PUNEM UMĂRUL ?

Punem umărul ?

Promovarea legii, accesul liber la informaţii, demascarea actelor de încălcare a legii, a corupţiei, etc., ar trebui să ne preocupe pe fiecare din noi. Implicându-ne, chiar şi făcând cunoscute drepturi pe care le avem, acelora care nu le cunosc, şi e deja un mic pas … mic, dar înainte. Multe din drepturile şi mijloacele pe care le avem la îndemână nu ne sunt aduse la cunoştinţă deliberat, inducându-ni-se sentimente de frustrare, temeri, neputinţă, umilire, inutilitate, etc. şi astfel s-a ajuns la efecte precum : supunere, control, resemnare, acceptare …

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, în nici una din instituţiile din administraţia locală, şi/sau cele cu personal contractual, nu există vre-un zel, vre-o persoană desemnată în a aduce la cunoştinţă angajaţilor, orice publicare, modificare a legilor imediat ce apare în Monitorul Oficial …. dacă cineva e interesat şi destul de incisiv să afle bine, dacă nu, cu căt mai târziu cu atât mai bine, iar dacă angajaţii nu-şi cunosc unele din drepturi, cu, uneori şi din nefericire, ” larga cooperare ” a unor aşa zis ” sindicate ” – prin reprezentanţii lor – devine ideal pentru ” creierele ” ce au ajuns să controleze fiecare rotiţă a unui sistem bolnav, mizerabil, şi care are tupeul să ”vorbească ”despre civilizaţie, drepturi, politică socială, progres, standarde europene, ş.a.m.d.

Evident, e posibil să fie o luptă cu morile de vânt, în timp, cu o bună ” organizare ”, monitorizare, planuri ” mareţe ” au fost creionate şi uşor puse în practică … în toate punctele cheie existaând măcar o rubedenie, începând de la cel mai mare nivel, până la … ultimul portar, şi nu spun întâmplător. Atragi atenţia asupra unui aspect revoltător, de multe ori de o gravitate inimaginabilă, culmea…. dar culmea, ţi se cer mii de dovezi, dacă se poate palpabile … dar acele instituţii ale statului cărora aduci la cunoştinţă un fapt, o suspiciune, o posibilă problemă , un posibil pericol, acele aşa zis organisme cu rol de control, care ar trebui să cerceteze de fapt şi să constate realitatea, nu ceea ce li se dă ordin … oare nu aceste organisme au anumite responsabilităţi, nu cu acestea ar trebui să se ocupe, nu pentru aşa ceva au fost înfiinţate ?  Îşi fac acele ” corpuri de control ” datoria cu adevărat în teritoriu, oare … ?

Oare toţi angajaţii sunt ” nebuni ”, suspiciunile apar din eter, averile fabuloase ale unora vin din alte galaxii, anumite funcţii sunt veşnice pentru cei ” de neînlocuit ” – aşa numiţii din păcate, dar adevărat, nemuritori – oare nimeni să nu fie desemnat cu verificarea informaţiilor şi orice ” voce ” e musai rău intenţionată … Sunt cumva angajaţii dotaţi cu telefoane de serviciu, aparatură de înregistrare ( audio-video ), de se cer probe, dovezi, martori, sau orice sesizare trebuie verificată prin mijloace legale, cinstit şi onest de către cei cu atribuţii în acest sens ? Ce dovadă mai limpede dorim sau ni se impune a prezenta mai visează cineva, decât ” buna funcţionare ” , nenumăratele abuzuri, traume, cangrenarea unui sistem ce se zguduie din toate încheieturile, ” eficienţa ”, randamentul, rezultatele făcându-ne, trist dar adevărat, ” recunoscuţi ” de cai breji în Europa pe care o zeificăm pe …hîrtie… Rapoarte frumos formulate , deja de toată jena, pentru că reflectă orice, numai realitatea din teren NU … e lesne de înţeles că oricine stîpâneşte ceva termeni de specialitate, jonglează pe hârtie de exemplu, de te ameţeşte aşa un viitor roz, că se miră probabil oficialii europeni unde ţinem pitite râurile de lapte şi miere ce se revarsă ” din abundenţă ” în biată , amărâtă ţărişoară …

Un prim pas ar fi desemnarea ” pe bune ” a unei persoane responsabile cu punerea la dispoziţia angajaţilor a tuturor datelor, a legislaţiei la zi, ori de căte ori este nevoie, necum nu ” acces ” doar la … unele informaţii …

Angajatorul ar trebui să fie obligat şi pasibil de pedeapsă prin lege, dacă nu aduce la cunoştinţă tuturor angajaţilor orice informaţie utilă, în cel mai optim timp, nu angajatul trebuie să facă şi acest efort, este un drept al nostru să fim corect informaţi, asta dacă nu cumva se întâmplă minunea minunilor să se recunoască public, că tot s-a dus naibii orice brumă de jenă, că manipularea, controlul, monitorizarea, dezinformarea, corupţia, etc., sunt la ordinea zilei şi mai  … acasă decât oriunde în lume ! Nu m-ar mira, personal, o astfel de … ” perspectivă ”, sincer.

