” DESPRE DURERILE OAMENILOR – DIN INVATATURILE PARINTELUI ARSENIE BOCA !

DESPRE DURERILE OAMENILOR – DIN INVATATURILE PARINTELUI ARSENIE BOCA !

IATA CATEVA DIN INVATATURILE PARINTELUI ARSENIE BOCA, ” SFANTUL NEINCORONAT AL ARDEALULUI ” LA A CARUI SANCTIFICARE SPERAM, NOI CRESTINII, CACI, A FOST NU NUMAI SLUJITOR VREDNIC AL BISERICII, CI, RAMANE UN INVATATOR SI INTELEPT CARE ” NE AJUTA DE ACOLO DE UNDE E MAI MULT CA ORICAND ” …

In brosura ” Despre durerile oamenilor ” – din invataturile Parintelui Arsenie Boca, tiparita cu binecuvantarea Preasfintitului Calinic, Episcopul Argesului in anul 2003, apar cateva pilde si explicatii pentru noi crestinii, la care merita sa luam aminte cu totii, la ceas de ragaz :

” Dumnezeu nu locuieste in departare, ci in inimile oamenilor. Imparatia lui Dumnezeu nu este la cine stie cate milioane de ani lumina departare ci este inlauntrul nostru. Imparatia lui Dumnezeu e o imparatie a constiintei impacate cu toata lumea, o imparatie a iubirii de Dumnezeu si de oameni, in care se oglindeste chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Prin urmare, realizati in inima aceasta constiinta curata !

Am gasit la unul din Sfintii Parinti cuvantul ca, insusi Dumnezeu graieste din constiinta limpede a Sfintilor, a slujitorilor Sai, Si zice Sfantul, largind intelesul, ca Dumnezeu striga voia Sa din constiinta Sfintilor catre confratii lor oamenii. „

” Mereu am crezut in aceasta valoare a omului, nu aceea pe care o vedem noi, cu ochii inchisi, ci valoarea pe care ne-a dat-o insui Dumnezeu. Ca omul care stie aceasta altfel se poarta, alta nadejde are, merge mereu cu fruntea ridicata, nu cu fruntea plecata spre pamant. „

” Da ce, iubirea e o porunca ? Da, ca orice porunca e silinta, la inceput, pana te obisnuiesti, si apoi din fire, fara sila, iubesti pe Dumnezeu si pe oameni. De aceea ii porunca, fiindca nu-i chiar usoara. Si atunci, pana nu-i usoara, staruie in ea, pana capeti deprindere. Atunci sa stii ca esti locuit de Duhul lui Dumnezeu, esti locuit de Fiul, Care se ascunde in poruncile Sale si esti locuit de Tatal, al Carui chip si asemanare esti. „

” Bagati de seama ca sunt doua duhuri : Duhul lui Dumnezeu si duhul satanei – duhul mandriei si cel al parerii de sine, care te ridica impotriva lui Dumnezeu. Daca omul nu baga de seama, se intampla ca si cu o gradina – se umple de maracini, se umple de pacate. Si atunci bietul om incepe sa se imbolnaveasca la suflet, la minte, si se apropie de doaga nebuniei. Aceasta-i * binefacerea * pe care ti-o dau pacatele . Stiti ca sunt serpi care sug vacile, tot asa si pacatul e un fel de dulceata , dar pe urma e venin si otrava. Toate pacatele au ceva indemnator in ele, si pe urma gasesti ca-s otrava, ca-s venin. „

” Daca veti avea rabdare in necazuri, sa stiti ca veti avea si Duhul Sfant. Daca veti avea si puterea de a multumi in necazuri, atunci straluceste Duhul Sfant in voi si sa stiti ca nu-i cu neputinta . Cand cineva nu e liber de pacat, sa nu puna vina pe altcineva. Sa nu puna vina nici pe stat si nici pe imprejurari, ci pe sine insusi, pe lipsa tariei sale in credinta, pe lipsa dragostei sale fata de Dumnezeu. Ca intotdeauna cei ce aui trait in pacat au pus vina pe altii. Acestia-s mereu cu carteala pe buze. A-ti fi viata mai curata, a te elibera de pacat, o poti face in orice vreme. Nu te opreste nimeni, crestine, sa te faci mai bun, mai curat, mai cuminte si mai cu minte ! Deci, nu intarzia ! „

