Sub semnul lui Marte

Să fie Marte de vină?

În această vară s-a produs un eveniment astronomic unic – planeta Marte şi planeta Pământ s-au apropiat una de alta la distanţa cea mai mică din ultimii 60000 de ani.
La 27 august 2003, distanţa minimă dintre Marte şi Pămînt a fost de aproximativ 55,76 milioane de kilometri, iar discul aparent al planetei a atins diametrul maxim posibil de 25,1 secunde de arc. Următoarea apropiere, la distanţă şi mai mică decît în acest an, se va produce la 28 august 2287.
De obicei, Marte atinge asemenea dimensiuni aparente neobişnuit de mari la intervale de 15 – 17 ani. De exemplu, în august 1971 discul planetei a avut diametrul unghiular aparent de 24,9″, iar în septembrie 1988 el a ajuns la 23,8″. Condiţii mai puţin ideale de observaţie se creează la intervale de circa 2 ani şi 2 luni, cum a avut loc în mai 1999 când discul marţian a atins 16,2″, şi în iunie 2001 când a avut 20,8″.
Strălucirea aparentă a planetei Marte în această perioadă a fost în continuă creştere. Astfel, la 5 februarie Marte avea aceeaşi strălucire ca şi steaua Fomalhaut din constelaţia Peştele austral (Piscis Austrinus), la 3 martie planeta a fost similară în strălucire şi culoare cu steaua Aldebaran din constelaţia Taurul (Taurus), la 1 mai Marte era tot atît de strălucitor ca Vega din constelaţia Lyra. După această dată strălucirea planetei creşte vertiginos, dublîndu-se la fiecare 31 de zile. La sfîrşitul lunii iunie Marte s-a egalat în strălucire cu Sirius din Câinele Mare (Canis Major) care e cea mai strălucitoare dintre stele, la 16 iulie Marte l-a depăşit chiar şi pe Jupiter, plasîndu-se pe locul doi după strălucire printre planetele văzute cu ochiul liber, loc pe care îl va menţine pînă la începutul lunii octombrie. Între 22 august şi 3 septembrie Marte a avut magnitudinea (strălucirea) –2,9m, adică era ceva mai strălucitor decît Jupiter la strălucirea maximă. Numai Venus este mai strălucitor (magnitudinea maximă –4m).
Aşadar, în vara aceasta planeta roşie a fost mai mare şi mai strălucitoare decît a fost văzută vre-o dată, ea continuînd să domine partea de sud a cerului şi în luna septembrie. Ce ar putea observa un astronom amator sau elevii de la noi ?
Privind seara cerul în partea de sud-est, nu puteţi să nu observaţi planeta Marte, care este cel mai strălucitor astru de pe cerul nocturn, în afară de Lună. Marte e vizibil toată noaptea, deplasîndu-se spre sud-vest.
Marte poate fi observat şi în septembrie, însă spre sfârşitul lunii el va avea numai jumătate din strălucirea din august când se afla la distanţa minimă, iar la mijlocul lunii octombrie doar 20%. Până la 29 septembrie planeta va avea discul apparent de peste 20,8 secunde de arc. Strălucirea scade pentru că pe zi ce trece Marte se depărtează de Pământ cu o vteză tot mai mare (7,4 km/s spre sfîrşitul lunii septembrie faţă de 2,8 km/s la începutul lunii).

Marte

Marte

Imaginile arată cum variază dimensiunile şi orientarea discului planetei Marte la apropierea maximă de Pămînt în 2003.
Diametrul său unghiular variază de la 9.5″ la 1 mai pînă la 17″ la 1 iulie, 25.1″ la 27 august, 21″ la 1 octombrie şi 11″ la 1 decembrie 2003. Polul nord ceresc este sus.

Ce-mi veni să preiau aceste informaţii de pe Sfântu’ Guglă vă veţi întreba (ei, de-acu aţi ghicitără cred, mi-s Allibis, nu Sibilla)?