Stau şi mă întreb, ca tot românul ” băgăreţ ”, oare de ce nu-şi pune nimeni întrebarea, câţi înalţi funcţionari publici, sau, directori generali, consilieri, procurori, etc. etc. sunt cică, ” absolut întâmplător ” rude cu mai mult de jumătate din … exact, din angajaţii lor ! Nu mai pomenim şi rudele prin alianţă, vecini, cunoştinţe, etc. … şi dacă ne vine ideea să mergem cu firul ” afacerii ” şi pe coordonatele culorilor partidelor politice, poţi să concluzionezi că sistemul e … proprietate privată, legea, obiect de decor, frâiele în mâna cui are mai multe braţe, o caracatiţă care inghite tot.

Mă miră totuşi, ignoranţa şi nesimţirea, indolenţa , sfidarea şi tratamentul ce ni se aplică , lipsa de luciditate, logică etc. manifestate de către ” nemuritori ”, ce nu-şi pun problema că, poate că mai există ele şi unele dovezi, strânse în timp, bube ce stau să plesnească, focul viu mocnit, vocile ce se tot adună şi care de îndată ce ies de voie de nevoie din sistem posibil să se facă auzite la un moment dat, refuzul de a vedea că lanţul se cam strânge in jurul unor grumaze ce vegetează pe roze, absolut convinse că sunt intangibili … Nu ne subestimaţi nenicilor, căci suntem ” proşti ” dar … din ce în ce mai mulţi, nu ne puteţi nici interna, nici omorî pe toţi, şi vine el acel moment când ” apele ” se aleg , şi nu veţi mai putea controla tot căci : am învăţat să le ducem dar, să avem răbdare , să ne acoperim de hărtii, martori cheie, să ne multiplicăm dovezile în caz că … păi nu ? Fără să intenţionaţi ne-aţi învăţat să supravieţuim, să luptăm, să găsim noi mijloace, să ne strecurăm prin hăţişuri, să ne amintim că şi noi avem rude, vecini, prieteni, etc. Chiar nu se simte securea deasupra unor capete ? Chiar îl sfidaţi până şi pe Doamne, Doamne … ? Chiar aşa ?

Chiar nu mai ştiţi nimic, vi-aţi pierdut minţile şi tot nu realizaţi că degeaba strângeţi averi, vă umflaţi conturile, burdihanele, oricum vă duceţi naibii într-o bună zi,unde vă e locul de altfel !

Trist, sau nu, sau da … sunteţi momentan ” Gigi Duru ”, mă refer clar la cei cu musca pe căciulă, dar nu cei ca mine vă vor decapita, ci, vă convine au ba, cei pe care i-aţi format astfel, buni dascăli fiind şi care vor fi mai ” Duru ”  ca voi, să vă săturaţi de …. ” nemurire ” . Nimic nu e ” o dată pentru totdeauna ”, nimic la nesfârşit, mereu vor fi şi vor veni, din nefericire, alţii mai ai nabii ca voi din spate … Acum, sunteţi pe poziţii, dar mâine … ?

Continuaţi şi îmbătaţi-vă cu apa de ploaie, priviţi-vă odraslele în ochi şi dacă uneori greşesc, sunt produsul vostru, ghiftuiţi-vă , strângeţi, mai strângeţi … promovaţi nonvalorile, cu ei defilaţi şi pe exact ei vă veţi ” baza ”, promovaţi politica partidului la care slujiţi, doar n-o să vă împiedicaţi în ” pietricele ” … vom învăţa noi în schimb să ” ocolim bolovanii ”, nu ne prea daţi de ales !

A , să nu uit, cumpăraţi-vă martori, ţeseţi scenarii, trimiteţi ameninţări, întindeţi capcane şi pândiţi, doar n-o să vă deziceţi cumva, Doamne fereşte … Când Dumnezeu va avea de ” spus ” ceva, atunci n-o să mai aveţi timp, rost, însă, cu siguranţă veţi simţi !

Sibilla Poesis

Punem umărul ?