„Neamurile au un destin ascuns în Dumnezeu. Când îşi urmează destinul, au apărarea lui Dumnezeu. Când şi-l trădează, să se gătească de pedeapsă!” (Arsenie Boca)

Şi-a prezis plecarea

Un sătean din Sâmbăta a povestit că, în vara anului 1989, Părintele Arsenie Boca l-a rugat pe un tâmplar să-i facă o cruce de lemn, pe care să scrie anul naşterii, dar mai ales pe cel al morţii, adică 1989. Părintele părea încă sănătos şi-n putere. Tâmplarul s-a mirat şi l-a întrebat: „Cum, Părinte, nu vreţi să staţi şi-n ´90 cu noi?”. Părintele i-a răspuns: „Nici un ceas din ´90”. A murit în noiembrie1989. „Eu mă duc, dar de acolo, de unde oi fi, am să vă ajut mai mult ca până acum”, a zis.

Mormântul Părintelui Arsenie Boca de la Prislop e veşnic plin de flori. Se spune că aici florile nu se ofilesc niciodată. Nu există persoană care să treacă pragul mănăstirii şi să nu poposească preţ de câteva minute la mormântul Părintelui. Şi chilia pe care şi-a săpat-o singur, timp de un an şi ceva, în munte, lângă mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, este loc de pelerinaj pentru credincioşi. Chiar dacă nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, ardelenii l-au transformat pe Arsenie Boca în- tr-un sfânt. El este Sfântul neîncoronat al Ardealului.

Chilia Parintelui Arsenie Boca :

Invatatura lui Dumnezeu se imprastie in sufletele pregatite s-o primeasca prin intelepciunea necreata si Cuvantul dumnezeiesc. Ea este o particica din El Insusi si fara de moarte. Este pusa la indemana oricui si este daruita mai din belsug celui smerit cu inima. ( Arsenie Boca )

Cea mai grea lupta in viata aceasta, nu este alta decat biruirea de sine. Caci biruirea de sine duce la propasirea binelui. ( Parintele Arsenie Boca )

O, Adevar, care Dumnezeu esti, fa sa fiu una cu Tine intr-o dragoste vesnica. In Tine salasluieste tot ceea ce doresc, tot ceea ce vreau. Toti invatatii sa taca, toata faptura sa amuteasca in fata Ta, graieste-mi numai Tu. ( Parintele Arsenie Boca )

Iuda va avea ucenicii lui până la sfărşitul lumii, care aceeaşi treabă o vor face, vânzând ţara, religia, neamul, reclamând stăpânirilor, trădând, dând la moarte: părinţi, copii, fraţi, surori, bărbaţi, preoţi, sfinţi, popoare … Iuda, multiplicat, mereu îl vinde pe Iisus. ( Parintele Arsenie Boca )

SIBILLA POESIS

brosura ” Despre durerile oamenilor ” vol 1

ed. Credinta Stramoseasca 2003

invataturi si ziceri preluate de pe : crestinortodox.ro,

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la ” DESPRE DURERILE OAMENILOR – DIN INVATATURILE PARINTELUI ARSENIE BOCA !

  1. agnosticus zice:

    Prislop e un colţ de paradis. Cadrul natural feeric, liniştea deplină, spartă din când în când de toacă… Doar izvorul mai aminteşte de curgerea duratei, care, altfel, pare încremenită…

    Apreciază

    • Madalina zice:

      aveti absoluta dreptate…nu am mai fost in viata mea impresionata de un loc ca si de Manastirea Prislop..as sta acolo cateva zile fara nimic..doar sa stau in linistea aia …e absolut CA IN RAI!!

      Apreciază

  2. claus zice:

    Manastirea de la Sambata de Sus este un loc de reculegere, mangaiere şi intarire sufleteasca.

