Sfânta Petka – Cuvioasa Parascheva

Sfânta Petka – Cuvioasa Parascheva

Astăzi, o cinstim pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, Sfânta care nu cunoaşte graniţele, cea care a grijit şi ocrotit pe săraci !

Viaţa Sfintei Parascheva

Sfanta Parascheva este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei. Grecii o numesc „Paraschevi”, slavii o numesc „Sfanta Petka”, iar romanii ii spun Sfanta Parascheva sau „Sfanta Vineri”, fiind cunoscuta in popor si ca „Vinerea Mare”. Sfanta Parascheva aduna credinciosi de mai multe nationalitati. Peste 246 de biserici de pe cuprinsul Romaniei au ca patroana pe „Cuvioasa Parascheva”.Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat (astazi Capul Kaliacra) din Tracia, pe tarmul Marii Marmara. Potrivit traditiei, Sfanta Parascheva si-a impartit hainele si hrana cu saracii, desi era mustrata de parintii sai. Dupa moartea acestora, Parascheva a renuntat la avere si s-a calugarit. In anul 1641, moastele Cuvioasei au fost primite in dar din partea Patriarhiei Ecumenice, de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in Biserica „Trei Ierarhi” din Iasi. Racla Sfintei Parascheva a fost mutata in Catedrala mitropolitana la sfarsitul secolului al XIX-lea, in 1888, dupa ce au scapat neatinse din incendiul de la Biserica „Trei Ierarhi”.

Acatistul Sfintei Parascheva

RUGACIUNE


Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne ! Nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adincul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin.

Sursa : www.crestinortodox.ro

Sfanta Preacuvioasa Maica Parascheva, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Preacuvioasă Maică Parascheva, mă rog astăzi pentru copilaşi, bătrâni şi nevoiaşi, te roagă pentru ei în mare mila şi bunătatea ta, şi ai milă de noi toţi ! Amin !

Sibilla Poesis

materiale preluate de pe : www.crestinortodox.ro

imagini preluate de pe google.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Sfânta Petka – Cuvioasa Parascheva

 1. Frumos, adanc si insufletitor, draga mea, felicitari !
  Iti multumesc cu recunostinta pentru aceasta mare bucurie de a-i vedea in casa ta chipul si a-i simti mangaierea blajina a Sfintei Cuvioase Parascheva, sarbatorita astazi de intreaga ortodoxie !
  Ingenunchez, imi plec fruntea si murmur cu smerenie si credinta, alaturi de tine aceasta fierbinte rugaciune inaltata Sfintei Cuvioase Parascheva, pe care si tu ai amintit-o mai sus, spre a ne fi calauza, reazem si ocrotire pe caile vietii:
  „Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne ! Nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.
  Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adincul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin.”
  Fie ca duhul sfant si stralucirea figurii Preacuvioasei Parascheva sa ne sporeasca tuturor mintile, sa ne deschida sufletul spre lumina, bunatate si slujire de aproape, sa-i intareasca pe cei slabi si sa le aduca dar de bine si de sanatate tuturor copilasilor si oropsitilor sortii !
  Asa se ne ajute Dumnezeu !
  Fii binecuvantata, sestro, pregateste-ti inima iubitoare si lasa milostivirea blanda a PreaSfintei Parascheva sa stearga lacrimile din ochii si sufletul tau greu incercat, sa te elibereze de adanca amaraciune si sa te ajute sa izbandesti, desfacand nodurile incalcite !
  Surade increzatoare in imensa forta a Sa ! 🙂
  Cu drag, Cora

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.