MITOLOGIA SORTII PE ARIPI DE FOLK …

MITOLOGIA SORTII PE ARIPI DE FOLK …

Despre soarta auzim des vorbindu-se. Ne intalnim des cu expresii de genul : ” a avut soarta haina „, ” ce soarta trista i-a fost dat-a „, ” aceasta este soarta mea ” , ” mi-a fost sortit sa .. „, ” de ce ti-e scris nu poti scapa „, ” ce-ti e sortit in frunte ti-e scris „, etc. Romulus Vulcanescu, in lucrarea ” Mitologie romana ” , spune ca „soarta face parte integranta din credintele predeterministe indo-europene si reflecta cultul corespunzator acestor credinte. „. Soarta are si alte denumiri in interpretarile stravechi romanesi, denumiri care s-au pastrat de-a lungul timpului, si pe care inca le auzim la batranii nostrii : Noroc, Dat, Menire, Scris. Soarta isi exercita puterea asupra preexistentei, existentei umane si postexistentei cosmice. Soarta tine echilibrul randuielilor divine , vegheaza viata materiala a cosmosului si intreaga viata spirituala a omului. ” Soarta ramane principal si dinamic una si aceeasi, totdeauna identica cu ea insasi sub raport mitic, pentru ca guverneaza predestinarea randuielilor cosmice si umane . ”

Soarta urmareste cu perseverenta drumul integrarii omului pe pamant si al reintegrarii lui in cosmos pe cai previzibile sau imprevizibile . ” Soarta nu trebuie a fi confundata cu fatalitatea care neaga rostul vietii si efortului spiritual, pe cand soarta nu demobilizeaza pe om atunci cand acesta isi cunoaste linia vietii . Marele mitolog Romulus Vulcanescu ne supune atentiei conceptele de ” soarta individuala ” si” cea a comunitatii etnice „, si, iata cum enunta si talmaceste noua aceste concepte, despre care aminteste ca au fost mai inainte enuntate de catre istorici si filosofi :

” Soarta popoarelor nu reprezinta statistic , pentru mitologie suma sortii indivizilor care compun popoarele. Dar soarta popoarelor nu se confunda nici cu aceea a conducatorilor lor istorici. Exista ceva mai presus de soarta individuala , soarta colectiva, dinamica dainuirii cu tensiunea afirmarii ca neam , misionarismul colectiv pe care popoarele si-l fixeaza in memoria lor culturala si il transmit din generatie in generatie prin traditie literara, arta, filosofie si stiinta. ”

” Soarta colectiva a unei comunitati etnice se intrevede astfel in etnotonusul vital cultural, in fluxul si refluxul creatiei mitice si rolul etic pe care mitologia il joaca in viata si cultura. Dar se intrevede si in modul cum in mitologia populara se stratifica stadiile de dezvoltare istorica ale spiritualitatii unui popor , suflul patetic, trama evenimentelor majore, pecetea unei etnobiografii care devine exceptionala. „

Romanii, indeplineau ritul primirii si cinstirii Celor Trei Ursitoare ( Ursele ), in cea de-a treia noapte de la nasterea copilului, dar, mai indeplineau si ritul sarbatoririi Ursitoarelor in Ajunul Anului Nou, in ultima zi din an, in care se incerca pe diverse cai a se descifra farame din destinul comunitatii, din fabulatia sau anecdotica destinului umanitatii, atat a sortii individuale cat si a celei a comunitatii sociale.

In ceea ce priveste descantecele de facere, desfacere si imblanzire a ursitelor, mai intai s-au intalnit in folclorul medical unele practici si descantece contra ursitoarelor. Se practicau astfel de descantece, mai ales pentru desfacerea facerilor urzite de catre oamenii predestinati a face rau, in caz de boala grea :

” Ha!

Ursita roasa, poroasa,

galbena progalbena,

cu chicioarele nu framantati,

trupu nu-i mancati,

in grea boala nu-l bagati,

de l-o pocit o fata, crapa-i tatele,

de-o pocit-o codru, cada-i frunza …

Descantecele de ursita pot fi doar partial ” de leac ” si au doar efect de imblanzire, ameliorare a nenorocirii : descantece de piaza rea, descantece de deochi, cele de ceas rau, de buba neagra, de potca, de apucat, etc. In aceste cazuri, se apeleaza la descantaoarele batrane si experimentate in indeplinirea unor ritualuri : de aparare, de vindecare, de lupta de indepartare a Nenorocului si provocare a Norocului, etc . Se apeleaza astfel la inselaciuni naive, , se poate abate doar formal soarta prin munca si bunatate, cinste si omenie, prin neutralizare inteligenta a Nenorocului.

