Veşti bune – Caraş-Severin

Veşti bune – Caraş-Severin

– promovarea turismului cărăşean –

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a dat publicităţii faptul că administraţia comunei Sasca Montana din judeţul Caraş-Severin, în parteneriat cu municipalitatea din Varset, Serbia şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, derulează, în comun, proiectul, „Centru de informare şi promovare a turismului – Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa”.

Proiectul face parte din Programul de Vecinătate România – Serbia şi este finanţat cu 282,3 mii de euro, din care 88 la sută sunt fonduri nerambursabile alocate de Uniunea Europeană şi Guvernul României, iar diferenţa, 34,6 mii de euro, este asigurată de Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea economico-socială echilibrată a zonei de graniţă, dintre Banatul de Sud – Serbia şi judeţul Caraş-Severin, prin cooperare transfrontalieră în domeniul turismului. |n acest sens, în cadrul proiectului, între administraţia comunei Sasca Montană şi municipalitatea din Vârşeţ a fost încheiat un protocol de colaborare privind promovarea atracţiilor turistice, atât în Banatul de Sud, cât şi în Parcul Naţional „Cheile Nerei-Beuşniţa”.

În ceea ce ne priveşte, proiectul se află în stadiul în care se elaborează strategia de dezvoltare şi promovare a activităţilor turistice în arealul Parcului Naţional „Cheile Nerei-Beuşniţa” şi se desfăşoară lucrări de amenajare a unui centru de informare turistică în localitatea Sasca Română, comuna Sasca Montană.

Sursa : www.renasterea.ro

Banatul se măndreşte cu puncte de atracţie turistică deosebite, printre care cele din Cheile Nerei-Beuşniţa :

Cheile Nerei, Lacul Dracului, Ochiul Beiului, tunele şi poteci săpate în stâncă, Cascadele Beuşniţei, Cheile Şuşarei, Cheile Minişului, Turnu Beg, Cetatea Potoc, Mănăstirea Călugăra, peşteri şi grote (Sfânta Elena, Ponor, Plopa).

De o frumuseţe neasemuită rămân elementele naturale ce atrag turişti din ţară şi din străinătate , cum ar fi : grote, peşterile, potecile de acces săpate în stâncă, cascade, vipera cu corn, scorpionul, guşterii, tisa, lacurile carstice, alunul turcesc, etc.

Sălbăticia acestor locuri, e o ispită irezistibilă pentru turişti. Pădurile sunt neatinse încă de secure, râul Nera, cel mai nepoluat din ţară, peşteri intacte, taine şi magie, un farmec deosebit, un potenţial turistic bogat şi cu nenumărate resurse naturale, motive de atragere a investitorilor, de promovare a acestei minunate zone turistice.

Sunt necesare eforturi mai susţinute în ceea ce priveşte promovarea imaginilor turistice ale Banatului Montan, de căştigat , are tusitul, localnicul, judeţul şi, România, merită, nu-i aşa ?

Sibilla Poesis

imagini preluate de pe http://www.google.ro-pebase.com

informaţii preluate de pe http://www.renaşterea.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Veşti bune – Caraş-Severin

 1. leo zice:

  Ştiu că cineva tre să facă şi baricade aşa cum ai construit tălică în comentariile din urmă, dar nu-s cu siguranţă singurul care s-a refugiat „apolitic” în grădiniţa ta de rai pentru frumosul cu care-ţi răsfăţai cititorii, pe vers de poesie, pe meandre de legende poporale ori prin picături de sublim ale plaiurilor mioriţei…
  Cheile Nerei…

  Apreciază

 2. Iarasi ma inebunesti cu fotografiile tale.in sensul frumos, adica imi plac. Ti-am mai spus si la alt post ca o sa ajung mai devreme sau mai tarziu la Cheile Nerei ca prea vorbesti cu of si patos.
  o zi minunata iti doresc

  Apreciază

 3. Dejan zice:

  In sfarsit apare si un proiect in urma acestui program de vecinatate Romania- Serbia. Am semnalat odata ineficacitatea acestui program fiind deranjat ca pe site-ul lor la sectiunea proiecte se asteptau opinii din partea oamenilor.

  Este imbucurator ca asemenea frumuseti vor fi puse in valoare. Am avut privilegiul sa vad o mica parte din acele peisaje superbe si mi-a parut tare rau ca nu exista o strategie de popularizare a zonei.

