

 9. ionborgo zice:

  Niko!
  De cand ciuta are fulgi?Ti-am promis ceva mai de mult un na,na!Ai si tu grija de tine ca altii sigur nu au.Seara frumosa ,coplila,de la tata Borgo 🙂

  Apreciază

 10. sfinx667 zice:

  @tati Borgo,
  şi totuşi există speranţă ….

  calde îmbrăţişări tati drag 🙂
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.