IMPACTUL EMPATIEI ASUPRA COMUNICARII EFICIENTE !

IMPACTUL EMPATIEI ASUPRA COMUNICARII EFICIENTE !

Tuturor, ne place sa fim placuti, apreciati, ascultati cand avem ceva de spus, nu neaparat aprobati cat ascultati, inclusi si acceptati. Sentimentele pe care le dorim a le avea ceilalti pentru noi, sunt cele pe care trebuie sa le impratasim la randul nostru, celorlalti. Sa comunicam cu cei din jur, indiferent de forma de comunicare, presupune a ne respecta reciproc, a ne implica cu adevarat in comunicare, a poseda abilitati de comunicare, competente. Am observat cu totii deseori, ca exista acei parteneri de dialog care sunt agreati si acceptati cu usurinta, simpatizati si ascultati, parerea, opiniile lor sunt importante, si aceasta deoarece ei sunt oamenii care au dezvoltat o competenta numita inteligenta emotionala. Inteligenta emotionala, este o competenta ce presupune a fi empatic si a avea capacitatea de detectare si interpretare corecta a reactiilor emotionale. Esti empatic, atunci cand reusesti sa rezonezi cu partenerul/partenerii de dialog, chiar daca opiniile sunt diferite, reusesti sa gasesti resurse in a asculta si alte pareri, nu emiti judecati de valoare in necunostinta de cauza, iti susti ideile, opiniile argumentat si respecti si punctul de vedere al celuilalt. A fi empatic presupune a avea deschiderea de a te transpune in locul celuilalt, empatia influenteaza asadar gradul de eficienta al comunicarii. Daca abordam pozitiv, constructiv un dialog, atunci recunostem din start ca nu suntem posesori ai adevarului absolut, si nu ne pripim in a concluziona, nici nu ne limitam a ne emite propriile opinii, altele neexistand si neacceptandu-le . Depinde de noi ce atitudine abordam in dialogul cu ceilalti, alegerea ne apartine, desigur, trebuie sa gasim deschidere si dinspre ceilalti spre comunicare constructiva.

Persoana empatica, abordeaza comunicarea cu ceilalti printr-o atitudine pozitiva, manifestand blandete, este neamenintatoare, calda, vesela, iar atunci cand doreste sa-si impuna un punct de vedere recurge la un ton ferm, argumente, si nu la jigniri ieftine, neintemeiate. Atitudinea noastra pozitiva fiind, ii va determina pe partenerii nostri de dialog sa fie pozitivi si receptivi, nu neaparat sa-si insuseasca punctul nostru de vedere, dar sa manifeste deschidere si spre alte orizonturi. Daca dezvolti aceasta sensibilitate esti perceput de catre ceilalti ca fiind o persoana corecta, onesta, verticala, care stie sa asculte si ceea ce spun ceilalti, care are capacitatea de a intelege ce simt, ce stiu si ce asteptari au ceilalti si atunci modul tau de abordare a dialogului va veni in inampinarea acestor asteptari, raspunsurile vor fi mai aproape de realitate, pertinente, echilibrul rasare acolo unde exista deschidere reciproca spre comunicare, dialog, fara sa-ti pierzi taria si veridicitatea propriei opinii, si totusi sa o respecti si pe a celuilalt. Conversatiile constructive, pozitive, empatice, duc la crearea unor legaturi , se leaga prietenii, relatii. De regula, avem conversatii placute, agreabile in functie de trairile, sentimentele pe care le avem in timpul desfasurarii, manifestarii schimbului de idei, opinii, cuvinte, ganduri si, conversatia devine o experienta placuta. Persoanele care se fac placute cu usurinta intr-o conversatie, devin parteneri de dorit ai dialogului, sunt mereu ” cautate „, opinia lor este deseori consultata, solicitata, sunt percepute ca fiind disponibile dialogului, comunicarii pozitive. Desigur, echilibrul emotional vine din experienta, empatia se poate invata, dezvolta in timp,, se experimeteaza si se cimenteaza prin experienta si atitudine pozitiva.