    Apreciază

  3. despica un lemn si Ma vei gasi, ridica o piatra si Voi fi acolo…

    Apreciază

  4. Dejan zice:

    Din pacate ne-au parasit multi duhovnici valorosi care au crezut cu tarie in valorile crestinismului. Ii enumar doar pe cativa: parintele Galeriu, Arsenie Boca, Dumitru Staniloae, parintele Cleopa.

    Au mai ramas putini in viata si nu stiu daca cei tineri vor ajunge la fel ca ei. Sunt putin dezamagit de multi dintre cei care conduc acum Biserica Ortodoxa Romana.

    Apreciază

  5. CRISTIAN zice:




    http://www.trilulilu.ro/cosmi_21/3950287b24a658
    „In mintea stramba si lucrul drept se stramba”-Arsenie Boca
    „Cel mai frumos dar pe care il putem face lui Dumnezeu e sa ne daruim Lui pe noi insine, pe viata” (Par. Arsenie Boca)

    PARINTELE ARSENIE BOCA • scurta biografie

    1910 – Se naste la 29 septembrie, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara. Parintii sai, Iosif si Cristina, ii pun la botez numele Zian.
    1929 – Zian face scoala primara in satul natal (4 clase) si apoi intra la Liceul National Ortodox „Avram Iancu” din Brad, pe care-l absolva in 1929.
    1929 – Se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu.
    1933 – Mitropolitul Nicolae Balan il trimite cu bursa la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. Face studii cu profesorul Costin Petrescu. Urmeaza cursuri de medicina (in special cele de anatomie), participa cu interes la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic. Frecventeaza si alte cursuri in domeniul culturii si artei.
    1935 – In 29 septembrie este hirotonit diacon celib.
    1939 – Dupa terminarea Academiei de Arte Frumoase, urmeaza o scurta perioada de ucenicie in monahism la Athos. La reintoarcerea in tara, aduce cateva manuscrise ale Filocaliei fostului sau profesor de la Sibiu, Parintele Dumitru Staniloae, cu care colaboreaza la realizarea in limba romana a acestei lucrari. Parintele Arsenie scrie dupa dictatul Parintelui Staniloae, realizeaza coperta Filocaliei si sustine lucrarea de tiparire prin numarul mare de abonamente pe care le procura. Pe buna dreptate Parintele Dumitru Staniloae il numeste „Ctitor de frunte al Filocaliei romanesti”.
    1939 – In iunie intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus.
    1940 – In 3 mai este tuns in monahism la Manastirea Sambata de Sus, primind acum numele de Arsenie.
    1942 – In 10 aprilie este hirotonit preot.
    1943 – La izvorul vaii Sambata, linga un povarnis aproape vertical, teraseaza stanca. In interiorul masivului, scobeste o deschizatura pe care o largeste in interior, cu intentia de a realiza o chilie in inima muntelui.
    1943 – Intra in atentia Securitatii.
    1945 – Este anchetat la Ramnicu Valcea.
    1946 – Este anchetat la Brasov.
    1948 – In 7 mai, de Izvorul Tamaduirii, este ultimul mare praznic sarbatorit la Sambata. Miscarea religioasa de aici are anvergura nationala.
    1948 – Patriarhul Justinian se gandeste sa-l cheme pe Parintele Arsenie la treapta arhieriei.
    1948 – Este anchetat la Fagaras.
    1948 – In 25 noiembrie Mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal la Prislop pe Ieromonahul Arsenie Boca.
    1949 – In 8 mai, de pomenirea Sfantului Ioan Evanghelistul, este primul hram la Prislop.
    1949 – In 14 septembrie, ziua Inaltarii Sfintei Cruci, Vladica Andrei savarseste, in curtea manastirii, prima liturghie arhiereasca ortodoxa. Cu acest prilej, Parintele staret Arsenie este hirotesit protosinghel.
    1950 – Activitatea Parintelui Arsenie ca staret se incheie in 1950. Prislopul devine manastire de maici. Parintele ramane in continuare la Prislop ca duhovnic, ajutat pentru o vreme si de Ieromonahul Dometie Manolache.
    1951 – In noaptea de 15 spre 16 ianuarie oamenii autoritatii de stat il „ridica” pe Parintele Arsenie pentru ancheta. Nu se prezinta nici un ordin. Procedeul e brutal. Parintele este dus la Canal.
    1952 – In 17 martie este eliberat. Se intoarce la Prislop in aprilie. Participa la slujbe, picteaza si lucreaza in gradina manastirii. Evita contactul cu pelerinii.
    1955 – Este anchetat la Timisoara. Urmeaza 6 luni de detentie.
    1959 – Prin actul Episcopiei Aradului nr. 2407/1959 semnat si parafat de
    Episcopul Andrei Mageru, este indepartat din manastire.
    1959 – Parintele Arsenie isi incepe pribegia in Bucuresti. Este angajat la Biserica
    Sfantul Elefterie ca pictor secund pe langa pictorul Vasile Rudeanu.
    1961 – Este angajat la Atelierul de pictura al Patriarhiei de la Schitul Maicilor.
    1968 – Iese la pensie. Incepe pictura bisericii parohiale din Draganescu, de langa Bucuresti.
    1969-1989 – Dupa izgonirea fortata din Manastirea Prislop, obstea de maici se reorganizeaza intr-un asezamant manastiresc in orasul Sinaia
    (acum Metocul Manastirii Prislop). In acest asezamant Parintele Arsenie si-a avut chilia si atelierul de pictura din anul 1969 pana in anul 1989. Aici lasa intr-o randuiala desavarsita predici, meditatii si desene.
    1989 – In 28 noiembrie se muta la Domnul. Prohodit de o multime impresionanta de credinciosi, Parintele Arsenie este inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, in ziua de 4 decembrie 1989.