  Speram ca in viitor Carasul sa ajunga printre primele zone turistice ale tarii pentru ca merita.

  O zi calda, Sibilla ! 🙂

  Apreciază

 4. ionborgo zice:

  Niko!
  Eu cred ca la capitolul timp nu stai tocmai bine.Toti te asaltam cu cate si mai cate si avem pretentia ca tu dupa o zi de zdroaba sa fii „cea mai cea blogherita”.Zau ca esti si de aceea aici la tine pe bloaga am gasit o oaza de liniste si siguranta,departe de „lumea dezlantuita” acum cand „criza” de nervi a romanilor se apropie de paroxism.Noi romanii avem cateva defecte specifice natiei si unul din defecte ar fi:”atunci cand nu avem treaba,ne aflam in treaba si reusim astfel ca lucrul descurcat sa-l incurcam de nici dracul nu-l desface”.Uite ca imi revin ,daca incep cu ziceri din „popor”.O seara de vis,de la tata Borgo 😛

  Apreciază

 5. Marcel zice:

  „Pădurile sunt neatinse încă de secure” – ar trebui pastrate ca atare, deoarece in padurile exploatete economic omul intervine asupra ecosistemului. In anumite zone mai greu accesibile, relieful accidentat a suplinit preocuparea noastra pentru conservarea padurilor virgine. Nu stiu daca exista o strategie a Ministerului Mediului ; stiu ca polonezii au experienta in acest domeniu.
  Poate ca si in strategia de impadurire ar fi bine ca , in afara de programele de impadurire sa se aiba in vedere si preocuparea pentru renaturare, cu reintroducerea unor specii caracteristice zonelor respective.

  Apreciază

 6. sfinx667 zice:

  Vă mulţumesc frumos, tuturor, cu scuze pentru orele înaintate la care reuşesc a vă răspunde, sunt convinsă că mă înţelegeţi 🙂
  Ajung după ora 22 acasă, apoi sunt mami, apoi pregătim pentru măine toate cele şi abia pe urmă blogerriţă 😉 🙂
  @duşo Leo,
  nu voi abandona niciodată poesia, nici munca mea pe care-o fac pur şi simplu pentru că simt că fiecare din noi , trebuie să se implice pentru îmbunătăţirea imaginii României peste hotare, promovarea turismului, a folclorului, file de legende şi basm, mitologie şi istorie… sunt picăturile de Rai ale inimii mele de pelasgă 🙂
  Însă, nici lupta cu trepăduşii, cameleonii şi afaceriştii din sistem nu o voi abandona, pe baricade voi fi mereu, atât timp cât cred cu tărie că se poate şi altfel, cât simt că se poate stopa dezmăţul banului în sistem, că aem resurse, potenţial şi încă oamenii cu suflet şi putem clădii multe…. nu vreau să mai aud de drame, tragedii, mepăsare şi greşeli repetate şi , of …. iar m-am pornit…
  Sigur că mereu vor fi probleme, că mereu apar nori, dar măcar în instituţii, săschimbăm ceva în bine, nu în rapoarte, nu în hârti, ci … de-adevăratelea, cum zic pruncii mici, în realitate, mai ales că cei din sistem suntem majoritatea părinţi, ne bate Dumnezeu să nu încercăm mai multe alternative şi soluţii …
  Fie duşo, voi aduce ceva stropi de poesie, apoi natrag pe baricade, apoi turism şi folclor, apoi iar pe redute, mami sunt…. tulvai ardeleanule şi sârbule, mi-e drag când sunt pusă la treabă, mă simt utilă şi importantă… :))
  Noapte binecuvântată duşo !
  Sibilla
  P.S. cât mai rezistă tic-tacul, mă fac partizan sârb, şi nu renunţ la luptă, dacă şi cu mine lupt, mai crâncen decât cu oricine, de ce n-aş fi nemiloasă acolo unde nu se vrea deşii se poate ? Trebuie schimbată legislaţia în domeniu, foarte bine, facem presiuni şi tot se va umbla la ea, va trebui, trebuie reînfiinţate centrele de reeducare, dacă e musai pt unele cazuri, apoi să fie, cu centre de reintegrare în societate, în fine , nu intru acum în detalii, multe trebuie, nimeni nu se implică, asta e supărător, toatî lumea raportează tâmpenii pe hârti şi dramele şi tragediile curg, proecte nimic, fantezii cu duiumul, că deh, unii chiar confundă instituţiile statului cu moşiile părinteşti şi le consideră proprietăţi private… ei cu chestia asta chiar voi lupta, nimeni nu e uns pt veşnicie, şi dacă greşeşte repetat, înseamnă că nu are vocaţie, sau afacerile i-au întunecat minţile, va să zică, poate e cazul să se reorienteze profesional… oamenii de afaceri nu sunt psihologi sau părinţi cu multiple abilităţi… dovadă rezultatele de toată jena, alea reale nu cele de pe hârti.

