MITUL ZBURATORULUI …

MITUL ZBURATORULUI …

luceafar-18097

Din categoria semidivinitatilor provenite dintr-un alt strat al credintelor, datinilor si traditiilor mitice, care au luat nastere la strabunii nostrii gentilici din alte nevoi spirituale, fac parte ZINI si Zinele . Aceste fapturi ciudate sunt concepute si percepute in popor ca fiind malefice, ori benefice, sau, indiferente. Exemple de semidivinitati sunt : Mosul Codrului, Muma Padurii, Sorbul Apelor, Stima Apelor, Spiritul Comorilor, Valva Bailor, Dragobetele, Zburatorul, Ielele, Rusaliile, Sanzaienele, Dragaicele … acestea nu sunt semidivinitati unicate ci, se concureaza intre ele, aparent.

George Calinescu afirma ca Zburatorul ar fi un demon, daimon, de o frumusete rapitoare, care, tulbura mintile si simturile fetelor tinere facandu-le sa tanjeasca iubire. Romulus Vulcanescu, in a sa ” Mitologie romina ” , numeste Zburatorul ca fiind ” o semidivinitate erotica … un daimon arhaic de factura malefica … simbolizeaza toate formele de sexualitate , de la aceea puberala, pana la aceea isterica, a femeilor care traiesc numai pentru placerile trupesti.

” Zburatorul nu trebuie a fi confundat cu Sarpele Inaripat, nici cu Demonul Vazduhului, desi si aceia erau incarcati cu electricitate. Zburatorul, patrunde prin mijloace oculte in casa si in viata victimei, activitatea sa erotogenica transpunandu-se in initiere sexuala dar si in incitare, provocare a apetitului , patosului sexual.

Echivalentul feminin al Zburatorului este Zburatoroaica , un daimon urat si extrem de rau, victimele acesteia fiind tinerii puberi dar si barbatii.

Romulus Vulcanescu descrie ” descinderea ” Zbyratorului astfel : ” Zburatorul ratacea noaptea, intre miezul noptii si cantatori, dand tircoale ulitelor, gradinilor, livezilor si caselor pentru a tulbura fetele de maritat , nevestele parasite si vaduvele patimase dupa aventuri sentimentale . Subtil se metamorfoza deseori chiar in iubitul celor astfel ademenite si petrecea cu ele pana la cantatori. Pasiunea lui se dezlantuia orgasmica, noapte de noapte, pana la neurastenizarea victimei, care chiar putea sa moara de freamat oniric. In timpul zilei fetele chinuite erotic noaptea, se cunosteau ca au fost vizitate de Zburator dupa semnele de oboseala, paloarea fetei si alte indicii psihice. ……. Activitatea zburatorului era numai oniric-erotica. Urmele fiziologice lasate de presupusa lui vizita tinteau la autoflagelarea simturilor, la dereglarea psihotica, de tip neurastenic si uneori epileptoidica , tipice sindromului hipersexualitatii. Acest sindrom si-l alimentau cu visele prematur sexuale, cu farmece, vraji, descantece de dragoste , pe care le repetau mereu, schimband subiectul pasiunii lor. “

Iata cateva exemple de invocatii ale Zburatorului de catre vrajitoare :

” sa vie in sat / fara de sfat / sa vie prin caini/ fara de ciomag / sa vie pe drum lupeste / sa intre in casa porceste / … / ca eu il bat si-l strapung / si il bat intre picioare / sa-i dau gand de-nsuratoare/ … sa vie descuiat/ cu sangele intartat / la noapte sa-l visez / maine aievea sa-l vaz / cu calul furnind / din bice pleznind / la mine venind / nici sa nu mai saza / nici sa nu mai mince / inima sa-i sara / ochii sa-i plezneasca / sa nu-i dea a sta / caci daca-o mai sta / l-oi intampina / sangele-o pica… ”

de-o fi-n haia tara/ sa vina pana maine seara / de-o fi in asta tara / sa vina diseara / de-o fi peste munte / ii pun punte / sa treaca prin fete frumoase / prin vaduve grase … ”

Se cunosc si descantece ale vrajitoarelor pentru dezburatorit, adica, dezlegari ale vrajilor, ca exemplu : ” sa iasa / sa se mute / sub pamant sa se duca / unde cocosul nu canta / unde securea nu taie / in paduri / pe sub buturi ? ” sau ” sa nu poata veni Zburatorul sau Zburatoroaica / moroiul sau moroaica / ” .