Apăi să chiar nu aibă nicio influenţă dumnealui, zeul războiului, cu toată nebunia ce a cuprins lumea? La scară planetară, unde unii se joacă un şah nebun cu graniţele altora, sperând că asta nu va avea efecte şi asupra graniţelor lor, că, pare-mi mie, unii uită că minorităţile cu tendinţe separatiste nu-s apanajul exclusiv al butoiului cu pulbere căruia i-au aprins fitilul prin Balcani, că doar bascii, nord-irlandezii, scoţienii, flamanzii, şi multe alte mici popoare dizolvate spre formarea unor naţiuni mai mari nu-s de găsit p-acilea. Dar şi la scara mică-mare a blogosferei în care unii disperă că, iaca, le-a scăpat de sub obroc o formă de comunicare, ce nu poate fi circumscrisă musai intereselor lor de „corectă” informare, pe calea elitistă a „formatorilor” de opinie şi sub înţeleapta îndrumare a „analiştilor” independent de aserviţi mogulilor presei. Desigur, a mogulilor „altora”, că „ai noştri” e oameni de bine…

Apăi la răzbel, ca la răzbel şi, dragile mele muieri în izmene di tăti nuanţili, desară, când v-oţi uita la Marte, dar, reţineţi, să vă uitaţi la sud-estul ăla din dreapta, nu din stânga, chiar dacă p-acolo-şa e Rusia care-i de stânga, nu de dreapta, dacă mai aveţi apucături de intimidat o mână de om de un metru juma, uitând că dupe o femeie se aruncă doar cu flori (dacă vi-s sadici, puteţi da dupe dânsa cu trandafiri, că n-o deranjează ţepii, ca vajnică admiratoare de simbol pesedel ce iaşte!), apăi, dracilor, scriaţi-le pe o hârtie, faceţi avion din ea, şi lansaţi-o spre dumnealui, zeul vostru, al răzbelului! Poate el să vă auză, că Sibillina n-a mai avea cum: iaca fac şi pe vidanjoru şi vă tratez eu cum se cuvine dejecţiile din fosa septică a blogului numită spam în care place-vă, din câte văz, amarnic a vă scălda! Însă, sper să pricepeţi, ochi de suavă domniţă n-or mai vedea spectacolul jalnic al organismelor voastre gheboase bălăcindu-se printre… metafore… scatopieviciene…

Care-va-să-zicălea, Sibillina şi-a luat Cerber cu normă întreagă! Ete-l:

Cerber

Cerber

No, bine!

Leo

Acest articol a fost publicat în Atitudini, Leo dixit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Sub semnul lui Marte

 1. Leo draga, felicitari pentru avansare si titularizare pe post ! 🙂
  Daca ai reusit sa treci de furcile caudine ale vigilentului nostru Sfinx, inseamna ca meriti deplina noastra apreciere si incurajare 😉
  Ma batea si pe mine gandul sa dau aceasta stire pe blog, de care aflasem in timpul diminetii, dar luata cu treburi, n-am mai reusit.
  Ma bucur in schimb ca ai facut-o tu, si inca bine, in nota usor satirica dar inspirata, cum ne-ai cam obisnuit 🙂 O fi fost valul telepatic de vina ? 😉
  Pacat ca e ora cam tarzie pentru copii, caci altfel imi luam printesa de manuta si scrutam impreuna bolta instelata… Tu iti inviti puiutii la o partida de delectare stelara, mai ales ca e UNICA in vietile noastre ?
  De meciul cu Steaua care lupta cu otomanii de la Istanbul in faptul acestei seri vad ca nu ai pomenit nimic, dar eu imi indrept un gand bun, de incurajare catre baietii nostri, poata ca semnul lui Marte ii va ajuta sa invinga lupta cu purtatorii de salvari ai semilunei 🙂
  Draga Leo si scumpa gazda sibillina a acestei casute virtuale, va imbratisez cu drag si sa aveti o noapte senina plina de stele, luminata intens de cele doua LUNI ! 🙂

  Apreciază

 2. allibis zice:

  Că bine zici, Pescăruşule, dar aşa mi-era în gând, aşa mă antrenam de meci, că mi se părea firesc să ştie deja lumea toată asta!
  DA, acu să-i vedem pe oştenii războinicului luminii!
  HAI STEAUA!
  Piticul meu altă grijă n-a avut toată ziua, până şi masa de seară s-a decalat, să fim siguri!
  Pe ei, pe mama lor! Dup-aia, măcar de-ar fi de-o baie în mare cu două luni deasupra noastră!!!
  http://www.trilulilu.ro/alexandru26/50d9b1d2e22e50
  DU-TE, BĂNELE, DU-TE!!!

  Apreciază

 3. g1b2i3 zice:

  Draga Sibilla,m-am mirat ca ai scris despre acest eveniment astronomic si dupa ce am citit,m-am dumirit.
  s-ar putea sa ai dreptate,intotdeauna se intampla diferite evenimente pe pamant cand sunt fenomene astronomice deosebite.Asa am citit ca spun specialistii.
  Multa sanatate !
  Gabi.

