” Ce operă ! Ce carte ! ” …

„Ce operă! Ce carte!“…

Motto :

” Lumea poate fi mântuită prin artă. ”  ( Constantin Brâncuşi )

Un eveniment demn de interes, motiv de mândrie şi aleasă recunoştinţă , o manifestare ce înalţă spiritul, omagiu sculptorului monumentalist român , Constantin Lucaci, părintele creator al fântânilor cinetice – sculpturi în piatră şi oţel , s-a desfăşurat vineri 3 octombrie 2008 , în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin . La acest eveniment a fost lansată cartea  ” Constantin Lucaci – în căutarea legendei personale ” – autor Dorina Sgaverdia  şi a fost acordat titlul de ” Cetăţean de onoare ” al judeţului Caraş-Severin, bănăţeanului Constantin Lucaci , un sculptor cu aură împletită din fire de lumină, oţel, piatră şi suflet !

Sculptorul Constantin Lucaci, a fost recompensat de-a lungul anilor cu numeroase premii şi distincţii şi amintim : Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru artă monumentală ( 1974 ), Premiul Revistei ” Flacăra ” pentru seria sa naţională de Fântâni cinetice ( 1984 ), Laureat al Premiului Herder – decernat de Universitatea din Viena pentru întreaga sa operă ( 1984 ) , Premiul Academiei Române ( 1990 ), Premiul Fundaţiei Cultural Române ( 2001 ), ş.a.

Sibilla

” Ceea ce legi tu aici pe pământ – se leagă şi în ceruri. ”  ( Constantin Brâncuşi )

De pe sursa www.ziare.com :

Sculptorul Constantin Lucaci a devenit de vineri „Cetăţean de onoare ” al judetului Caras-Severin”.

Imagine preluată de pe www.museum.ici.ro :

Alaturi de Constantin Lucaci, au mai primi titlul de „cetatean de onoare al judetului Caras-Severin”, artistii Ion Stendl si Anton Ferenschutz, informeaza Amos News.

” Raţiunea de a fi a artiştilor este aceea de a revela frumuseţile lumii. ”  ( Constantin Brâncuşi )

Sculptorul Constantin Lucaci alături de Preşedintele Consiliului Judeţean , d-l Sorin Frunzăverde

( imagine preluată de pe www.caon.ro )

” Arta trebuie să apropie, iar nu să depărteze; să umple, iar nu să sape prăpăstii în bietele noastre spirite, şi aşa destul de răscolite de întrebări. ”   ( Constantin Brâncuşi )

Sursa www.caon.ro – ” Despre sculptorul în Lumină ” :

Constantin Lucaci, „bănăţean până în măduva oaselor“, după cum spunea dra Sgaverdia, este primul român laureat al Premiului Herder (1984).

Recunoaşterea a venit după ce a fost prezent cu două expoziţii personale la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia. Maestrul Lucaci este singurul artist român căruia Vaticanul i-a oferit un privilegiu muzeistic, „Colecţia Constantin Lucaci“, din Pinacoteca Sanctuarului San Francisco di Paola, Italia. Invitaţilor care au participat în număr mare la evenimentul de vineri le-a fost prezentat şi filmul „Fântânile lui Lucaci”, film realizat de Studioul Al. Sahia şi premiat la Festivalul Internaţional de la Padova, Italia. Iar filmul a creat o imagine completă asupra sculpturilor şi operei maestrului.

Probabil că nici un carăşean nu se bucură de notorietatea dlui Lucaci şi nici nu s-a ridicat, până acum, la valoarea dânsului. „Pe timpul vieţii, maestrul, prin operele sale, merită recunoaşterea pe care a avut-o Brâncuşi“ spunea ieri Sorin Frunzăverde.

Lumina unor „sculpturi în lumină“ – Dorina Sgaverdia :

O metaforă simplă ce descrie cartea în care jurnalista Dorina Sgaverdia cuprinde viaţa acestui mare artist român: Constantin Lucaci. „O carte de învăţătură“ cum o descria criticul Ada D. Cruceanu. O carte din care noi toţi, mai ales tinerii, avem ce învăţa.

Pentru că a fost inspirată de „Fântânile lui Lucaci“, „acele sculpturi monumentale“ despre care suntem datori să ştim toţi. Şi cea mai tentantă invitaţie la a citi „Constantin Lucaci – în căutarea legendei personale“ e cuprinsă în cuvintele autoarei: „Povestea lui Constantin Lucaci are o dublă regie. Relatarea unei voci din „off“ se împleteşte cu istoria unui interviu. Cu replicile când vijelioase, precum furtuna cinetică, când profunde, ca adâncul apei. Uneori jucăuşe, cum sunt cristalele de rouă ce sar din baletul fântânii. Din această canava, se ţese un personaj. Maestrul“.