Pentru descantece de dezburatorire, vrajitoarele foloseau o fiertura din ierburi magice considerate a fi de leac : leurda, matraguna, leustean, iarba ciuta, muma padurii, singer, iarba zburatorului . ” Bolnavul ” de zburatorire era spalat de catre descantatoare cu acest leac 3 zile la rand si i se descanta astfel : ” asa sa se sparga / faptul, lipitura / si Zburatorul / cum se raspandesc raspantiile / … asa sa se raspandeasca vrajile / si Zburatorul … / “

In ” Mitoligie Romina ” Romulus Vulcanescu, concluzioneaza ca : ” Mitul erotogonic al Luceafarului de Mihai Eminescu, faptura nemuritoare care iubeste astral o faptura muritoare , printr-o mezalianta neingaduita ordinii divine , repeta la modul transsimbolic mitul sexogonic al Zburatorului . “

” Şi pas cu pas pe urma ei
Alunecă-n odaie,
Ţesînd cu recile-i scîntei
O mreajă de văpaie.

Şi cînd în pat se-ntinde drept
Copila să se culce,
I-atinge mînile pe piept,
I-nchide geana dulce;

Şi din oglindă luminiş
Pe trupu-i se revarsă,
Pe ochii mari, bătînd închişi
Pe faţa ei întoarsă.

Ea îl privea cu un surîs,
El tremura-n oglindă,
Căci o urma adînc în vis
De suflet să se prindă. “

“Iubirea este cea mai veche temă literară, tratată sub forme arhaice şi arhetipale în toate mitologiile şi religiile lumii.

Mentalitatea arhaică resimte iubirea ca o forţă atât de puternică, încât primul impact al sentimentelor îi este atribuit unei fiinţe supranaturale şi presupune un proces de iniţiere configurat într-un mit erotic.

Portretul zburătorului este romantic şi sugerează inadaptarea şi imposi-bilitatea reconcilierii celor două lumi, încât se face apartenenţa la natura demonică. Ca şi în ,,Luceafărul” omul de geniu nu se poate coborî la nivelul mediu, cum nici omul simplu nu poate ajunge la un nivel superior.”

Cine iubeste si este iubit nu va mai fi niciodata acelasi om ca inainte… Octavian Paler

Dragostea este intelepciunea nebunului si nebunia inteleptului. Octavian Paler

ZBURĂTORUL

 

SIBILLA POESIS

 

88 Răspunsuri

 1. Ia te uita… Nici un comentariu pana acum ? Lumea nu mai e atrasa de Zburatori ? Nu e frumos sa visam ? Am devenit dintr-o data oamani mari, rigizi si cotropiti de griji ? Simple intrebari retorice…
  Te felicit sincer, draga mea, pentru minunata postare.
  Am aflat aici in premiera ca exista un “feminin” de la Zburator, acea respingatoare si nefasta numita Zburatoroaica, care punea gand rau tinerilor flacai…
  Iar “Zinele” sunt uneori urmate protector de “Zini”…
  Multe sensuri sunt cuprinse in acele “datini si traditii mitice” de care aminteai tu, atat de documentat si atractiv :)
  Multumesc mult pentru acest seminar generos ;)
  Draga Sfinxule, sa invingem zburatorii, caci totul e vanare de vant !