Folosindu-ne de simturi, ascutindu-ne spiritul de observatie, vom reusi a patrunde dincolo de mastile abordate de catre partenerii de dialog, citim ceea ce se ascunde in spatele acestor masti. Aceasta inseamna sa fim atenti la limbajul trupului, la tonul si inflexiunile vocale abordate de ceilalti, la alegerea cuvintelor folosite de catre ceilalti, sa simti entuziasmul sau dimpotriva timiditatea, retinerea, ori ” furia ” cu care ceilalti inteleg a aborda un subiect, si, reusind sa ” talmacesti ” ce simte partenerul de dialog, vei stii ce vrea si ce-si doreste de fapt, dincolo de aparente. Deschizand aceasta ” fereastra ” catre ceilalti, vom putea aborda o atitudine potrivita la un moment dat, mulata pe situatie, si vom evita polemici inutile, devenim mai concisi, lucizi, ne vom centra in unele cazuri atentia pe cauza si nu numai pe efect, vom emite opinii obiective, pertinente, vom fi perceputi in cele din urma ca parteneri verticali de dialog. Desigur, acesta este cel mai fericit mod de a-ti transpune empatia in practica, si, bazandu-te si pe intuitie, perceptie in profunzime si nu superficialitate in interpretarea atitudinii celuilalt. Toate acestea conduc la disponibilitate emotionala, sensibilitate, adica, la optimizarea interactiunii noastre cu ceilalti in comunicare, conversatie. Putem evita incalcarea unor limite pe care partenerii de dialog le impun, sau, putem creea cu arta noi insine limite partenerilor de dialog, fara sa lezam moralul, persoana, opinia celuilalt, si mentinand respectul reciproc.

In situatiile in care, intuim, observam, simtim din atitudinea, modul de abordare aspru, distant al partenerului de dialog o retinere, opozanta fata de deschidere la comunicare, ne gasim in fata indisponibilitatii acestuia pentru dialog, partenerul de dialog nu este disponibil a impartasii si alte opinii, pareri, idei, nu si le va insusi in acel moment, cauzele fiind mai mult sau mai putin obiective, si daca vom forta nota nu ne vom atinge scopul ci exista risul sa ne indepartam de scopul initial al conversatiei si, dialogul degenereaza cu usurinta in polemici ce se pot transforma in , ulteriror poate, scandaluri de proportii, desi nici unul din parteneri nu a avut aceasta intentie, insa, terenul, ” scena si actorii ” au fost vulnerabile in acel moment si se instaleaza nemultumiri, neputinte, frustrari, mai apoi ura. Pentru a ne atinge scopul e necesar a ” pandi ” momentul potrivit, a intui disponibilitatea partenerilor de dialog, si vom interactiona pozitiv si constructiv, tinand seama de aceste instrumente conventionale, si transpunandu-ne in practica abilitatea de a dialoga, comunica. Comunicarea devine astfel agreabila, se pastreaza limitele bunului simt, si se bazeaza pe respectul reciproc, se creeaza astfel legaturi de comunicare.

Comunicare este de dorit a fi o experienta placuta, agreabila, pozitiva, constructiva, scopurile propuse vor fi astfel atinse. Este evident asadar, impactul pe care-l are empatia asupra eficientei comunicarii. Nu este imposibil, presupune un minim de efort, deschidere spre ceilalti si nu centrare pe propria persoana, depinde doar de implicare si de cat de mult doresti sa stabilesti relati, sa impartasesti puncte de vedere, opinii, sa conturezi si sa construiesti ceva. Desigur, sunt situatii in care te ” lovesti ” de rea credinta, de incapatanarea, de zidul impus de partenerii de dialog, din variate motive, de opozanta neargumentata si atunci fortand nota nu-ti atingi scopul, caci ai nesansa de a ” fi intalnit ” un partener de dialog care nu este nici deschis si nici disponibil dialogului si al carui scop este altul, inteligenta emotionala, maturizarea si echilibrul emotional vor intui aceste ” manevre ” . Astfel de parteneri e de dorit a fi evitati.