Fapturile mitice precum : Zinele Bune si Zanele Rele, Calea Buna si Calea Rea, Piaza Buna si Piaza Rea, Ceasul Bun si Ceasul Rau, etc, se contracareaza reciproc in orice moment, existand o lupta permanenta intre Bine si Rau, intre Noroc si Nenoroc, Intre Zinele Vietii si Zinele Mortii. Aceste fapturi mitice pot ameliora sau dimpotriva agrava rigorile Sortii, chiar si atunci cand sunt contracarate partial de forte magice manevrate de om.

Ramane o taina, un mister, postdestinarea , mai existand totusi mica licarire ca, putini, foarte putini sa fie, cei care sa cunoasca firisoare din necunoscutele si nemarturisitele destinului global al cosmosului, implicit al umanitatii …

Cu ce trebuie sa ramanem, nimic mai simplu, Dumnezeu ne asigura tuturor celor ce-L primim in inima, mantuirea… prin predestinare. Depinde numai de noi sa ne implinim destinul ca neam, prin unitate in credinta, in nici un caz indepartandu-ne de Dumnezeu !

Credinţa este libera consimţire a sufletului. ( Sfantul Antonie cel Mare )

.. după Moarte vom trece de fapt de pragul Morţii pentru a intra în adevărata Viaţă în care ne aflam de fapt şi înainte de Moarte dar pe care nu o Cunoaştem, acum! Astfel Moartea este Cunoaştere şi Viaţa Conştientizare. În aceste momente noi ne aflăm în Moarte pentru a învia spre Conştientizare, spre Viaţă, odată ce vom scăpa de această Cunoaştere. ( Sorin Cerin )

Credinţa este raţiunea devenită curajoasă. ( Sherwood Eddy )

A spune cuiva „te iubesc” înseamnă de fapt „tu nu vei muri niciodată”. ( Sfantul Augustin )

Viitorul este trecutul care se întoarce prin altă poartă. ( Arnold Glasow )

IUBESTE-MA-N MUNTI …

sunt lacrima-ti traznita din foi de foc

mocnit …

mi-ai prins limpezimea din doru-ti de joc,

ne-am iubit …

preface-m-as roua sa-ti fiu mangaiere,

tu, gandu-mi curat,

acum, esti sarutul blandetii-n tacere,

eu vant framantat,

de fi-va izvoru-mi sa-ti cante de dor,

sa asculti,

inalta-ma-n tine , iubeste-ma zbor,

acolo, departe, in munti …

SIBILLA

SIBILLA POESIS

citate preluate de pe citapedia.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la MITOLOGIA SORTII PE ARIPI DE FOLK …

 1. Trexel zice:

  daca as crede in soarta n-as mai face nimic. as sta pur si simplu sa mi se intample. la ce bun… orice? la ce mi-ar ajuta chiar sa scriu ceva acum, aici?
  deci nu cred in soarta. cred in faptul ca totul este energie. si ca energia gandului poate influenta. mai cred in legea atractiei universale prin care ceea ce gandesti influenteaza haosul si atrage viitorul pliat in sensul indicat de energia gandului tau. testez chestia asta de o bucata de vreme si imi iese adevarat de fiecare data oricat de sceptic am fost la inceput. va recomand un film. „What the bleep do we know”

  Apreciază

 2. Draga mea draga, ma intampini cu noi si sclipitoare frumuseti, cele care mi-au leganat copilaria si tineretea, izvorate din tresaririle acordurilor de chitara ale muzicii folk 🙂
  Din nou cuvantul de ordine este „ARIPI”, imbold si catalizator pentru reactiile chimiei noastre interioare 😉
  Putini sunt cei chemati sa desluseasca tainele cosmice, sa treaca prin poarta cunoasterii putin accesibile…
  Te astept sa poposesti si la mine in gradinita, sa ma incanti cu frescele pictate duios in sufletul tau ale chipurilor de eroi si eroine nemuritori si stralucitori 🙂
  Pana atunci, continui sa te ascult, sa te simt, sa-ti inteleg menirea si sa te indemn la zbor 🙂
  Mi-a tare dor de tine, sestro moja !