– de luat aminte … :

Sursa : Angajatii din administratia locala se tem sa dezvaluie abuzurile superiorilor si actele de coruptie din cadrul institutiilor de stat, deoarece nu cunosc legea 571/2004, care il protejeaza in aceasta situatie.

Legea 571/2004 prevede ca, dupa ce un angajat, numit avertizor, a dat informatii despre probleme sesizate in cadrul institutiei unde lucreaza, acesta beneficiaza de protectie. „In fata comisiei de disciplina sau a altor organe similare, avertizorul sa beneficieze de protectie dupa cum urmeaza: avertizorii in interes public beneficiaza de prezumtia de buna credinta, pana la proba contrara, la cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplina sau alte organisme similare din cadrul autoritatilor publice, institutiile publice au obligatia de a invita presa si un reprezentant al sindicatului sau al asociatiei profesionale.

In situatia in care cel reclamat prin avertizarea in interes public este sef ierarhic, direct sau indirect, ori are atributii de control, inspectie si evaluare a avertizorului, comisia de disciplina sau alt organism similar va asigura protectia avertizorului, ascunzandu-i identitatea”, arata legea.

( Sursa : www.ziare.com )

Ce spune Legea 571/2004 :

Sursa : legislaţie.resurse-pentru-democraţie.org

Legea nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice

si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii
(publicata in Monitorul Oficial nr. 1214 din 17 decembrie 2004)

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege

CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1.
Prezenta lege reglementeaza unele masuri privind protectia persoanelor care au reclamat sau au sesizat incalcari ale legii in cadrul autoritatilor publice, institutiilor publice si al altor unitati, savarsite de catre persoane cu functii de conducere sau de executie din autoritatile, institutiile publice si din celelalte unitati bugetare prevazute la art.2.

Art. 2.
(1) Dispozitiile prezentei legi se aplica autoritatilor si institutiilor publice din cadrul administratiei publice centrale, administratiei publice locale, aparatului Parlamentului, aparatului de lucru al Administratiei Prezidentiale, aparatului de lucru al Guvernului, autoritatilor administrative autonome, institutiilor publice de cultura, educatie, sanatate si asistenta sociala, companiilor nationale, regiilor autonome de interes national si local, precum si societatilor nationale cu capital de stat.
(2) Prezenta lege se aplica si persoanelor numite in consilii stiintifice si consultative, comisii de specialitate si alte organe colegiale organizate in structura sau pe langa autoritatile sau institutiile publice.

Art. 3.
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) avertizare in interes public inseamna sesizarea facuta cu buna-credinta cu privire la orice fapta care presupune o incalcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrari, eficientei, eficacitatii, economicitatii si transparentei;
b) avertizor inseamna persoana care face o sesizare potrivit lit.a) si care este incadrata in una din autoritatile publice, institutiile publice sau celelalte unitati prevazute la art.2;
c) comisie de disciplina inseamna orice organ insarcinat cu atributii de cercetare disciplinara, prevazut de lege sau de regulamentele de organizare si functionare a autoritatilor publice, institutiilor publice sau a celorlalte unitati prevazute la art.2.
CAPITOLUL II
Principii generale
Art. 4.
Principiile care guverneaza protectia avertizarii in interes public sunt urmatoarele:
a) principiul legalitatii, conform caruia autoritatile publice, institutiile publice si celelalte unitati prevazute la art.2 au obligatia de a respecta drepturile si libertatile cetatenilor, normele procedurale, libera concurenta si tratamentul egal acordat beneficiarilor serviciilor publice, potrivit legii;

b) principiul suprematiei interesului public, conform caruia, in intelesul prezentei legi, ordinea de drept, integritatea, impartialitatea si eficienta autoritatilor publice si institutiilor publice, precum si a celorlalte unitati prevazute la art.2 sunt ocrotite si promovate de lege;

c) principiul responsabilitatii, conform caruia orice persoana care semnaleaza incalcari ale legii este datoare sa sustina reclamatia cu date sau indicii privind fapta savarsita;

d) principiul nesanctionarii abuzive, conform caruia nu pot fi sanctionate persoanele care reclama sau sesizeaza incalcari ale legii, direct sau indirect, prin aplicarea unei sanctiuni inechitabile si mai severe pentru alte abateri disciplinare. In cazul avertizarii in interes public, nu sunt aplicabile normele deontologice sau profesionale de natura sa impiedice avertizarea in interes public;