  Apreciază

 7. sfinx667 zice:

  @james crissilv,
  ar fi păcat să nu ajungi la noi în judeş, în Cheile Nerei, e un tărâm de basm, jur !
  De vipere te fereşti purtând bocanci 😉 🙂
  Peşterile sunt absolut magice, cărările săpate în stâncă, Nera şerpuită…. nu mă laud, dar la capitolul frumuseţi naturale, Caraşul e de invidiat, avem un potenţial turistic nemaipomenit, mă şi enervează că zone precum Clisura Dunării au încăput pe mâna unor afacerişti mai mult sau mai puţin localnici şi nu înfloresc …
  Eu sper să fie investit în turism, căci judeţul meu drag numai de câştigat ar avea, să mă crezi şi, să nu ratezi Cheile Nerei, nici Munţii Semenic, nici Klisura Dunave şi nici zona gugulanilor … peste tot sunt oameni vrednici, prin aceste locuri dacii liberi au tresărit mereu dragostea de neam , Banatul Montan a fost şi rămâne un colţişor de Rai, bogat în frumuseţi ale naturii, legendele dacilor, filoane folclorice păstrate şi conservate, perpetuate şi azi, datorită unor oameni cu suflet…
  Te-am convins da ? 🙂
  Noapte senină, prietene !
  Sibilla

  Apreciază

 8. sfinx667 zice:

  @Dejan,
  da, iată căexistă deschidere şi preocupare din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, şi, la cum îl cunosc eu pe preşedintele Frunzăverde, va pune suflet în acest proiect, spun asta pentru că e un om care iubeşte literatura, folclorul, e prezent la multe manifestări de gen, orice protocol de colaborare, proiect, a demarat, mereu a urmărit finalitatea …
  Chiar dacă e din partea dreptei, e unul din românii cu inimă şi suflet, acolo unde se implică personal,. nu există să nu ducă la bun sfârşit şi nu vorbesc aiurea… eu sunt foarte zgârcită cu laudele, dar, nu avem ce-i reproşa , noi cărăşenii, dimpotrivă….
  Cred cu tărie că domnul Sorin Frunzăverde a înţeles că salvarea acestui judeţ poate fi într-un viitor nu prea îndepărtat, turismul şi, protocolul de colaborare încheiat cu Vrşeţul va demara cu succes ! Doamne Ajută !
  Numai bine druje Dejan şi, te aşteptăm să ne vizitezi mai des frumuseţile cărăşene … 😉 🙂 Ţii minte că am zis cândva că te însor aci .. :))
  calde îmbrăţişări şi mult noroc,
  Sibilla

  Apreciază

 9. sfinx667 zice:

  @Tati Borgo ,
  :))
  Şi mama zice la fel, că la mine ziua ar trebui să aibă mai multe ore şi că vitezele mele sunt de formula 1 :))
  Niciodată nu am fost altfel tati, doar perioadele de spitalizare m-au ţintuit de voie de nevoie, dar tot n-amstat, am scris , am telefonat, în fine , să sperăm că …. se vor mări orele zilei sibiline 😉 🙂
  Zicerile din popor marca tati Borgo, sunt neasemuite şi irepetabile, ardelean de nota douăzeci, fain şi numa bun de ţinut aproape de inimă , mulţam tati drag ! 🙂
  Tati, tati, ştiţi doar că aricii civilizatori, duşo şi tati Borgo, au de furcă mereu cu … demiurgii, ja sam ciuta şi mă atrag tainele şi crestele, recunosc tot 🙂 Mai sunt şi unicorn, deci uneori viperă cu corn, alteori doar floricică de colţ, în fine, sunt a voastră, descurcaţi-vă cum ştiţi cu mine şi nu mă păsuiţi şi nu mă menajaţi !
  Va trebui să veniţi în Caraş-Severin, musai şi musai să vă chefuiţi cu sârbii mei dragi, şi, musai la restaurantul ” Sanela ”, ştiu eu de ce, apoi Cheile Nerei, tati, sănătate multă şi… la vară ne pornim o trupă- două pe drumeţii 🙂
  Ziveli !
  Sibilla