  Apreciază

 4. leo zice:

  LEO DIXIT: DU-TE BĂNELE, DU-TE!
  GOOOOOOOOOL STEEEAAAAAUUUUUUUUUAAAAA!
  PE EI, PE MAMA LOR!

  Apreciază

 5. leo zice:

  Lucas, mă complexezi! Eşti chiar mai volubil ca mine… 😆
  Ai putea fi mai reţinut şi, paregzamplă, să comunici prin… folk… 😉

  Apreciază

 6. leo zice:

  Motănele sburlit, să nu-mi spui că şi tălică pui semnul egal între Sibillină şi baciul leonin! Au nu ştii tălică oare că grija Sibillinei e la lună, nu la… Marte?

  Apreciază

 7. sfinx667 zice:

  🙂

  Apreciază

 8. sfinx667 zice:

  Fie dragilor, recunosc, acu am facut ochi, cineva sa-mi zica si mie cum stam cu scorul !!!

  Apreciază

 9. leo zice:

  Păi cum a stabilit oracolul: calificaţi cu 1:0 Bănel!

  Apreciază

 10. Maria Barbu zice:

  Sibilla, ai fost f inspirata ca l-ai chemat pe Leo aici! Eu imi marturisesc slabiciunea pt astrologie, care ma face sa intru instant si in maretia cosmosului dar si in istorie! Parca ma simt contemporana cu piramidele si cu marii faraoni!

  Apreciază

 11. adri zice:

  mai e cineva pe aici??

  Apreciază

 12. sfinx667 zice:

  @Cora draga,
  o seara minunata si tie pescarus drag noua 🙂

  calde imbratisari sibiline 🙂
  Sibilla
  @Lucas,
  🙂
  o noapte senina pe cerul sufletului tau 🙂
  Sibilla

  Apreciază

 13. sfinx667 zice:

  @Gabi,
  duso Leo stie tot 😉
  Sunt fenomene astronomice care influenteaza comportamentul uman si se petrec varii schimbari climaterice si nu numai 🙂
  Credintele si obiceiurile stravechi ne ” spun ” sa fim atenti la aceste ” semne „, mesaje 🙂
  Om trai si om vedea 🙂
  Noapte linistita, draga prietena !
  Sibilla

  Apreciază

 14. leo zice:

  Vidanjorul de serviciu raportează la finele primei zile de activitate:
  „You have no spam currently in the queue. Must be your lucky day. :)”.
  Cică am cam şomat…
  Or fi avut permisie ochii albaştri să meargă la meci? 😆
  Ori fac muncă de teren, caută printre scoicile litoralului staţia de emisie a racului 007? 😆
  Că atâta minte să pricepe că au rămas fără obect de activitate nu cred să are iei… 😆
  Să zicem că eşantionul e nereprezentativ, aşa că vă spui Hello, Romania, uerevăr iu ar! Ne auzim şi mâine, la ceas de bilanţ…

  Apreciază

 15. sfinx667 zice:

  @Maria Barbu,
  adevarul e ca duso Leo e aripa mea cealalta si a simtit cand sa vina, acum ma simt in siguranta si voi avea si ceva timp de odihna 🙂
  Ma bucura prezenta ta si dragostea pentru istorie si astrologie, noi geto-dacii am fost renumiti, bogati printre altele in cunostinte astrologice si nu numai 🙂
  Tu esti o daie brava, si o leoaica veritabila 🙂 Felicitari, mi-a placut mult articolul tau de azi, vin si eu pe la tine 🙂
  Te admir caci nu-i lasi sa te intimideze si-ti sunt solidara in acest demers
  Toate cele bune , Maria draga si mult succes in toate demersurile!
  calde imbratisari,
  Sibilla

  Apreciază

 16. sfinx667 zice:

  @adri,
  suntem prezenti dintotdeauna aici, suntem daci, traci, neam de pelasgi, hiperborei !
  Sfinxul vegheaza 🙂
  Si CERBERUL, precum vezi, mereu la post 🙂
  O noapte senina si liniste sufleteasca 🙂
  Sibilla

  Apreciază

 17. sfinx667 zice:

  @duso, duso , Cerberul meu atent la toate, hvala lepo Sanzaianule, sunt mandra foarte sa te am, de fapt, faci exact ce trebuie, doar esti cavaler trac … io-s din ” ala ” zabauc, stim noi doi ce 😉
  Laku noc duso, lepo sanijai 🙂