e) principiul bunei administrari, conform caruia autoritatile publice, institutiile publice si celelalte unitati prevazute la art.2 sunt datoare sa isi desfasoare activitatea in realizarea interesului general, cu un grad ridicat de profesionalism, in conditii de eficienta, eficacitate si economicitate a folosirii resurselor;
f) principiul bunei conduite, conform caruia este ocrotit si incurajat actul de avertizare in interes public cu privire la aspectele de integritate publica si buna administrare, cu scopul de a spori capacitatea administrativa si prestigiul autoritatilor publice, institutiilor publice si al celorlalte unitati prevazute la art.2;
g) principiul echilibrului, conform caruia nici o persoana nu se poate prevala de prevederile prezentei legi pentru a diminua sanctiunea administrativa sau disciplinara pentru o fapta a sa mai grava;
h) principiul bunei credinte, conform caruia este ocrotita persoana incadrata intr-o autoritate publica, institutie publica sau alta unitate bugetara din cele prevazute la art.2 care a facut o sesizare, convinsa fiind de realitatea starii de fapt sau ca fapta constituie o incalcare a legii.
CAPITOLUL III
Avertizarea privind fapte de incalcare a legii
Art. 5.
Semnalarea unor fapte de incalcare a legii de catre persoanele prevazute la art.1 si art.2, prevazute de lege ca fiind abateri disciplinare, contraventii sau infractiuni, constituie avertizare in interes public si priveste:
a) infractiuni de coruptie, infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie, infractiunile de fals si infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul;
b) infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene;

c) practici sau tratamente preferentiale ori discriminatorii in exercitarea atributiilor unitatilor prevazute la art.2;

d) incalcarea prevederilor privind incompatibilitatile si conflictele de interese;

e) folosirea abuziva a resurselor materiale sau umane;

f) partizanatul politic in exercitarea prerogativelor postului, cu exceptia persoanelor alese sau numite politic;

g) incalcari ale legii in privinta accesului la informatii si a transparentei decizionale;

h) incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice si finantarile nerambursabile;
i) incompetenta sau neglijenta in serviciu;
j) evaluari neobiective ale personalului in procesul de recrutare, selectare, promovare, retrogradare si eliberare din functie;

k) incalcari ale procedurilor administrative sau stabilirea unor proceduri interne cu nerespectarea legii;

l) emiterea de acte administrative sau de alta natura care servesc interese de grup sau clientelare;
m) administrarea defectuoasa sau frauduloasa a patrimoniului public si privat al autoritatilor publice, institutiilor publice si al celorlalte unitati prevazute la art.2;
n) incalcarea altor dispozitii legale, care impun respectarea principiului bunei administrari si cel al ocrotirii interesului public.

Art. 6.
Sesizarea privind incalcarea legii sau a normelor deontologice si profesionale, conform art.4 lit.h), poate fi facuta, alternativ sau cumulativ:
a) sefului ierarhic al persoanei care a incalcat prevederile legale, potrivit art.5;
b) conducatorului autoritatii publice, al institutiei publice sau unitatii bugetare din care face parte persoana care a incalcat prevederile legale, potrivit art.5, sau in care se semnaleaza practica ilegala, chiar daca nu se poate identifica exact faptuitorul;
c) comisiilor de disciplina sau altor organisme similare din cadrul autoritatii publice, institutiei publice sau unitatii prevazute la art.2 din care face parte persoana care a incalcat legea conform art.5;
d) organelor judiciare;
e) org anelor insarcinate cu constatarea si cercetarea conflictelor de interese si al incompatibilitatilor;
f) comisiilor parlamentare;

g) mass-media;

h) organizatiilor profesionale, sindicale sau patronale;
i) organizatiilor neguvernamentale.

CAPITOLUL IV
Protectia functionarilor publici, a personalului contractual
si a altor categorii de personal
Art. 7.
(1) In fata comisiei de disciplina sau a altor organe similare, avertizorii beneficiaza de protectie dupa cum urmeaza:
a) avertizorii in interes public beneficiaza de prezumtia de buna credinta, in conditiile art.4 lit.h), pana la proba contrara;

b) la cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplina sau alte organisme similare din cadrul autoritatilor publice, institutiilor publice sau altor unitati prevazute la art.2 au obligatia de a invita presa si un reprezentant al sindicatului sau al asociatiei profesionale. Anuntul se face prin comunicat pe pagina de internet a autoritatii, institutiei publice sau a unitatii bugetare cu cel putin 3 zile lucratoare inaintea sedintei, sub sanctiunea nulitatii raportului si a sanctiunii disciplinare aplicate.

(2) In situatia in care cel reclamat prin avertizarea in interes public este sef ierarhic, direct sau indirect, ori are atributii de control, inspectie si evaluare a avertizorului, comisia de disciplina sau alt organism similar va asigura protectia avertizorului, ascunzandu-i identitatea.