 2. Adicătelea, sburătăroaicele mele dragi, cum devine asta, „să învingem sburătorii”? V-aţi pus în gând să faceţi mai multe victime ca dânşii? Au nu vă mai ajunge Sânzâianul cu care sburaţi noapte de noapte? ;)
  Vânare de vânt?
  Dar oare câţi mai au puterea de a duce cu ei această vânare de vânt? Tu, pescăruşule, nu eşti oare în veşnică vânare de vânt, care să te poarte spre înalt? Dacă eu n-aş fi iubit vânarea de vânt, aş fi îndrăznit oare să sper că sfincşii, fie ei din stânga cea mai dură şi mai grea, pot, totuşi, sbura cu pescăruşii? Dacă n-ar fi iubit vânarea de vânt, sibilla-poesis de unde să fi aflat toată această boare de romantism cu care toţi aceia care îi calcă pragul dimineaţă de dimineaţă se spală pe faţă într-un ritual de purificare a sufletelor ce n-au uitat a mai fi de romantici copii ai unui Dumnezeu al iubirii?

  http://www.trilulilu.ro/hippiepittis/defe006caedc13

 3. Allibis draga, Sanzaianule neobosit, bun gasit in fapt de seara ! :)
  Vanarea de vant e mirajul cu care traim, asa e, adevar graiesti, minunata si plina de talc deslusire ne-ai daruit, la fel si melodia cantata de Motzu Pittis cu atata patos si pe care demult n-o mai auzisem, mi-a starnit curiozitatea de a-mi reaminti fiecare cuvintel si fiecare vers scris si rostit de poetul Adrian Paunescu…
  Asa ca iata-ma dand “la vedere”, cu voia ta si a iubitei noastre Sibilla, aceasta punte de cuvinte care uneste gandurile vii…

  “How many roads must a man walk down before you call him a man?
  How many seas must a white dove sail before she sleeps in the sand?
  How many times must the cannonballs fly before they are forever banned?

  The answer, my friend, is blowing in the wind,
  The answer is blowing in the wind.

  Cate drumuri un om ar avea de facut pana ei sa-l considere om?
  Cate mari pescarusii mai au de batut pana ajung pe nisip pentru somn?
  Cate bombe vor mai sfarteca vieti intregi pan’ sa le interzicem pe veci?

  Raspunsul prieteni e vanare de vant,
  Raspunsu-i vanare de vant.

  Cati ani poate un munte in lume trai pana marea sa-l spele intr-o zi?
  Si cati ani si oamenii pot vietui pana liber permis le-a fi?
  De cate ori omul vede un rau si tace intorcand capul sau?

  De cate ori omul in sus va privi pana cerul sa-l vada-ndeajuns?
  Cat de multe urechi necesare le sunt ca sa auda al drumurilor vant?
  Cati mai au de murit ca sa afla in sfarsit ca oameni prea multi au murit…”

  O sburataroaica in stare de veghe, leganata de o “boare de romantism” :)

 4. Ehei, pescăruş-jucăuş, eu cred că ştii ceva, de mi-ai dat aşa ghiont cu neobositul… după niscai zile şi nopţi în care tot am tras de chipul de lut, o petrecere între copii în care chiar am vrut şi am reuşit să uit că nu mai sunt demult copil a topit pe pustii toată energia de-o mai aveam; şi, dac-o fi să cad răpus înainte să apară stareţa subrătăroaiccelor p-acilea, să-i spui că am murit frumos, rănit din dragoste de copilărie…

  http://www.trilulilu.ro/Adi_2008/9a9223d897c444

 5. Sssst ! ;) Se pare c-a aparut, nu muri inca :)

 6. :)
  Dobro vecer dragi mei dragi:)
  Sfinxul la datorie…vad ca sunteti singurii care ” nu va temeti ” de descantecele mele…;)
  Sa scriu mai des asadar, am o intreaga colectie de vraji si descantece, cunosc ritualurile…. ce ziceti…;););)
  sa ma fac rea sau sa raman eu…;)
  wow….asa frumoase versuri pescarus drag al zborului neinfricat…hvala lepo drugarica ..le voi posta la ast` articol, in semn de pretuire aripilor tale pure si senine :)
  Duso…:) Mereu imi readuci zambetul, esti un prieten drag mie duso :) …. tu duso nu te sperii de Sibilla, asta imi place, un suflet curajos si zambitor….kraj, hvala lepo :)
  Sibilla