  Sburatoresti alaturi de … vulturul sacru 🙂
  😉
  Samo za ti, duso :
  http://www.susjed.com/video/video/90MvxhYRfko/CECA-RAZNATOVIC-i-OLIVER-MANDIC-Vreme-za-ljubav-istice
  🙂
  zdravo,
  Niko

  Apreciază

 18. leo zice:

  Vidanjorul de serviciu raportează la finele celei de-a doua zile de activitate:
  „You have no spam currently in the queue. Must be your lucky day. :)”.
  Cică am cam şomat…
  Măi să fie, şi-or fi tuns ochişorii albaştri venele de ciudă că au rămas fără obect de activitate? Sau o fi la modă acu să se poarte şi venele tunse scurt pe la dânşii?
  Dacă mă concediază Sibillina dacă mă vede aşa inutil?!

  Apreciază

 19. Maria Barbu zice:

  Sibilla / Allibis,

  minunata esti in dubla ta ipostaza! ma faci sa simt fiorii eternitatii!
  Iti multumesc pentru solidaritatea ta si sunt convinsa ca sufletul tau brav ma poate sustine cu energia lui speciala.

  P.S. Poate ca ne vom vedea curand si ma inveti sarbeste, ce zici? Ii admir pe sarbi pt darzenia lor, pt mandria nationala, pt demnitatea de care dau dovada. Daca am fi si noi, romanii, macar a zecea parte din atat cat sunt ei si tot ar fi bine pt natia asta a noastra. De altfel, pamantul asta stravechi ne-a alimentat deopotriva in stravechime si pe noi si pe ei. Ma doare insa ca fibra noastra nationala s-a inmuiat atat de tare si se apleaca in fata oricui!

  Apreciază

 20. leo zice:

  Maria, mă bagi la idei! De nu mai ştiu cu care dintre… clonele lui Mihnea vorbeşti!
  Apăi Allibis mi-s io, Leo, Sibilla-i măritul Sfinx, cu care din noi îţi dai întâlnire? Că probleme ar cam fi două:
  1.Sibilla îi cu sufletul şi inima de sârboaică, fie ea şi corcită cu specia aia de români cu mintea ascuţită; Allibis îi cu sufletul şi… limba de sârb. Chiar dacă n-a avut parte de mamă sârboaică, că a lui mamă s-a născut şi a murit ardeleancă, ăsta Leo trebuie că a avut sârba drept limbă maternă într-o altă viaţă, altfel nu se explică rapiditatea cu care a deprins-o de unul singur, adolescent îndrăgostit de Lepa şi Neda (şi-ncă vreo două…zeci de mândre sârboaice 😉 ), pasionat de Drazen Petrovic or Pixie Stoicovic, şi multe alte trăiri iscate de ăl mai aprig popor din Balcani, şi probabil că nu numai… n-ai să crezi dacă-ţi spun care din doi e profesorul de sârbă, ala că o las pe Sibillina să-ţi povestească… 😆
  2.Ăsta Leo n-are de gând să se-apropie de „divina poetă”, cum frumos te alintă pe tălică un machidon, nu spui care! Că, precum orice Cyrano, ăsta Leo sensibil îi la suave făpturi de Roxanne, dar tare ţine la ale lui picioare ca să se rişte a el vedea rupte de câtamai ursanu de aproape doi metri! Precum în fabula de acu vreo patru ani de la prezidenţiale, şi ăsta iepuraş tre să trateze ursu tot de pe poziţia de… pe locuri…fiţi gata… tuleoooo!!! 😆
  PS
  prin corespondenţă se poa’? 😀

  Apreciază

 21. leo zice:

  Ete că mai se-ntâmplă să tacă şi alţii…
  De trei zile-ncoace, şomez cu voioşie! Dacă ar fi ştiut Sibillina ce uşor poate economisi ani din viaţă, fără a-i irosi arzând toate energiile negative induse de creaturi ce numai asta ştiu a produce…
  Trebuie că ăsta e un nou record al blogului, cel puţin de când sburătoritul sibillin turbură fantasmele de prin zgubilitice minţi, trei zile la rând sub deviza:
  „You have no spam currently in the queue. Must be your lucky day. :)”…

  Apreciază

 22. sfinx667 zice:

  Pai degeaba ma falesc eu peste tot cu Cerberul meu drag, hm ?
  Ochii pe ei duso, nu-i slabi ! Ramane cum am stabilit, sburatorim zajedno 😉 🙂
  Hvala lepo, Sanzaianule 🙂
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.