Art. 8.

In cazul avertizarilor in interes public, prevazute la art.5 lit.a) si b), se vor aplica din oficiu prevederile art.12 alin.(2) lit.a) din Legea nr.682/2002 privind protectia martorilor.

Art. 9.
(1) In litigiile de munca sau cele privitoare la raporturile de serviciu, instanta poate dispune anularea sanctiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, daca sanctiunea a fost aplicata ca urmare a unei avertizari in interes public, facuta cu buna credinta.
(2) Instanta verifica proportionalitatea sanctiunii aplicate avertizorului pentru o abatere disciplinara, prin compararea cu practica sanctionarii sau cu alte cazuri similare din cadrul aceleiasi autoritati, institutii publice sau unitati bugetare, pentru a inlatura posibilitatea sanctionarii ulterioare si indirecte a actelor de avertizare in interes public, protejate prin prezenta lege.
CAPITOLUL V
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 10.
Prezenta lege, in privinta protectiei avertizorilor in interes public, se completeaza cu dispozitiile Codului muncii, precum si cu prevederile Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile ulterioare.

Art. 11.
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, autoritatile, institutiile publice si celelalte unitati bugetare prevazute la art.2 isi vor pune de acord regulamentele de ordine interioara cu prevederile acesteia.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor articolului 75 si ale articolului 76 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
Valer Dorneanu

PRESEDINTELE SENATULUI
Nicolae Vacaroiu
Bucuresti, 14 decembrie 2004

Lege privind Statutul functionarilor publici, legea nr. 188/1999, republicata 2007

Îndatoriri ale funcţionarilor publici :

Art. 43
(1) Functionarii publici au obligatia sa isi indeplineasca cu profesionalism, impartialitate si in conformitate cu legea indatoririle de serviciu si sa se abtina de la orice fapta care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului functionarilor publici.
(2) Functionarii publici de conducere sunt obligati sa sprijine propunerile si initiativele motivate ale personalului din subordine, in vederea imbunatatirii activitatii autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si a calitatii serviciilor publice oferite cetatenilor.
(3) Functionarii publici au indatorirea de a respecta normele de conduita profesionala si civica prevazute de lege.

Art. 44
(1) Functionarilor publici le este interzis sa ocupe functii de conducere in structurile sau organele de conducere, alese sau numite, ale partidelor politice, definite conform statutului acestora, ale organizatiilor carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau ale fundatiilor ori asociatiilor care functioneaza pe langa partidele politice.
(2) Inaltilor functionari publici le este interzis sa faca parte din partide politice, organizatii carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau din fundatiile ori asociatiile care functioneaza pe langa partidele politice.
(3) Functionarii publici au obligatia ca, in exercitarea atributiilor ce le revin, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor si preferintelor lor politice, sa nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizatie careia ii este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice.

Art. 45
(1) Functionarii publici raspund, potrivit legii, de indeplinirea atributiilor ce le revin din functia publica pe care o detin, precum si a atributiilor ce le sunt delegate.
(2) Functionarul public este obligat sa se conformeze dispozitiilor primite de la superiorii ierarhici.
(3) Functionarul public are dreptul sa refuze, in scris si motivat, indeplinirea dispozitiilor primite de la superiorul ierarhic, daca le considera ilegale. Daca cel care a emis dispozitia o formuleaza in scris, functionarul public este obligat sa o execute, cu exceptia cazului in care aceasta este vadit ilegala. Functionarul public are indatorirea sa aduca la cunostinta superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispozitia astfel de situatii.

Art. 46
Functionarii publici au obligatia sa pastreze secretul de stat, secretul de serviciu, precum si confidentialitatea in legatura cu faptele, informatiile sau documentele de care iau cunostinta in exercitarea functiei publice, in conditiile legii, cu exceptia informatiilor de interes public.

Art. 47
(1) Functionarilor publici le este interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru altii, in considerarea functiei lor publice, daruri sau alte avantaje.
(2) La numirea intr-o functie publica, precum si la incetarea raportului de serviciu, functionarii publici sunt obligati sa prezinte, in conditiile legii, conducatorului autoritatii sau institutiei publice declaratia de avere. Declaratia de avere se actualizeaza anual, potrivit legii.

Art. 48
(1) Functionarii publici au obligatia de a rezolva, in termenele stabilite de catre superiorii ierarhici, lucrarile repartizate.
(2) Functionarilor publici le este interzis sa primeasca direct cereri a caror rezolvare intra in competenta lor sau sa discute direct cu petentii, cu exceptia celor carora le sunt stabilite asemenea atributii, precum si sa intervina pentru solutionarea acestor cereri.