Imi pun si va pun intrebarea, in blogosfera, impactul empatiei asupra eficientei comunicarii , avandu-se in vedere ca nu putem observa direct partenerii de dialog, nu exista contact vizual direct, deci nu putem interpreta limbajul trupului, putem insa sesiza atitudini, abordari, observa in timp constanta sau inconstanta in elaborarea si emiterea unor opinii, este evident sau mai putin evident… este arta disimularii preponderenta, sunt mastile mai greu de deslusit, exista interes si deschidere spre dialog si comunicare constructiva sau dimpotriva de a influenta deciziile , alegerile, pe diverse teme si subiecte … am sesizat intr-o proportie mai mare sau mai mica prezenta empatiei pe taramul comunicarii ? Personal, consider ca e de dorit sa meditam fiecare si sa ne raspundem fiecare din noi noua insine, mai apoi sa abordam aceasta tema, nu atat de mult prin discutii, ci, mai important prin atitudinile pe care le vom aborda pe viitor si acesta pentru ca blogosfera sa devina un mijloc eficient si o fereastra deschisa spre comunicare si nu arena, ring sau podium …

Conversaţia este arta în care un om are drept competitori întreaga omenire, pentru că este ceea ce practică toţi în fiecare zi. ( Ralph Waldo Emerson )

Indiferent de ce gandesti, indiferent de ce spui, dupa cuvintele „eu sunt” se pun in miscare, se pornesc, vin catre tine experientele.

Dacă voi credeţi că aveţi dreptate în toate privinţele, ce nevoie mai aveţi să vorbiţi cu Dumnezeu?

Experienţa şi sentimentele voastre reprezintă ceea ce voi ştiţi faptic şi intuitiv despre acel lucru. Cuvintele încearcă doar să simbolozeze ceea ce ştiţi şi adesea pot să producă confuzie.

Sunt încurajat de Dumnezeu să mă iert pe mine însumi pentru eşecurile mele şi să nu trăiesc în frică şi vină, ci să mă străduiesc în permanenţă – să continui să mă străduiesc – pentru a trăi experienţa unei viziuni mai înalte.

Candva, ma intriga tristetea de pe chipul „Invingatorului” sculptat de Michelangelo.Tocmai in clipa in care ar trebui sa dea lovitura de gratie, el renunta la victorie.Obosit si scarbit, isi intoarce privirea in alta parte. A descoperit, se pare, ceva mai presus de biruinta si de vanitate. Dar ce anume?

Esenţiale sunt ţelurile pe care ni le-am propus. Nimeni nu l-a putut opri pe Don Quijote să ia cu asalt morile de vânt. Nici râsetele, nici realismul celorlalţi. Nu cunosc un exemplu mai clar că poţi să fii un ratat fără să fii un mediocru, că o viaţă poate fi împlinită nu numai printr-o reuşită, ci şi printr-un eşec.

Toate întrebările pe care le pun, vântul mi le aduce înapoi intacte. Va trebui să răspund, probabil, eu singur la ele, dar prin însuşi faptul că-mi pun întrebări nu mai sunt singur. E un prilej să-mi micşorez lista, să-mi declar sentimentele fără să mă ruşinez de ele.

Nu s-a zis că adevărul unui om este ceea ce el ascunde?

Cu toate mizeriile şi nedreptăţile ei, lumea e singurul loc unde putem spera să ni se facă dreptate.

Trăim cu frenezie o flecăreală continuă, mulţumiţi că avem ce bârfi, fără să ne pese că ţara în care locuim ar putea fi părăsită de istorie.

