Kosovo je srce Srbije !!! Kosovo je Srbija !

Kosovo je srce Srbije !!! Kosovo je Srbija !

Mănăstirea de la Baziaş – romăni şi sârbi împreună

Sârbii şi românii convieţuiesc paşnic şi au închegat familii mixte în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Mehedinţi . Relaţiile românilor cu etnicii sârbi au fost ântotdeauna de prietenie şi respect reciproc, influenţele etnoculturale s-au resimţit de ambele părţi, mereu a existat acel fir nevăzut al dragostei, iubirii de tradiţie, datină,  folclor, aproape, istorie, într-o senină comuniune socială. Auzim mereu expresia ” sârbii, fraţii noştri ”, mulţi dintre noi purtăm în suflet o altă expresie : ” Kosovo je Srbija ! ”, pentru că-n venele noastre curge sânge amestecat, suntem urmaşi ai sârbilor şi românilor, acele des numite ” corcituri ” cu personalitate puternică, ce nu cunoaştem trădarea, laşitatea , minciuna şi cu atât mai puţin slugărnicia, suntem demni, suntem mai întâi de toate Oameni, suntem legaţi prin atât de multe.

Familiilor mixte sârbo-române, familiilor sârbe, etc. nu le sunt străine dansurile populare sârbeşti, pe care le joacă cu patimă şi mândrie, la nedeie, slavă, festivaluri, concursuri, nunţi şi botezuri, şi, sunt de o neasemuită frumuseşe, temperamentul vulcanic tresărind e drept, pe acordurile armonicii sârbeşti : vlasko kolo, kolo, moravac, uzivcko kolo, Zoran kolo, vlajna, zikino kolo, sumadijsko kolo, etc.

Port popular

Prietenii rămân prieteni. Cei care nu rămân… înseamnă că n-au fost.  ( Ada Milea )

Mai bine sa traiesti o zi ca un leu, decat o suta de ani ca un vierme.  ( Arkan )

Slavii, strămoşii sârbilor, încep să se stabilească pe actualul teritoriu al României din Evul Mediu timpuriu. Sârbii de la nord de râul Sava şi de Dunăre, ca şi cei care au trecut în Peninsula Balcanică în secolul al VII-lea, se creştinează în a doua jumătate a secolului al IX-lea.

„Noi dorim sa ne solidarizam cu fratii nostri din Kosovo. Nu dorim sa ne tina nimeni partea, ci doar sa se faca dreptate. Sirbii au asteptat 500 de ani eliberarea Kosovo de sub dominatie turca si sunt convins ca va dura de 10 ori mai putin ca sa revina Kosovo in granitele statului sirb, asa cum prevad toate rezolutiile internationale, dar in special cea a ONU. Pina atunci, insa, Consiliul de Conducere a hotarit, la ultima sedinta a Uniunii Sirbilor din Romania, ca la fiecare dintre cele peste 100 de actiuni pe care le organizam anual, sa existe un segment dedicat sirbilor din Kosovo”, a declarat Slavomir Gvozdenovici.

Deputatul Gvozdenovici considera ca Organizatia Natiunilor Unite ar trebui sa ia urgent atitudine fata de aceasta situatie, pentru ca Serbia sa-si recapete regiunea din care isi au radacinile si sute de sirbi care locuiesc in localitatile de pe Clisura Dunarii.

Se spune că de-a lungul istoriei sale, România a avut relaţii amicale cu doar doi dintre vecinii săi: Serbia şi Marea Neagră. Buna convieţuire, influenţarea culturală reciprocă benefică, ajutor la nevoie, cam acestea sunt semnele sub care a stat prezenţa sârbilor pe actualul teritoriu al României.

Viaţa culturală

Dincolo de mănăstirile Baziaş şi Baciţa, ridicate de Sfântul Sava în secolul X-XI, când au fost construite şi marile edificii monahale din Kosovo şi întreaga Serbie, de zecile de cărţi de folclor tipărite de-a lungul anilor ca şi de sutele de titluri de beletristică, ziare şi periodice tipărite de sârbi pe teritoriul actualei Românii, legăturile dintre cele două ţări şi popoare sunt mult mai profunde.

Foarte multe dintre marile nume ale literaturii sârbe sunt legate într-un fel sau altul de spaţiul românesc. „Fie că s-au născut în Banat, fie că au studiat la Timişoara sau Arad, fie că au avut diverse slujbe, inclusiv diplomatice, în România, marii oameni de cultură sârbi au avut contacte cu această ţară”, spune Slavomir Gvozdenovici. Într-o enumerare sumară merită amintiţi Sava Tekelija, cel mai mare mecena şi binefăcător al poporului sârb, care s-a născut la Arad; Dimitrie Tirol, întemeietorul primei biblioteci din Belgrad era timişorean, Iovan Ducici, “prinţul poeziei sârbe” a fost primul ambasador sârb la Bucureşti, o tradiţie diplomatică şi culturală continuată de romancierul Milan Rakici şi de Ivo Andrici, laureat al Premiului Nobel.