    Apreciază

    • Camelia zice:

      Este intradevar DUMNEZEUL ROMANIEI,a-m descoperit aceasta minune in anul 2012.Nu am stiut nimic pana cand am vazut un reportaj despre Parinte la TV.Din acel moment in suflet a-m simtit o puternica chemare la mormant… si m-am dus de doua ori.De fiecare data au mai fost cu mine inca doua persoane si am reusit sa ne impartasim misterul si sa ne bucuram de DIVINA traire sufleteasca.VA ROG MULT sa inceteze prezentarea la TV a atator mizerii deoarece suntem un popor minunat iubit de DUMNEZEU si ne pierdem copii deoarece ei sunt foarte inteligenti dar societatea nu are timp si chef sa-i asculte.SINTII PARINTII NE AJUTA sa nu ne pierdem si sa aratam lumii MINUNEA DE POPOR CARE SUNTEM.Astept din partea BISERICII ORTODOXE ROMANE o mai mare implicare si devotament pentru ajutarea si indrumarea spirituala a neamului,cu implicarea in educarea noii generatii si a parintilor,deoarece avem ca neam o FORTA INCONTESTABILA .Sunt un om simpu si normal,dar daca am putut trai aceasta experienta inseamna ca Dumnezeu lucreaza prin oameni,si deci daca fiecare din noi am contribui cu cite o picatrura de dumnezue in ceea ce facem atunci s-ar implinii MINUNEA.

      Apreciază

  6. sfinx667 zice:

    @Prietene Claudiu, adevar graiesti, fi binecuvantat !
    frumos ai zis ” un coltisor de paradis ” 🙂
    multumesc ;
    Sibilla
    @Claus. draga prietena, sper sa am sansa sa ma bucur si eu de linistea acelui coltisor de rai !
    Fi binecuvatata!
    Sibilla
    @mesterulmanole,
    da….. e pretutindeni si-n toate, adevar graiesti , draga prietena !!!
    Multe bucurii si zile binecuvantate alaturi de toti cei dragi tie !
    Sibilla
    @Dejan prietene drag, poate de aceea, noi cei mai tineri ar fi de dorit sa luam aminte mai des, sa citim, sa transmitem si altora invataturile, sa cautam sa patrundem cu sufletul si inima intelepciunea lor …
    Multumesc frumos, o saptamana implinita si binecuvantata iti doresc !
    Sibilla
    @Cristian,
    Multumesc din suflet, rar mi-e dat sa primesc asa daruri, nimic nu e intamplator, voi cauta sa-mi indrept din greseli, sa iau aminte la invataturi si sa ma rog mai des, sa multumesc Cerului pentru ce inca am si, sa sper… El e cu noi si in noi mereu …
    Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si impliniri pe masura sufletului tau minunat !
    Parintele Arsenie Boca, da, ne vegheaza si grijeste de noi, inca si inca, o staruinta cum numai Sfintii Parinti o au …
    MULTUMESC !
    Sibilla