Cei pregătiţi să înţeleagă un lucru n-au nevoie, oricum, ca acel lucru să le fie strigat în urechi.

În faţa lipsei de logică a lucrurilor, nu e eficace decât puterea cu care crezi în ceva.

( OCTAVIAN PALER )

SIBILLA POESIS

citate preluate de pe citapedia.ro

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la IMPACTUL EMPATIEI ASUPRA COMUNICARII EFICIENTE !

 1. Draga mea draga, trebuie sa recunoastem ca intre noi s-a nascut o puternica empatie din prima clipa cand ne-am descoperit 🙂
  Si de atunci magnestismul ce atrage sferele noastre energetice proiecteaza adevarate ploi de artificii pe cerul sufletelor noastre 😉
  Ce zici, luam cu asalt morile de vant si campiile inundate de verdele sperantei, sa ne mai invioram putin zborurile dinspre noi catre ceilalti si din nou, inapoi spre noi ? 🙂
  Iti multumesc mult, scumpa sestro, ca alaturi de tine imi imbogatesc si improspatez tezaurul de comunicare si de visari, provocandu-ma la noi imbolduri spre reflectie si autocunoastere 🙂
  Sa ai o zi plina de roadele comunicarii eficiente si de zambete izvorate din marea de senin a prieteniei, Dusita Moja !

  Apreciază

 2. un subiect extrem de complicat si de important si pe care l-ai tratat profesionist. te felicit pentru asta.
  empatia este si o tehnica extrem de puternica de a obtine anumite rezultate, de a intoarce un reyultat in favoarea noastra si o unealta extraodrinara de consolidare a unor relatii pe temen etern.
  nu trebuie insa sa fie desconspirata tot timpul simai ales nu trebuie sa se ajunga in situatia in care este confundata cu mila.
  se spune ca avem doua urechi si o singura gura dintr-un motiv precis.
  o zi minunata iti doresc si plina de impliniri.

  Apreciază

 3. sfinx667 zice:

  @pescarus drag, o zi senina si plina de reusite iti doresc 🙂
  tanjesc dupa racoarea codrilor,. susurul izvoarelor de munte, linistea blanda a satului romanesc, dupa vorba molcoma si blajina a batranilor, dupa campurile cu flori…. abia astept sa evadez…. mama zice ca pe mine si in jungla daca ma duci, si acolo gasesc cu cine sa voebesc, aici, vorbesc cu florile mele, cu copacii, meru gasesc cu cine… nu ma mai satur sa comunic…cu mine insa mi-e cel mai greu, mai am de invatat 😉

  Apreciază

 4. sfinx667 zice:

  @james crissilv, multumesc mult, consider dialogul important in relatiile interumane, gasirea unui limbaj comun care sa deschida perspective, ferestre catre suflet, sa fie izvor de calauzire cunosterii….si, da, in blogosfera, asa cum am spus, ar fi de dorit sa nu mai fie instrument de bombardare cu invective din dorinta de a avea mereu unii dreptate, ci un suras al creearii unei punti intre inimi mai degraba, caci impreuna am reusi mai multe, comunicand constructiv 🙂
  prietene drag, aprecierile tale ma onoreaza, o zi senina si bogata in zambete si impliniri alaturi de toti cei dragi 🙂
  recunostinta,
  Sibilla

  Apreciază

 5. ionborgo zice:

  Niko,
  Costat cu bucurie ca a venit si timpul tau ,mai cu bune ,mai cu grele , dar a venit.Dpa cum postezi in ultima vreme pot sa-mi dau seama de starea ta de spirit.Constat de asemeni ca „stilul tau impetuos” nu te dezminte.Te imping din spate multele sentimente,ceva mai altfel,decat atunci cnd te-am cunoscut.
  Iti mai aduci aminte cand ti-am spus ca lucrurile si problemele tale se vor orandui in fagasul lor norma?Si uite ca incet si cu rabdare(si astea ti le-am spus)
  „soseste si Soarele tau pe ulita ta”.Cand in constient se face lumina inseamna ca este bine.Cu mult drag ,tata Borgo!
  P.S.Concediu frumos si bogat 😛