 7. duso, duso…eu copil intre copii… :)
  HVALA !
  )(
  Sibilla

 8. Sibilla, esti iarasi tu, si mai mult decat ai fost ! :) Asa te vrem, alaturi de noi si de toti prietenii sinceri si adevarati !
  Incercarile sunt ne sunt date din cand in cand, sa ne dovedim insine cat suntem de tari si de invincibili, si de modesti daca vrei :)
  Ma onoreaza ca vrei sa postezi versurile, mai ales ca ele sunt rodul harului unui titan al poeziei, fiind cantate acum trei decenii si ceva, de un alt mare artist care nu demult s-a inaltat printre stele…
  Fii binecuvantata si mereu sa ai cugetul liber, iar sufletul sa-ti fie descatusat, pentru a zbura in tarii azurii ! :)

 9. pescarus drag :)
  sunt aici cu voi si mereu voi fi…macar o petala de floare de colt, dar voi fii :)
  multumesc :)

 10. fiul rătăcitor s-a-ntors. mă mai vrei, majko?

  http://www.trilulilu.ro/adeleene/25d252cd8ee23c

 11. Cate invocari a facut in miez de noapte draga noastra Sibilla, ca sa apari…
  Si eu am fost nedumerita, dar vocatia de Sburator o ai bine instituita, misteriosule Vuk, nu-i asa ? Si apoi mai vine ca un torent si valul nimicitor al oboselii, care nu iarta nici abisul cel mai adanc care poarta in el chipul muntelui neinvins :)
  Bun venit, Sfinxul nostru tare se va bucura ;)
  Sa ai parte numai de surasuri purtate pe coame de nori !

 12. @duso ” fiule ” hai la majika sa te mangaie…:)
  n-am io ” fiu ” de parasit si cu asa un dar muzical, ce sa mai…m-ai topit..:)
  @pescarus drag…ti-am zis eu…;)
  descantecele sibiline ;) :)

 13. Asa e, Sillas fermecata, vad ca tare te mai pricepi :)
  Poate ma inveti si pe mine un descantec de-al tau, ca sa dezleg vraji in fapt de seara…;)

 14. ZIVELI, drago :)
  Te-am botezat… fara voie… tastele nu m-au ascultat, dar tu stii ce nume porti in sufletul meu si este indeajuns ;)

 15. iar mă bârfiţi, vrăjitoarelor?!
  nu ştiam io de ce sughiţ atâta d-o vreme încoace…

  http://www.trilulilu.ro/anna_k/21fcc26726a41d

 16. Prezenta de spirit ce ai, Allibis prietene, amintit ai fost, cu drag si gingasie, dar nu si barfit…
  Ca noi suntem din acele Sburatoroaice de rand care se dedau la barfe si nelegiuri… cum de nu sti ca doar voiosia si gandurile bune ne caracterizeaza ? ;)

 17. Mi-e cam foame si-am mancat un “NU” extrem de important… sa stii ca trebuie sa citesti “noi NU suntem din acelea…” da ? ZIVELI, din nou, cu smerenie adanca ;)

 18. @Cora draga, ciuti, nu-i zi chiar tot :))
  ziveli ljubav sestro :)
  @duso, pe cuvant de onoare ca nu te barfim, noi spunem pe fata, sa se stie…te iubim ambele si amandoua, dar nu fugi, da? :) ;)
  nu zasasi cine e ” niko kao ja ”
  noi stim numai ” niko kao ti.. ” ;)
  duso, duso…ma teleportez in 5minute la servici, dar, plec cu voi pe buze :)…sunteti zambetul meu, va iubesc si gata, la noapte vedeti voi descantece :))
  Sibilla

 19. :) Sibilla draga mea, sa-ti fie zambetul minune senina si zborul lin, spre noi tainice zari ! ;)

 20. văleu! un paratrăznet! dau un regat pentru un paratrăznet! că-ntre două, nu te ninge, nu te plouă, te trăzneşte…
  agiutor! hilfe! au secours! help! aiuto! S.O.S.! may day-may day…