Art. 49
Functionarii publici au obligatia sa respecte intocmai regimul juridic al conflictului de interese si al incompatibilitatilor, stabilite potrivit legii.

Sursa : www.dreptonline.ro

De interes şi :

Ordonanta de urgenta privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, oug nr. 116/2007

Sibilla Poesis

surse : http://www.ziare.com

http://www.dreptonline.ro

legislaţie.resurse-pentru-democraţie.org

imagini preluate de pe google.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Atitudini, Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la PUNEM UMĂRUL ?

  1. Sfinxule drag, ce se mai poate adauga sau alatura bogatiei tale de informatii pe care ne-ai oferit-o intr-un suvoi de energie binefacatoare ?
    Cu siguranta, in primul rand, ca trebuie sa simtim o puternica nevoie de a face bine si de a inlatura raul sistemelor si institutiilor statului, propagat in lant, printr-o atitudine ferma, verticala si argumentata, insotita de demersuri eficiente acolo unde ar avea un rasunet imediat si pozitiv.
    Multumim, prietena draga, pentru vibratiile tale transmise mentalitatilor si sufletelor inca neimpietrite de inertie si nepasare !
    Inchei cu un gand intelept al reputatului fizician Blaise Pascal: „Dreptatea fara putere este neputinciosa, puterea fara drepate este tiranica”.
    Sa ne ajute Dumnezeu sa putem invinge nedreptatile de tot felul, de la cea mai neinsemnata, pana la cele mai sfidatoare si revoltatoare, din varful structurilor !
    O zi implinita, pe masura spiritului tau insetat de dreptate si adevar, sis !

    Apreciază

  2. Trexel zice:

    cuscra, ai fost tare la faza asta! ai inceput firav si nu stiam exact ce vrei da per ansamblu e misto. pai asta ar trebui afisata cu font mare la intrarile in institutii.
    acuma, bine, oricum se acopera intre ei si tot avertizoru o s-o ia in freza. da nu numa de-asta se abtin sa avertizeze. omului ii e rusine ca va fi demascat ca si avertizor. ii e rusine de ceilalti. va fi vazut un paria intr-o institutie in care incalcarea legii reprezinta starea de normalitate. de-ar fi o lege impotriva rusinii… sau, ce nu prevede legea asta e sanctionarea grava a celor care stiu si nu avertizeaza. acolo ar fi spilu 😉

    Apreciază

  3. Trexel zice:

    pana acu nimic altceva? lool,restu cre ca lucra la stat :))))))

    Apreciază

  4. Asa cred si eu, stimate colega 🙂 sau cine stie, au alte urgente de rezolvat, sa nu fim malitiosi…
    Vineri seara este un timp optim pentru alocarea activitatii de shopping in familie 🙂
    Sfinxul nostru intelept si neobosit a punctat problematici extrem de delicate si dureroase si cine stie, poate ca lumea e zgribulita de frig si amatoare de bai fierbinti si carafe cu must, decat demascarea hotiei generalizate.
    O seara cat mai placuta si mai linistita, Trexel si fii convins ca Vulturul sacru vegheaza ! 🙂
    Deocamdata avem exclusivitate, dar situatia e doar partiala, vom vedea ce va fi la inchiderea zilei 😉

    Apreciază

  5. sfinx667 zice:

    @pescăruş argintiu,
    mulţumesc frumos pentru gândurile transmise mie,
    Da, va trebui să-i informăm şi pe cei care, poate că nu au acces la internet, avem imprimante, putem explica oamenilor ce drepturi au, fiecare după putinţă poate face ceva şi deja e mult . Cert e că oamenii nu-şi cunosc drepturile, de aici tăcere, resemnare, de aici lipsa unei atitudini, orice ar vedea, auzi, bănui, pentru că mereu li se sugerează mai mult sau mai puţin discret, că îşi pot pierde locul de muncă la orice ” tresărire ” în front !
    Cora dragă, eşti unul din prietenii mei de suflet, care, ştii că ştiu exact despre ce vorbesc !
    Îţi doresc un sfârşit de săptămână bogat în clipe de bucurii , linişte sufletească, împlinire !
    calde îmbrăţişări,
    Sibilla

    Apreciază

  6. sfinx667 zice:

    @Trexel,
    Kusxre, la stat lucrez eu, după cum bine ai intuit, motiv pentru care ai ridicat mingea la fileu :))
    Vreau a spune că se poate şi altfel, fără teamă, resemnare, neimplicare, acceptare. Am învăţat să am răbdare şi în tot acest timp să-mi strâng ” materiale ”, să le şed în gât unor paţachine ce se pitesc la umbra funcţiilor, ocrotite de bani, soţii procurori, părinţii cu relaţii şi datorită cărora sunt în funcţii, etc. Am decis să devin o voce, poate şi din cauză că, iată, am supravieţuit, numai eu şi Doamne, Doamne ştie câtor nemernicii şi tot nu mi-e teamă de mafie, cameleoni, parveniţi, ipocriţi, mulţi dintre ei nişte nima-n pociacă, ce nu-s capabili să lege două vorbe fără să citească ce le scriu alţii, cu studiile făcute recent ştiu ei cum şi pe unde, bani să ai, diploma vine, funcţii se tot găsesc, se modifică organigramele anual dacă e musai, şi nici o ” divă ” nu rămâne fără post cald, nici o odraslă PD-L fără carte de muncă, etc.
    Am marea performanţă de a nu-mi fi vândut sufletul, sunt tot fără carnet, sunt mândră de mine că nici migratoare din partid în partid nu sunt, e drept nici director general nu sunt 😉 :)) Dar, cum sună să fii peştişorul auriu între rechini, hm ? Până şi biete femei la pragul pensiei, au fost racolate şi devenite membre peste noapte în habar nu au de fapt ce partid şi cu ce se mănâncă vre-o doctrină, după umila mea părere de fapt inexistentă.
    Da, sunt să-i numeri pe degete şi oameni care ar pune umărul din rândul lor, care sunt sistematic dezinformaţi, dar care au râmas oameni, poate de aceea oameni ca mine încă mai respiră … posibil, nu ?
    Mai mare pedeapsă decât să începem să povestim, să dăm nume, să facem publice anumite mârşăvenii, să atragem atenţia organelor care vor trebui să verifice, să avem încredere în forţele proprii, în Dumnezeu, în presă, cu răbdare să strângem dovezi … nu cred să nu se poată, şi ei greşesc, şi încă foarte grav şi la vedere, răbdare să ai că vin ele dovezile atât de trâmbiţate, vin la tine, fără să le cauţi cu lumânarea, sunt siguri pe ei, de aici neatenţii şi zminteala curândă a unora. Eu sunt un luptător şi nu mă înspăimântă o luptă pierdută, voi câştiga războiul cu mine însumi, voi arăta şi altora că se poate !
    Un sfârşit de săptămână minunat kuskre, pupici Luanei şi mult noroc îţi doresc !
    respecte şi preţuire,
    Sibilla

    Apreciază

  7. sfinx667 zice:

    @pescăruş drag,
    recunosc, exclusivitate ai şi tu şi mai ales cine trebuie, am totul la loxuri sigure, astfel încât să pot vorbi, să fiu o voce, şi după moarte, dacă-mi permiţi să glumesc,dar să ţii minte 😉 :))
    Până acolo mai e, o ho ho … şi-am să-i zgudui pe câţiva stimabili şi stimabile din temelii, ca să nu se mai întâple ele multe nemernicii, nu pe faţă şi sfidând tot în cale, căci nici măcar o umbră de regret nu au şi li se cam rupe de opinia publică şi culmea, de dreguitorii mai mari, de-ţi stă mintea-n loc ce Gigi Duru sunt .. pot să spun că eu sunt constantă şi demnă, dar cei pe care-i sfidează şi mint ( mai mari ca ei ), ar trebui să tremure . iată nu defrica mea. Pe limba română, se vor mânca între ei !
    Oameni ieşiţi din sistem, copii plecaţi departe de multe, au ceva de spus şi o vor face, cu sau fără mine ! E deja o mare victorie, ne-am cam săturat de personajele de ” neînlocuit ” cu propte şi proptele prin capitală, de aşa zis controalele legănate de soarele montan pe genele staţiunilor, etc
    Pe redute, acolo vom fi să-i întâmpinăm …. toate la momentul potrivit şi, da, cum am spus, cu sau fără noi, nu mai suntem singuri !
    Ai cuvântul sis, fie şi exlusivitate în seara aceasta, meriţi, ştim noide ce, ce şi cum 😉 🙂
    preţuire,
    Sibilla

    Apreciază

  8. g1b2i3 zice:

    Nu am avut rabdare sa citesc articolul,dar asta e valabil in mai multe domenii.Oamenilor le e frica sa spuna,iar cei care spun sunt dati afara sau amenintati.Apoi mai sunt pupincuristii si toti care n-au interes sa demaste nimic-din contra,dau o mana de ajutor.
    Singura solutie e ca oamenii sa se uneasca si impreuna sa devina un singur glas.Crezi ca e posibil la noi?
    Mai rar,dar se poate.
    Fii iubita,Sibilla!
    Gabi.