Orice alte cuvinte sunt de prisos. Nu ne rămâne decât să amintim expresia cu care şi-a încheiat discursul Sorin Frunzăverde: „Ce operă! Ce carte!“

Nina Curiţa

nina.curita@informmedia.ro

www.caon.ro

De pe aceeaşi sursă, aflăm că volumul ” Constantin Lucaci – în căutarea legendei personale ” va ajunge şi în Biblioteca Vaticanului !

Prilej de sărbătoare , Banatul fiind unul din mesagerii valorilor şi frumuseţilor, artei, culturii româneşti în lume ! La cât mai multe manifestări de acest gen, pe meleaguri cărăşene !

” Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut – dar toată lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii.  ”  ( Constantin Brâncuşi )

Sibilla Poesis

imagini preluate de pe www.caon.ro şi www.museum.ici.ro

informaţii preluate de pe www.caon.ro şi www.ziare.com

citate preluate de pe www.citapedia.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la ” Ce operă ! Ce carte ! ” …

 1. Oana zice:

  Sa zici tu ca asta nu e coincidenta. Azi am fost la o lansare, Cu sange rece si albastru 😉 Acum, tarziu in noapte, ca deh, acum am mai apucat sa pun mana pe pc, ce vad la tine? Uite ca se mai nasc romani cu talent, nu suntem toti o apa si un pamant.

  Apreciază

 2. Gabriela Savitsky zice:

  Poate n-ar fi lipsit de interes să prezinţi fântâna cinetică, o adevărată bijuterie – îmbinare între inginerie şi artă. Este creaţia lui Constantin Lucaci şi expresia vie a acestui orăşel trist şi nefericit…

  Apreciază

 3. Gabriela Savitsky zice:

  Are mare dreptate Brâncuşi. Asta e şi convingerea mea. Prin creaţie, omul îşi şterge păcatul originar. Se poate mântui pre sine şi pe cei care îşi găsesc calea personală datorită sentimentului înălţător pe care ţi-l creează o operă veritabilă.

  Apreciază

 4. sfinx667 zice:

  Vă mulţumesc frumos, tuturor !
  @Oana,
  Am citit la tine cum a fost lansarea 🙂
  Oamenii de cultură, cei care încurajează şi onorează astfel de manifestări, sunt binecuvântaţi !
  Eu mă bucur că Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, este trup şi suflet în ceea ce priveşte cultura, arta şi da, trebuie să spun şi aceasta, e un om cu suflet mare, a dovedit de multe ori şi a făcut-o şi pentru cei care se încăpăţînează a nu vrea. Dumnezeu îl va răsplăti cu siguranţă, ceilalţi îşi vor primi numai ceea ce merită…
  calde îmbrăţişări Crăiasă,
  Sibilla
  @Gabriela Savitsky,
  da, voi arăta şi fântâna cinetică şi alte frumuseţi ale Caraşului nostru drag, avem atâtea …
  Ce e urât, au arătat alţii cu prisosinţă şi nu ne-au făcut pe noi de râs ci, şi-au etalat incompetenţa şi aroganţa …
  Iată că domnul Frunzăverde prin prezenţa, organizarea şi sprijinul acordat acestei deosebite manifestări, le-a dat o lecţie, precum cele desprinse din Legile Belagine, acelor ” dive ”, prezente la evenimente cu care nu au clin mânecă, fiind în necunoştinţă de…prea multe ..
  Sculptorul Constantin Lucaci a fost distins de Preşedintele Frunzăverde pentru activitatea sa şi, mai ales în semn de preţuire al tuturor cărăşenilor, faţă de părintele fântânilor cinetice.
  E un eveniment cu totul special pentru micul nostru orăşel , şi, fie ca Lumina creaţiei să-l mântuie !
  respecte şi aprecieri minunată Doamnă a Poeziei !
  Fii binecuvântată !
  Sibilla

  Apreciază

 5. Gabriela Savitsky zice:

  Vezi, de fântână ştie toată lumea,dar de cel care a conceput-o, prea puţini…
  E binevenită această recunoaştere şi cred că domnul Lucaci s-a bucurat în inima lui.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.