Un eveniment important a fost consemnat în octombrie 1998, când USR în colaborare cu Uniunea Mondială a Sîrbilor a organizat la Timişoara prima întâlnire a minorităţilor sârbe din Europa.

Uniunea Sârbilor din România organizează anual un „maraton” al dansului şi cântului popular sârbesc (în luna aprilie), un festival coral (în mai), editează săptămânalul „Naşa reci” (Cuvântul nostru) şi un trimestrial literar „Knjizevni Zivot” (Viaţa literară). În plus acordă asistenţă autorităţilor locale pentru funcţionarea şcolilor în limba sârba (îndeosebi a Liceului „Dositei Obradovici” din Timişoara).

În anul şcolar 2002-2003 în învăţământul preuniversitar existau 32 unităţi şi secţii cu predare în limba sârbă (din totalul de 23.519), în care învăţau 788 de elevi (0,02% din total). Î

Uniunea Sârbilor are aproximativ 30 de filiale locale şi aproximativ 5500 de membri activi. Astăzi, conform datelor ultimului recensământ, în România trăiesc aproximativ 31.855 etnici sârbi (dintre care 2.775 de caraşoveni), ceea ce reprezintă 0,14 la sută din populaţia ţării. Cei mai multi sârbi trăiesc în judeţul Timiş – 17.144 persoane, în Caraş Severin – 10.494, Arad, Mehedinţi etc

Sursa : www.divers.ro

Toţi oamenii te aud când vorbeşti; prietenii însă înţeleg ce spui, iar cei mai buni prieteni sunt cei care pricep şi ceea ce n-ai spus în cuvinte.  ( anonimus )

Un prieten adevărat te prinde de mână şi îţi atinge inima.  ( Gabriel Garcia Marquez )

igraj zajedno …

Srbija există pe harta Europei, pe harta lumii, iar noi, continuăm să transmitem generaţiilor de mâine, dragostea pentru folclor, dansul şi muzika srpska, istorie, zâmbetul prieteniei ce ne leagă …

Ruşine să vă fie !!!

Artizanul independenţei Kosovo a fost recompensat pentru rolul de mediator internaţional. După ce ani de zile s-a aflat printre favoriţii la câştigarea Premiului Nobel pentru Pace, diplomatul finlandez a primit recompensa în urma unui eşec.

La sfârşitul lui 2005, Ahtisaari a fost însărcinat de Consiliul de Securitate al ONU să supervizeze negocierile între sârbi şi albanezi privind viitorul statut al provinciei. În martie 2007, diplomatul finlandez pune capăt discuţiilor, recomandă independenţa Kosovo şi renunţă la postul de mediator ONU. Ultimele discuţii între Belgrad şi Priştina desfăşurate sub îndrumarea sa au eşuat, iar Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa la 17 februarie.

În urmă cu doi ani, presa internaţională afirma, citând un raport al serviciilor secrete germane, că Martti Ahtisaari ar fi primit aproape 40 de milioane de euro de la mafia albaneză pentru o soluţie favorabilă în dosarul Kosovo.

Sursa : www.adevarul.ro

Vor primi şi muhajedinii un premiu  pentru ” pace ” ?

Duşmanul ţi-ar bea mai bucuros lacrimile decât sângele, fiindcă în cele dintâi vede topită fericirea ta, care îl ucide.  ( Nicolae Iorga )

Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.  ( Nicolae Iorga )

Sunt succese care te înjosesc şi înfrângeri care te înalţă.  ( Nicolae Iorga )

Unii nu pot să mestece şi vor să muşte!  ( Nicolae Iorga )

Greşelile se îndreaptă, păcatele se răzbună.  ( Nicolae Iorga )

Fiecare suferă cât simte şi mai ales cât înţelege.  ( Nicolae Iorga )

Simţul de datorie e cea mai luminoasă dovadă de sănătate a unui suflet.  ( Nicolae Iorga )

Şarpele e odios nu pentru că muşcă, ci pentru că se ascunde ca să muşte.  ( Nicolae Iorga )

Cine ţi-a făcut o nedreptate nu rămâne cu o datorie faţă de tine, ci cu o pierdere faţă de el însuşi.  ( Nicolae Iorga )

Unii oameni au demnitatea ambiţiei lor, alţii a situaţiei lor, cei mai puţini demnitatea persoanei lor.  ( Nicolae Iorga )

Cine a ieşit din cultură fără voinţă, fără suflet, fără bunătate, fără iubire de aproape, fără delicateţe, mai bine şedea acasă.  (  Nicolae Iorga )

Kosovo je srce Srbije !!!