  Apreciază

 6. g1b2i3 zice:

  Sibilla,nu am stiut mare lucru despre empatie si mi-a facut bine sa citesc articolul tau.Am aflat mai multe si despre tine,dar si despre mine si imi pot explica astfel multe „ciudatenii”.Stiu ca sunt inteligenta emotional 😛 ,intuitiva,de aceea vad destul de multe nevazute si am parte de trairi deosebite.Si tocmai de aceea consider ca sunt fericita.
  Iti doresc multa fericire,sanatate,concediu placut.
  Gabi.

  Apreciază

 7. sfinx667 zice:

  @tati Brogo 🙂
  Reusesc datorita faptului ca niciodata nu renunt la zambet, nici macar atunci cand sunt furioasa, cei care ma cunosc personal, tocmai de acest zambet se ” tem „, sunt de temut cand sunt tacuta, nu cand trancanesc si la unicorni, asta spune mult 🙂
  Sunteti omul care mi-a stat alaturi si a avut rabdarea….Sfinxului, care m-a incurajat si m-a indrumat cu infinita dragoste de oameni, care mi-a dat cele mai intelepte sfaturi… si aceasta pentru ca sunteti empatic, vertical si OM, aveti calitati deosebite si inuiesc de asemeni un fin psiholog, o intelepciune nativa si multa experienta de viata, printre multe alte calitati, eu avand sansa sa va am mereu aproape tati drag 🙂
  Va multumesc din suflet, pentru rabdare, pentru ca intotdeauna mi-ati respectat tacerile, pentru ca am simtit o mana calda chiar si atunci cand poate ca voiam sa ma insingurez….tati era mereu langa mine 🙂
  Inca nu plec, voi anunta desigur cand, pe blog si pe mail tati 🙂
  Pentru moment ma lupt cu morile de vant, si nu am de gand sa renunt, abia dupa ce-mi ating scopul, e unul nobil, voi lua o mica pauza 🙂
  Multumesc TATI, Dumnezeu sa va binecuvanteze !!!
  recunostinta , respect si pretuire,
  Sibilla

  Apreciază

 8. sfinx667 zice:

  @Gabi drago, multumesc frumos pentru aprecieri, nu fac decat sa studiez, sa citesc,, sa-mi pun intrebari, sa ascult opinii, sa invat…de mica mi-a placut asta, si, mereu somnul meu a fost ca durata injumatatit, pentru ca niciodata nu am timp sa realizez cate-mi propun…asta sunt, o zbuciumata si altfel nu stiu a fi…. totusi, voi lua curand o mica pauza…trebuie, ca sa pot continua 🙂
  Sigur ca esti o persoana empatica, o prietena de suflet minunata 🙂
  O seara binecuvantata iti doresc draga prietena 🙂
  recunostinta,
  Sibilla

  Apreciază

 9. allibis zice:

  empatia… asta era de fapt numele tau, sibillinica mea aripa… nu stiam cum sa te strig pe nume…
  empatia mea… cu suflet de floare de colt…

  Apreciază

 10. ionborgo zice:

  Niko,
  Eu,deasemeni,atunci cand tac ceva nu -i la locul sau.Poate de aceea te inteleg.Nici pe departe nu am fost un linistit al”vietii’dimpotriva sunt o fire extrem de dinamica si lucrativa,dar viata m-a indrumat.In plus formatia mea de „profesor de cariera” ,faptul ca am lucrat cu oameni si pentru oameni m-au ajutat sa devin ceea ce sunt.Un om normal intr-o lume anormala.Iti doresc tot binele pe care-l meriti,cu mult drag,tataBorgo:)
  P.S.Increderea in tine conteaza cel mai mult.Sa nu uiti ca esti unica!