  PS
  pescăruş, cum zicea o prietenă dragă, ai scăpări psihanalitice! ai scris cam ce-ai gândit, nu ce vroiai a zice, sburătăroaicelor ce-mi sunteţi…

  http://www.trilulilu.ro/Relia/01644e27dd8488

 21. PPS uitasem: U POMOCI!

 22. Pescăruş-jucăuş, mai povesteşte-mi, mai povesteşte-mi, răpide, acu, cât ie sfinxul plecat spre alte zări! spune tot… că ţi-oi da boare de vânt pe care să sbori…

  http://www.trilulilu.ro/siad/8cce387f2a559d

 23. N-am ce sa-ti spun mai mult… sa stii ca prefer sa stau stramb si sa gandesc drept… Nu e frumos ca gandesti asa despre neastamparului unui pasnis pescarus, cum sa am scapari si inca si psihanalitice ;)
  Aici gresesti, gandul e fulger, iar tasta nu e inger, ea mai tradeaza, cand zambetul danseaza pe chipul sufletului :)
  Drept rasplata, vei ramane deseara singur cu Domnia sa Sfinxul, sa-ti spumege descantec…

 24. Ce-mi faci, pescăruşule, fugi să te ascunzi în laguna albastră, cum am trimis o pală mai şturlubatică de vânt să-ţi turbure loopingurile? Au nu ştii oare ce şoim îţi sunt?
  Vezi, tălică mă laşi singur, aparent, pentru „public”, că vezi bine că eu îmi simt originalul a cărui oglindă răsturnată sunt cum incantaţii împreună cu tălică rosteşte pe lumeşti chaturi, departe de sborurile noastre celeste, ş-apoi tot tălică-ţi iei peştişorii a pleca a supărare spre a sbura spre altă zare? Ghini-ţi şădi să laşi grădiniţa pustie? Oare poţi aşa uşor tălică să te-mpiedici printre cuvinte, fără a trece printre-ale lor rânduri spre a vedea cât e gând şi cât e provocare?
  Ce te faci dacă, rămas deseară singur cu Domnia sa Sfinxul, am să-i susur doar lui cântec, că n-am loc în suflet pentru-al meu Duşo să fac loc de descântec, tot aşa, pe-un picior de chat, bicisnic tupilat, prin tenebre internaute, de nime ştiute?
  deci, cum vrai:
  descântec

  http://www.trilulilu.ro/zummagio/af4135fe9a16f8

  ori cântec?

  http://www.trilulilu.ro/mishu008/ae8aac7ea0686d

  Aceasta e întrebarea, hamletian galeb…

 25. Scuze de deranj dragii mei dragi :)
  Voiam sa va salut si sa va zambesc nitel, mi-a fost tare dor de voi :)
  Indraznesc sa va tulbur cu o intrebare mica, mititica…se poate si cantec si descantec si-n ambele tristeti sa-mi spintec…apoi sa ma zamislesc boare, sa nu sed nicui in cale, sa ma alin cu ploi vara cu ghiocei primavara.. sa tresar si eu a zbor si sa ma prefac izvor, apoi toata doar un zbor… ?
  Sibilla

 26. ooops! ne-a prins! pescăruş, ce-ţi pasă, tălică te-ai ascuns… iar se sparg oalili în capu meu…
  să vezi ce…

  http://www.trilulilu.ro/Acelashi/4c44c11cbfcc8b

  …îmi iau…

 27. duso moja, dar o batakanda nu primesti talica ?
  ca sa ti-o iei musai cum trebuie…doar esti Arkan duso…cum de uitasi ?
  Ma scuzati de intrerupere, dar nu-mi raspunsarati la micuta intrebare dragilor dragi dragului meu dor de zbor usor, usor…
  duso?
  pescarusule ?
  nu ma lasati in visare, ca oi pune de-un descantec si zau c-o iesi cu …cantec ;)

 28. dobro vecer muzikanti, kolko treba da se plati …:)
  hvala lepo duso moje :)

 29. aripi…aripi sa pot zbura…da duso, pot zbura :)
  stii de ce..:)

 30. poţi sbura pentru că sfincşii au aripi!
  sau poate doar pentru că eşti o sibillină ce a prins aripi de sbor cam aşa…

  http://www.trilulilu.ro/sigflo/0cc43166cebdb2

 31. ti si zaplatila dovoljno, ne misliş? onda smo nas onaji koji treba da platimo, nas, tvoji priatelji… i ja, tvoja ogledalo…

  http://www.trilulilu.ro/nick57/4f2db6a74bbfb4

 32. majiko moje…Lepa Lukic…iau duso, iau…
  ja volim Lepa Lukic…
  HVALA LEPO !!!
  ascultai de cateva ori :)