Sibilla Poesis

informaţii preluate de pe : http://www.adevarul.ro

http://www.divers.ro

citate preluate de pe : http://www.citapedia.ro

imagini preluate de pe : http://www.srbijazemljaheroja.com

muzika srpska preluată de pe youtube

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Kosovo je srce Srbije !!! Kosovo je Srbija !

 1. Dejan zice:

  „Mai bine sa traiesti o zi ca un leu, decat o suta de ani ca un vierme. ”

  Dintre toti filosofii care au existat si dintre toate vorbele mari ale omenirii, „quote-ul” meu favorit este acesta, spus de Zeljko Raznatovic. Prin aceasta vorba eu am inteles foarte multe din felul de a fi al sarbilor si poate m-a ajutat si pe mine in viata de zi cu zi.

  Da, Sibilla romanii si sarbii se inteleg foarte bine. Am ramas impresionat de cat de uniti sunt in zona Banatului, cum au reusit sa-si intemeieze familii si cum respecta cu sfintenie traditiile romanesti si sarbesti.

  Referitor la acel individ care a fost principalul vinovat pentru pierderea regiunii Kosovo, am ramas fara cuvinte cand am vazut stirea cum ca a primit premiul Nobel. Finlandezul acesta venit de nicaieri a distrus Serbia fara a cunoaste vre-un pic ce se intampla de fapt in aceasta zona. A crezut ca poata sa imparta Serbia cum imparte un ghetar in niste regiuni lipsite de religie si traditie.

  Zilele acestea am primit numai vesti proaste din partea asta. Macedonia si Muntenegru au tradat sarbii si au recunoscut Kosovo iar cosmarul ala finlandez este recunoscut international si premiat pentru destramarea Serbiei si ajutorul dat criminalilor albanezi.

  Nici nu stiu ce sa mai zic…
  Sa speram totusi, ca criza asta mondiala o sa-i zguduie zdravan si o sa revina cu picioarele pe pamant !

  Un sfarsit de saptamana frumos !

  Apreciază

 2. Laura zice:

  Eu nu am inteles niciodata si nu o sa-nteleg niciodata de ce lumea se imparte in romani, sarbi, americani, rusi, nemti, etc. Suntem cu totii oameni, ce naiba (Ops!)… Obiceiurile populare si porturile si miturile si povestile sunt atat de frumoase… dar noi nuuuuu… sunt invechite si nu le mai vrem. Chestia e ca „toate-s vechi si noua-s toate”, esena ramane aceeasi chiar daca are alta hainuta de la neam la neam… dar noi nu vedem asta de tare multe ori…

  Un weekend minunat iti doresc, draga Sibilla! 🙂

  Apreciază

 3. leo zice:

  Azi nu vreau să mă gândesc la altceva decât la ce bună ar fi o zamă de cocoş galic…
  HAI ROMÂNIA!!!

  Apreciază

 4. sfinx667 zice:

  Vă mulţumesc frumos , vouă, tuturor pentru cuvintele frumoase şi solidaritate, sunteţi oameni deosebiţi cu suflet mare.
  @Dejan,
  Şi eu am ales să fiu leu, şi lupt în fiecare zi cu viermii, te rog să mă crezi că lupt la propriu …. sunt o mână de om şi trebuie să fac faţă la numai sufletul meu ştie câte, dar în oglinda conştiinţei mă privesc drept în ochii ei, ai conştiinţei, şi demnitatea, respectul faţă de tot ceea ce fac nu-mi permit să renunţ.
  Zeljko Raznatovic, Arkan, şi-a iubit neamul şi ţara, nimic nu a fost mai presus decât dragostea, respectul său faţă de pământulce le aparţine sârbilor de drept, asta nu poate contesta nimeni. Arkan a mai spus şi că : ” am nouă copii, trebuie să fiu nebun să doresc războiul ! ”, iată dovada că Arkan şi tigrii săi, nu au făcut decât să se apere, a fost însă zugrăvit altfel, pentru că da, în răzbaie sunt victime colaterale, dar sârbii nu au atacat, ei sau apărat.
  Personajul finlandez e ruşinea Europei, oare de ce papa Ioan paul al II-lea nu a primit Nobel pentru pace ? A ajuns mafia albaneză să cumpere cu bani suflete, servind unor interese obscure … Dumnezeu să le dea ăstora pe măsură !
  Da,criza e un prilej ca unii cameleoni să revină cu picioarele pe pământ, dar teamă mi-e că vor avea de suferit, ca de exemplu kosovarii care s-au lăsat îmbătaţi de promisiuni deşarte şi au crezut că vor curge râuri de lapte american peste ei, iată cu se se aleg, fiecare va trage pe propria-i spuză …. Macedonia şi Muntenegru, servesc la rândule intereselor altora, deşi se vrea a pare că sunt în asentimentul naţiunilor, e o aparenţă atât de fragilă, din nefericire …. Srbija e singură, singură dar atât de demnă şi de frumoasă, frumoasă pentru că nu încetează să respire cântând ” tamo daleko je nasa zemlija … ” ….
  Duminică binecuvântată Dejan, şi mulţumesc , druje !
  Sibilla
  @Laura,
  da, aşa ar trebui, să ne respectăm reciproc, să fim oameni, dar, uite că deşi e loc sub soarepentru toţi ” trăim sub acelaşi cer, dar, nu vem acelaşi orizont ” …. şi am putea să ne bucurăm de atâtea frumuseţi, de atâtea miracole ce ne leagă…
  Duminică binecuvântată, Laura, mulţumesc frumos 🙂
  calde îmbrăţişări,
  Sibilla
  @ duşo Leo,
  din nefericire, am ratat meciul, cu sufletul mereu sunt cu ai noştri, însă, iată că lupta cu sistemul m-a ţintuit la pat, sigur că-mi revin…. ameninţările cu moartea şi bătaia la drumul mare, sunt prea mult pentru mâna de om ce sunt …. tic-tacul a luat-o razna şi în loc de meci, am avut parte de somn de nevoie, tranchilizată, ca să trăiesc…
  Pot să-mi doresc şi eu o zamă de cameleoni ? Crezi că ar face bine unui suflet zbuciumat, duşo ? Eu cred că lumea ar fi mai frumoasă şi mai bogată-n rouă, fără dihaniile dispuse să bată femei ziua-n amiaza mare în timpul serviciului … Doamne, încă nu-mi revin, deşi, nimic nu mă mai miră, dar nimic …
  Norocul meu cu un gavroshe şi-o floricică de colţ, mă susţin moral şi nu numai, băieţii cu ochi albaştri iau notiţe se pare, altfel eram demult sacrificată pe altarele unor interese …
  Fruntea sus, duşo, suntem aici, de veacuri ,şi supa noastră tradiţională o preferăm zamei de cocoş galic, deşi, merită frantzuzii o batakandă cu strigături, suntem mai buni ca ei, poate au ceva mai mult noroc, noi suntem însă deasupra lor, doar că da,fotbalul se joacă pe goluri …. dacă am fi uniţi , de la Strabon cetire, aşa-i că jocul de echipă ne-ar aduce roade … ?
  Duminică minunată şi senin pe cerul sufletului tău, duşo Leo !
  Sibilla

  Apreciază

 5. leo zice:

  Duşo, nicio treabă n-are cu norocul! Ci doar cu sufletul chircit al unui popor învăţat de secole cu arsul ogoarelor şi otrăvitul fântânilor! Se pare că a trecut mult prea mult timp de când acest popor a ştiut să fie leu, şi i-a rămas doar să-şi târască viaţa de vierme.
  Cât despre meci, mai bine că nu l-ai văzut, te îmbolnăveai şi mai mult văzând ce-i aia o echipă ce nu-şi merită antrenorul de doi lei! Să ai 2-0 după primul sfert, Franţa în genunchi şi, în loc să-i dai lovitura de graţie, tu să te retragi ca de obicei cu autobaza în gura porţii… Dacă nu era pisica aia de-i câine până la moarte, ne şi băteau…
  Vai steaua noastră, de mămăligari…

  Apreciază

 6. leo zice:

  Duşo, crezi că barbugiu vede, d-acolo, de pe stadionul din Viena, diferenţa dintre ce-a făcut el la 2:0 şi ce fac srbii moji în seara asta la 3:0?
  Noroc că avem cu cine ţine la noi în grupă, că dinspre partea naţionalei noastre…

  Apreciază

 7. sfinx667 zice:

  @duşo Leo,
  nu am văzut nici unul din meciuri, dar plângea Marco de-ai crezut că s-a dărâmat Cerul ….
  Dacă tu dai undă verde cu cine să ţinem în grupă, eu ascult Cerberul, mă fac cuminte şi cu minte ( mă crezi daaaa .. ? ) şi strig cu tine, zajedno duşo : Srbija, Srbija, masa Srbija, Zivela, Zivela , Zivela ! …. în fine, în fine, mai zici şi tu nişte versuri, musai srpska, să aibe şi băieţii noştrii cu ochişori albaştri ce raporta, duşo 🙂
  Eu am zis şi repet, cu zmintitul ăla de răcneşte non stop ” treceţi în apărare ”, cu aere de Mutu expirat, niciodată nu vom avea rezultate, Piţi e antrenor când sunt eu pilot de F1 , nu că eu nu m-aş încumeta…. 😉 🙂
  Hvala lepo duşo !
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.