    Apreciază

  7. leo zice:

    Duşo, tu pe unde ai umblat până acum, dacă stelele polare ale româniei – Mânăstirea Sâmbăta şi Sfinxul nu le-ai văzut?!? La Bâlea Lac ai fost? Bine, că toată creasta Făgăraşilor merită, dar asta-i alta: toată viaţa n-am să uit seara pe malul lacului Urlea unde, paradoxal, doar tăcerea îmi urla în urechi, la focul singular al unui singur cort!
    Şi Valea Sâmbetei spre mănăstire…
    O doamne, numai şi d-aia mă simt bătrân, că n-am mai bătut munţii cum îi băteam înainte să-mi crească rădăcinile cele două lângă care drag mi-e să stau, da-s prea mici să le duc în drumeţii aşa, ca la carte…

    Apreciază

  8. sfinx667 zice:

    @Niciodata nu-i prea tarziu 🙂
    Cu voia lui Dumnezeu, daca El va ingadui, am sa recuperez 🙂
    Nu ai scuze si nici voie sa te simti batran, ba vei fi zambet si suras al tineretii, tocmai pentru cele doua radacini, in 3-4 ani, musai te pornesti cu ei, nu ai de ales si stiu ca pentru tine e o mare bucurie 🙂

    Apreciază

  9. claus zice:

    Intalnirea cu Parintele Teofil Paraian nu o vei uita niciodata.
    Cu ajutorul lui Dumnezeu sper sa vizitezi Manastirea de la Sambata de Sus.

    Apreciază

  10. sfinx667 zice:

    @Claus, sa de bunul Dumnezeu !
    Sper din suflet 🙂
    O seara minunata iti doresc draga prietena 🙂
    Fi binecuvantata !
    Sibilla

    Apreciază

  11. g1b2i3 zice:

    N-am vizitat manastiri,doar odata am fost in excursie la Tismana(acum peste 25 de ani).Doar biserica din Densus am reusit sa o vizitez acum cateva saptamani.despre Parintele Boca am stiut,dar n-am citit indemnurile lui pentru noi.
    Le-am citit acum multumita tie,Isabellelorelai si am invatat ceva.
    O saptamana minunata iti doresc,Sibilla.
    Gabi.

    Apreciază

  12. sfinx667 zice:

    @Multumesc frumos draga prietena, nici eu nu am siut foarte multe
    citesc de putin timp spre rusinea mea, insa nu e prea tarziu totusi …
    O saptamana bogata in zambetye si realizari Gabi draga !
    recunostinta,
    Sibilla

    Apreciază

  13. CRISTIAN zice:

    http://www.trilulilu.ro/kristitm/795f755262c46a

    PENTRU SIBILLA SI TOTI CEI CE VOR ASCULTA !

    Apreciază

  14. g1b2i3 zice:

    Sibilla,am vazut ca m-am adresat tie cu Isabellelorelai.Stiu ca intelegi si nu te deranjeaza. 🙂
    Ma bucur ca -mi spui ca nici tu nu stiai prea multe si ca niciodata nu e prea tarziu sa inveti.Stii ca am invatat foarte multe de cand navighez pe aici si mi-am facut blog.Si voi mai invata inca destul de multe,datorita voua,prietenelor mele.
    Sper ca s-a linistit natura si ca nu s-au intamplat nenorociri.
    Numai bine,Sibilla.
    Gabi.

    Apreciază

  15. sfinx667 zice:

    @Cristian, o piesa frumoasa, versuri minunate si o voce puternica si totusi mangaietoare 🙂
    Nicolaie Furdui Iancu e un rapsod neintrecut !
    Multumim frumos prietene 🙂
    Sibilla
    @Gabi, Multumesc pentru toate cuvintele frumoase, toti invatam unii de la altii cate ceva, mereu avem a invata, doar ca unii spun asta, altii aleg sa nu spuna sau, sa nu recunoasca 🙂
    O seara minunata iti doresc drago 🙂
    recunostinta,
    Sibilla

    Apreciază

  16. Vali zice:

    Multumesc pentru ca am de unde sa-mi hranesc sufletul!