    Apreciază

  9. Sfinxule vesnic fara odihna, iti multumesc pentru raspunsurile tale generoase, presarate peste tot cu vorbe adanci si pilduitoare, marturisesc ca totusi am ramas cu mahnirea unei realitati prezente: prea putina lume a dorit sa „ia cuvantul” pe marginea acestui complex si profesionist articol, din care avem cu totii de invatat si mai ales de REFLECTAT.
    Sunt sigura ca foarte multi prieteni de-ai nostri, vazuti si nevazuti, l-au lecturat cu atentie sau l-au spicuit si au tras apoi invatamintele corecte, fagaduindu-si fiecare in fata propriei constiinte (pe care atat de frumos ai alaturat-o imaginii oglinzii, la debutul expozeului) ca de azi inainte isi vor regandi prioritatile si ca vor incerca sa faca putina lumina in locul unde traiesc si muncesc, de pe harta in forma de inima a acestei tari, spre a curata si ecologica mediul in care respira.
    Continui sa sper ca vom mai citi reactii si pareri aici, in continuarea punctelor noastre de vedere, mai ales ca in galeria noastra de prieteni se afla oameni extrem de valorosi, de verticali si de consecventi, din diverse domenii de intreres si actiune, trecuti prin viata si „imunizati” in fata asediului microbilor de tot felul, care stau ascunsi prin unghere intunecoase si asteapta sa sara la gatul potentialelor victime, fara se le pese daca „tintele” nevinovate s-au vaccinat sau nu impotriva atacurilor lor josnice.
    Sa incercam sa actionam dupa propriile puteri si prin cunostintele acumulate, in sensul eliberarii rezervelor de BINE, de DREPTATE si de ECHITATE si sa le directionam pe calea reconstruirii destinelor noastre !
    O zi armonioasa, sub semnul solidaritatii si prieteniei !

    Apreciază

  10. sfinx667 zice:

    Vă mulţumesc pentru vizită şi opinii !
    @Gabi,
    cu siguranţă se poate, desigur, nu când ne dorim noi, poate că nu cum vrem noi, dar se poate !
    Eu am decis să-mi pot privi copilul şi pe oricine drept în ochi, să am conştiinţa împăcată că şi eu am pus umărul, că am încercat, m-am implicat ! Ceilalţi, poate că au nevoie de modele, exemple, nu că aş fi eu cea mai nimerită, dar, cineva trebuie să facă şi acei primi paşi… 🙂
    Dumnezeu să ne lumineze !
    Duminică binecuvântată Gabi, calde îmbrăţişări !
    Sibilla
    @pescăruş argintiu,
    Cora dragă, frumos spus !
    Mă crezi că ochişorii albaştrii cărăşeni şi nu numai mă trecură la obiecte dispărute ? Observ că tot mai mulţi români dispar în condiţii misterioase, accidente absolut întâmplătoare, ceva pluteşte în aer … ceva previzibil …
    Ce este imprevizibil pentru vijilenţa stimabililor e că mereu va fi cine nici nu se aşteaptă decis a continua ce am început deja unii din noi, că se cunosc deja în anumite medii adevăruri care în mod firesc ar trebui să le dea coşmaruri, că nu mai sunt singură, că vor da socoteală pentru fiece fir de păr clintit, şi nu mă refer doar la umila mea făptură, ci clar şi limpede la destinele cu care s-au jucat strangând averi …
    Mă rog încă să-i lumineze ce-L de Sus, să se oprească până mai e timp, să nu ajungă să plătească odraslele lor mizeriile ce le săvârşesc, lucru la care mă îndoiesc să cujete … of, nu mă plac rea deloc, eu nu-s astfel !
    Sunt doar puţin sensibilă şi tristă, dar mai crâncenă ca oricând, mie lehamite de ” promisiunile ” şi ameninţările pe care mi le trimit unii pe diverse ocolite căi, de fapt silă şi scârbă mi-e de faptul că nu se potolesc …. trişti şi frustraţi trebuie că sunt şi, mai ales, cu musca pe căciulă, altfel, s-ar potoli !
    Duminică bogată în armonie şi zâmbete, pescăruş drag !
    Sibilla
    P.S. nu voiam să te întristez, doar că iar mi s-a amintit că sunt mamă, mătuşă , etc, etc … şi pentru că tot fac efortul a mă citi, iată să mă citească şi, ştim noi cine, nu doar ei !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.