  Apreciază

 3. sfinx667 zice:

  @Cuscre Trexel, recunosti asadar legea atractiei universale, recunosti ca eu prin ” descantecele ” mele sibiline te-am adus pe blog sfinx si nu numai, ba te-am mai ridicat si la rang de CUSCRU , asta e destinul tau, sa faci echipa cu zbuciumatii, precum vezi de soarta nu poti fugi 😉 :))
  Nu spune nimeni ca trebuie sa stai si sa astepti sa se intample ceva, poti actiona, gandind pozitiv, poti influenta ” soarta „, ameliorand efectele negative, ocolind oameni, imprejurari, etc…. cam asa, adica… concluzionand:
  si tu ai dreptate 🙂
  O zi frumoasa iti doresc cuscre drag!
  recunostinta,
  Sibilla

  Apreciază

 4. sfinx667 zice:

  @pescarus drag, sigur ca vin la tine in gradinita, nu am uitat, doar ca din nou au curs zorile peste aripile mele, si am amanat nitel momentul 🙂
  Si mie mi-a fost dor de tine sestro, de zambetul tau frumos cu gropite care mereu ma inspira a zbor 🙂
  O zi minunata precum sufletul tau Cora draga 🙂
  pretuire,
  Sibilla

  Apreciază

 5. Oana zice:

  Am trecut sa te salut Sibilla, o zi minunata.

  Apreciază

 6. sfinx667 zice:

  @Oana, multumesc frumos 🙂
  O zi minunata iti doresc si eu tie frumoasa noastra Craiasa 🙂
  Sibilla

  Apreciază

 7. georgescu radu zice:

  adevarul e aproape, don`t worry:)

  Apreciază

 8. sfinx667 zice:

  @ Radu Georgescu, multumesc pentru vizita, nu ma tem 😉
  Are cine se teme, eu am alte preocupari 🙂
  Numai bine si mult succes in toate .
  Sibilla

  Apreciază

 9. leo zice:

  două cestiuni de pus pe gânduri:
  – şi dacă, Paul, în destinul tălică era şi să scrii aici, pe acest blog?
  – şi dacă, Radu, adevărul e aproape… de minciună?
  sunt atâtea lucruri de nepătruns pentru mintea omenească, încât pe undeva prea multă meditaţie la de ce şi la ce e adevăr şi ce e minciună, chiar nu-şi are rostul, mai util fiind să faci precum spune Paul – să te gândeşti la ce poţi să faci pentru a modela viitorul aşa cum vrei; sau aşa cum… trebuie…
  uite, Duşo atât se gândeşte la munţi, la Sfinx, încât nu pot să mă întreb cum de nu s-au urnit încă aceştea la vale, să vină la … mahomedul de pe Caraş… 😉

  Apreciază

 10. Aripi mari si racoroase imi fac cuib, dar stand in umbra eu ma simt „tare mic si necajit „… „cri-cri-cri”, toamna gri, oare tot o sa mai vii ?
  Zbor, descantec, invocare, alinare… o fi ceva din toate acestea sau poate sunt prezente la un loc ? 😉

  Apreciază

 11. ionborgo zice:

  @Leo.
  In postarea anterioara,cand vorbeam despre geniul lui Nicolae Labis,am amintit de ultima lui poezie,scrisa pe patul de spital,inainteaorti cu titlul:”Pasarea cu clont de rubin”(din viteza am scris otel).La solicitarea ta o postez cu voia lui NIKO pe acest blobb.

  Pasarea cu clont de rubin.
  ” Pasarea cu clont de rubin
  S-a razbunat,iat-o,s-a razbunat,
  Nu mai pot s-o mangai,
  m-a strivit
  Pasarea cu clont de rubin,
  Iar maine,
  Puii pasari cu clont de rubin,
  Ciugulind prin tarana,
  Vor gasi poate
  Urmele poetului Nicolae Labis
  Care va ramane o amintire frumoasa…..

  Si atunci
  pasarea cu clont de rubin
  ne va privi clampanind furioasa,
  ghearele ei se vor crispa pe o craca rosie,
  aripile ei se vor chirci
  va fi apucata de convulsii
  si noi o vom privi zvarcolindu-se,
  si vom rade de ea,
  si vom putea socoti
  abia atunci
  ca am razbunat macar in parte
  moartea caprioarei cu narile infiorate…
  Inaintea „cesului mortii”sa scrii o astfel de poezie mie mi se pare infiorator de genial.
  Cu respect prietene Leo,ionborgo.