    Apreciază

  17. MIRYAM zice:

    DUMNEZEU SA-L ODIHNESCA IN PACE !
    ASTFEL DE PREOTZI NE TREBUIESC ACUMA .
    DAR NU MAI SANT , NICI MACAR IN MANASTIRI .
    NU MAI AI CUM SA TE SPOVEDESHTI CORECT , NU SE MAI DAU SFATURI DUHOVNICESHTI ,
    BISERICA NU INVATZA TINERETUL RELIGIE ASHA CUM TREBUIE ,
    DE ACEEA EXISTA ATATEA CIME , VIOLURI , FURTURI , CUNUNII STRICATE ,
    NU SE CUNUNA DECAT CUM VOR MIRII , DAR NU MAI STA PROTUL SA DEA SFATURI , SA SPOVEDEASCA MAI INTAI MIRII , NASHII , SHI PARINTZII MIRILOR …
    SE FACE ASHA CUM VREA FIECARE ,, CRESHTIN ” ,
    MIRESELE NU-S VIRGINE CAND INTRA IN B ISERICA , BA MAI AU SHI COPII , SAU CHIAR AVORTURI , CA SA NU INTRE INSARCINATA IMBRACATA MIREASA .
    ESTE POSIBIL ?
    BISERICA NU-SHI FACE DATORIA ASHA CUM TREBUIE .

    Apreciază

  18. sfinx667 zice:

    @Vali,
    mulţumesc frumos !
    respecte,
    Sibilla
    @MIRYAM,
    noi trebuie să ne străduim cu toţi, fiecare din noi decide ce Cale urmează …. El ne veghează şi ne aşteaptă să ne întoarcem spre Lumină…pe noi toţi !
    Părintele Arsenie Boca, e un Sfânt şi ne e alături!
    mulţumiri, respecte,
    Sibilla

    Apreciază

  19. $tely@n zice:

    ce va placut cel mai mult in ce a scris parintele Boca

    Apreciază

  20. Cristina zice:

    Eu cred că unica speranţă a noastră,ca muritori e să ne iubim unii pe alţii,pentru a plăcea lui DUMNEZEU

    Apreciază

  21. Mihaela zice:

    Multumim Bunului Dumnezeu pentru toate! Multumim si pentru Parintele Arsenie Boca care a fost un Sfint pe pamint si de la care putem invata multe, numai sa avem viointa, caci se spune ca „ai vointa ai putere” si „cind Dumnezeu este cu noi nimic nu ne este impotriva”. Deci sa stam linga Dumnezeu si sa ne invredinicim de cit mai multe fapte bune caci avem destule exemple de mari Oameni de credinta – deci se poate. Dumnezeu sa fie cu noi cu toti.

    Apreciază

  22. sorin zice:

    e ceva de vis la Manastirea Prislop. Am fost acum doua saptamani si credetima am fost placut surprins sa vad cati oameni erau. Si inca ceva vreau sa va spun ca in momentul in care am ajuns in fata mormantului Arsenie Boca am simtit o mana pe cap ca si cum as fi fost binecuvantat. Inca o senzatie asa placuta nu am simtit niciodata. Ma bucur ca am avut ocazia sa ajung pana acolo. Pentru asta ai multumesc lui DUMNEZEU

    Apreciază

  23. ioan zice:

    va rog mult , sa-mi spuneti mai exact cum se poate ajunge in acel loc atat de special, costeaioan2011@yahoo.com cei care stiti, dar mai ales cei care ati mai fost , NU FITI EGOISTI va rog !!! VA MULTUMESC ANTICIPAT !!!

    Apreciază

  24. Vali zice:

    din hunedoara mergi spre hateg…ajungi in satul Silvasul de jos moment in care vei vedea indicatoare.e simplu si toata lumea din Hd stie…poti cere indicatii.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.