  Apreciază

 11. sfinx667 zice:

  @duso, duso….ba tu esti empatia mea, si nu mai bombani, ca te zic la tati meu intelept si, si …. tati Borgo tine cu mine, ca-s mai mica 😉
  @ tati Borgo firea dinamica am simtit-o din prima secunda tati, firile ca ale noastre se simt si se respecta deasupra colbului mereu, eu am numai 19 ani de munca cu tinerii si nu regret nici unul, toti mi-au fost folositori si tot nu am obosit, mi-e draga munca mea tati, cu bune cu rele, mereu gasesc un talc in reusite si nereusite, dar, asa cum atat de frumos spui, zambetul m-a ajutat mereu 🙂
  Multumesc frumos tati meu intelept, un sfarsit de saptamana senin si bogat in zambete si impliniri, calda imbratisare tati Borgo 🙂
  Sibilla

  Apreciază

 12. allibis zice:

  oi vedea tălică bombănit când mi-o trece la Corinuş o cestie în care, zăuituc cum mi-s, am scăpat două dedicăţii, aşa că s-a dus automat la moderare…
  cât despre evidenţe, cine pe cine certa că de ce mai pierde vremea să le afirme?! că doar ştie toată blogosfera, cu tot de praf de nouri, cât de tare-ţi ţine partea tati Borgo! cu aşa spate…
  un prof al meu de istorie avea o vorbă: cine poate face, cine nu, se face profesor! şi-s aşa puţine exemplele care confirmă regula… şi şi mai puţine acelea care o fac la modul mai sublim ca doi … dă-mi voie să vă spun DASCĂLI, e termenul cel mai potrivit în limba română pentru OAMENI aşa DEDICAŢI menirii ca tatăl şi a lui fiica virtuală, sibillinicii pe care am avut şansa să-i am mai aproape decât mi-au fost mulţi… apropiaţi în viaţă.
  după ce am acumulat mai multă vacanţă decât şcoală au personulităţi de ni s-au visat mesianici conducători, cred că măcar atât am învăţat: definiţia profesorului adevărat. a… dascălului…
  aşa că, dăscăliţi-mă cât vreţi, pune-mi-ţi pe coji de nuci dacă nu-s cuminte, că, oricum, cuminte n-am cum să fiu! că doar mi-s suflet geamăn al unei zăpăcite sibilline, rimembăr? moja duşo nemirna…

  Apreciază

 13. sfinx667 zice:

  @o io ioi….:)))
  Izvini duso, dar eu cand sunt cu tine ma zapacesc de tot si uit sa fiu sobra, sunt doar eu, adica toata numa un zambet….acu serios, am glumit cu tine duso, stii ca nu te-as supara, dar na, cu tine rad altfel, simt altfel…sunt mai spontana si mai deschisa…:)
  Tati Borgo ne iubeste pe toti in egala masura, nu fa acu pe elevul gelos, musai recunosti ca amandoi, noi doi avem dreptate si ca noi nu ne contrazicem, doar ne completam reciproc 🙂
  Duso moje, zapacita au ba, sunt aripa ta cealalta, asa ca …. ciuti bre, iubeste-ma asa cum sunt, adica extraordinara ca aripa mea cealalta, adica tu 😉
  Sincer duso…. cuminte cu mine vorba ta, n-ai cum, zbuciumata cum sunt nu te las si gata, nu te iert si punct…deja stiu ce-ti fac, dar asta iti zic in particular empaticul meu atlant, dincolo, in ” camera ” cealalta…;)
  Si nu mai bombani, avem treaba multa… doar suntem nationalisti 🙂 ( bine, bine, nu nazisti .. )
  Duso, duso… zau nu pot fi snoaba si incruntata in preajma ta, dar te respect mult duso, ploaia mea 🙂
  Izvini duso, da?
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.