  Apreciază

 12. ionborgo zice:

  Erata: Inaintea mortii, blogg. 🙂 🙂

  Apreciază

 13. ionborgo zice:

  Niko,
  prietenul tau mai in varsta si tata de blogg,te saluta si iti doreste o seara si sfarsit de saptamana cat mai placute.Cu drag,tata Borgo.:P

  Apreciază

 14. leo zice:

  Nu genial, ci mai degrabă aşa cum numai marii poeţi pot fi: în contact cu un alt nivel al universului, la care noi, muritorii de rând, ajungem doar prin medierea lor sau… când e prea târziu: atunci când ne mutăm la acel nivel…

  Apreciază

 15. Elisa zice:

  Sibilla,iti doresc toate bune.Dragostea nu este fericire,ci suferinta….,o dulce suferinta.Te imbratisez. 🙂
  Noapte buna drago.

  Apreciază

 16. sfinx667 zice:

  @Tati Borgo, va multumim frumos 🙂
  Oricand, cu multa placere, noi avem numai de castigat cand ne oferiti cu generozitate daruri de suflet si mai ales sfaturi intelepte. Marturisesc tati, ca nu am intalnit poesia pana acum , motiv pentru care va multumesc in numele tuturor !
  O seara senina tati, multa sanatate si bucurii, un sfarsit de saptamana bogat in zambete tati Borgo 🙂
  recunostinta,
  Sibilla

  Apreciază

 17. sfinx667 zice:

  @pescarus drag, pana la urma de noi depinde ce e, e zborul nostru, nu sestro … 😉
  dobrodosli 🙂
  Sibilla

  Apreciază

 18. sfinx667 zice:

  @Elisa, dragostea e dragoste 🙂
  Un sfarsit de saptamana minunat iti doresc 🙂
  Sibilla

  Apreciază

 19. sfinx667 zice:

  @duso moje …. hvala lepo duso 🙂
  … n-ar stii nimeni ca m-am dus ,
  numai or vedea ca nu-s,
  sus e Cerul, larga-i lumea,
  bine c-a-nverzit padurea…
  hai, hai, hai, di hai di hai,
  pe sub flori ma leganai ….
  duso, duso ….. iar ma simti … tamo, daleko, je moja sudbina 🙂
  istina duso, je istina 🙂
  )(>D<

  Apreciază

 20. sfinx667 zice:

  @duso, uite ce-ti darui 🙂
  Romanta Inimii- Ion Minulescu – Inima, ciutura sparta
  Cui mai duci apa la poarta,
  Daca nimeni nu mai trece
  Sa-ti soarba din apa rece ,
  Apa buna de descantec
  De la ochi pana la pantec?

  Da-mi ce mi-ai pastrat doar mie,
  Da-mi un strop de apa vie!

  Inima ,ciutura goala
  Cine te spoi cu smoala
  Si te-ascunse in ograda,
  Nimeni sa nu te mai vada,
  Ca sa-ti mai cerseasca apa
  Cand de sete gura-i crapa?

  Da-mi ce mi-ai pastrat doar mie ,
  Da-mi un strop de apa vie!

  Inima , ciutura mea
  Da-mi sa beau, dar altceva,
  C-apa rece ti-au golit-o
  Toti cei care ti-au sorbit-o!

  Da-mi ce mi-ai pastrat doar mie,
  Da-mi un strop de apa vie!…
  ……..
  ://www.trilulilu.ro/folkforever/167863f1388247

  Apreciază

 21. sfinx667 zice:

  @duso…pai noua ne sunt dragi scanteile, foc de tabara si crngute de brad, poesie si flori de camp … 🙂
  de data asta tu ai dreptate duso moje 🙂
  http://www.trilulilu.ro/Dadyka/79690bb4cc75ad

  Apreciază

 22. leo zice:

  Focul viu… asta eşti tu, duşo nemirno…
  Chitară electronică duşo? Aici aproape că m-ai surprins…

  Apreciază

 23. sfinx667 zice:

  @Laku noc duso moja…lepo sanjiai duso 🙂
  http://www.trilulilu.ro/carmenviorica/f875b6136d7e96

  Apreciază

 24. leo zice:

  numai vocaţie de frumoasă din pădurea adormită n-aveam… eventual de spărgător de… nuts… 😉 în special de d-alea de muieri în izmene… 😆

  Apreciază

 25. sfinx667 zice:

  @wow….duso…. 🙂
  chiar mi-ai adus muntii …. hvala lepo 🙂
  duso, duso… 🙂

  Apreciază

 26. leo zice:

  laku noc, duşo, lepo sanjiai….

  Apreciază

 27. sfinx667 zice:

  @Duso, din nou folk, multumesc suflet 🙂
  ttp://www.trilulilu.ro/jorikmd/eb04380b272697
  Lako noc duso, lepo spavaj, lepo sanjai … 🙂
  Dormi in pace duso moje 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.