  Apreciază

 10. sfinx667 zice:

  @Marcel,
  Da, da, da !!!
  Aveţi mai mult decât perfectă dreptate, nu e cea mai abilă exprimare, dar sunt convinsă că-mi înţelegeţi entuziasmul !
  Eu una aş porni cu modificări legislative, pedepse aspre pentru afaceriştii care în spatele ” bunelor intenţii ” îşi văd doar de cifre şi interese, le-aş tăia măinile, dacă ar fi după mine, Dumnezeu să mă ierte !
  Investitorii vin dacă ştii să-şi prezinţi ” marfa ”, dacă oferi facilităţi, dacă sporeşti stârpirea ” viperelor ” şi a ” şobolanilor ” … mediul şi ” mediul ” trebuie să ofere siguranţă şi perspective, şi s-ar putea, apoi investiţiile, şi abia în cele din urmă rezultate…
  Turismul nu trebuie să devină tărâm de spuculaţii, afaceri subterane, dacă instituţiile de control şi supracontrol şi-ar face datoria, altfel ar fi, dar….
  Poate când se vor stopa mita, dezmăţurile corpurilor de control prin zonele turistice, că deh, nu mai sunt deajuns plicurile, trebuie şi chefuiţi dumnealor , uf….
  Reintroducerea speciilor carcteristice, da, preocuparea pentru viitor, aurul verde de care noi, copii fiind am avut parte, să aibă parte şi copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri… să fim noi înşine model pentru ei, să-i implicăm de mici în tot felul de activităţi…. Doamne, câte se pot face…
  Lege de-ar fi, ai tăiat un copac, să fi obligat să plantezi alţi 10 în loc, să suporţi cheltuielile, ai fost prins la furat în acte, indiferent de funcţia şi gradul de rudenie, plăteşti însutit fiece zi de furt, fraudă, nemernicie…
  Da, e păcat natura cea mereu darnică a suplinit lenea, nepăsarea, delăsarea, prea puţina noastră implicare, în ce priveşte conservarea bogăţiilor virgine … se pare că natura,ne iubeşte şi ne respectă pe noi, mai mult decât noi pe ea …
  Sper din suflet, ca acest judeş să înflorească din mugurii atât de surâzători ai turismului…
  Mulţumiri, domnule Marcel ! Nu cunosc dacă există strategii ale Ministerului Mediului, dar îmi pun întrebarea , ce Doamne iartă-mă mai aşteaptă… minuni din Cer ?
  numai bine vă doresc şi împliniri de suflet ,
  Sibilla

  Apreciază

 11. ionborgo zice:

  Niko!
  Esti tu o ciutace iubeste inaltimea sisare din stanca-n stanca cu viteze de formula 1,dar nu uita ca si linistea face parte din „meniul zilnic” al unui om oricat de activ ar fi el.Altfe…Cu drag,tata Borgo.

  Apreciază

 12. sfinx667 zice:

  @tati Borgo…. 🙂
  altfel … am aricii civilizatori lângă mine, şi am pe Cineva Acolo Sus care mă iubeşte ! 🙂
  Am reţinut sfaturile, mai mult am luat deja măsuri , pentru că vreau să fac treabă. nu să zac pe paturile de spital din nou …
  Mulţumesc tati drag, o zi binecuvântată !
  respecte şi preţuire,
  Sibilla

  Apreciază

 13. ionborgo zice:

  😛 😛

  Apreciază

 14. sfinx667 zice:

  Tati Borgo … ioi şi tulvai :))
  Ce drag îmi sunteţi !!!
  🙂 🙂 🙂
  Ziveli tati drag !
  Sibilla

  Apreciază

 15. Superbe fotografiile. M-au convins sa-mi petrec o vacanta in acest loc minunat.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.