 33. Pa ti voliş svima, corason…

  http://www.trilulilu.ro/1concord/e3356895035bf9

 34. volim samo srce :)
  volim deco :)
  …ah, a ja volim spomenar…Niko….mala Niko, nesreca Niko….o Boje…Niko kao ja :))
  hvala lepo duso :) )(

 35. mozda si mala, to baş ne znam; ali znam da nisi nesreca! nesrecni su onaj koji ne znaju sta je to ljiubav; a ti si sto po sto ljubav! imaş tvoji deci, imaş Zoran, imaş toliki priatelji. Şi, de ce nu, ai şi o muză; chiar dacă una mică şi nefericită, prometeu legat cu două mici lanţuri, dar de inexpugnabil oţel, de muntele lui pământean, din care se mai zmulge-n visare de sbor cu o neasmuită nepământeană zână, pentru care a furat focul viu de la muritori pentru a arde-n vâlvâtâi la rugul Sfinxului iubirii. Şi mai ai un pescăruş cu care te ascunzi jucăuş de ochi albaştri. Şi mai ai un tati Borgo care de cuva ovde, aşa cum majka Darinka de cuva de tamo, daleko. Şi mai ai două suflete ascunse într-o mititică, dar nepieritoare floare de colţ.
  Deci, Niko kau ti, moja duşo puno sreca! ostavi suze za meni, căci în lumea copilăriei îţi sunt mai de trebuinţă zâmbetele!
  laku noc, duşo, i sanjiai samo şto voliş najvişe.

 36. nek te jastuk ljubi za mene…

  http://www.trilulilu.ro/Meecutza/ee21a491689149

 37. duso, duso…asa ma alinta pe mine deda meu ” Niko nesreca ” …neastamparata…
  si da, sunt bogata in sarbatori, copii si tineri, amintirile copilariei, seninul viselor mele, multe altele… :)
  din nefericire, nu reusesc sa ma exprim corect in sarba, voiam sa zic ” iubesc inima, adica tot ce reprezinta o INIMA, iubesc copiii si iubesc amintirile…alea cu o Niko mica, mititica, neastamparata “…sper ca te-am linistit acum :)
  de ” ochi albastrii ” niciodata nu ma ascund si nu m-am ascuns…simplu…pentru ca nu am nimic de ascuns :)
  cat despre muza mea …pai nu e mica si nici nefericita…stiu eu mai bine, stiu tot ce trebuie sa stiu ;)
  Laku noci ! :)
  lepo sanjiai, lepo duso :)

 38. ma ridicasi la rang de….Zburatoroaica ….au majiko….io si muma padurii …eh…. ;)

 39. Dragii mei, tare mi-ati placut, sfatosi si dragastosi ca doi mugurasi vestitori ai anotimpului prieteniei, cand noaptea se topeste-n zi si voi nu uitati deloc sa fiti copii :)
  Jucausa Sibilla si poznas allibiS, am fost si eu cu voi, ne-am atins vartejurile de zbor si m-am pitit s-a ascult simfonii de dulce cantec si de alintator descantec ;)
  Sa fiti cuminti, doua zile voi lipsi din jocurile voastre maiastre, lasand sa va fie martor cerul albastru reflectat in marea cea mare si coamele de munti strajuind abisuri… Cu sufletul voi zbura spre voi mereu, caci sunt chemat la pricini surazatoare, despre traditii ancestrale despre o nunta si un botez, aproape de lumea mai curata a satului romanesc.
  Va povestesc la intoarcere cum a fost, caci pasarea pistruie din mine e nerabdatoare de noi provocari, alaturi de voi :)
  Fiti binecuvantati si nu uitati sa udati cu roua florile de colt din gradina intalnirilor noastre !

 40. Duşo duşo, da, zaista si duşo NEMIRNO! Iar de liniştit, eram atât de liniştit lângă tine, tamo, daleko. Iar acum e o nouă zi ce-mi pare mai frumoasă, acum, că am aflat cât de mititică eşti, edelweiss, edelweiss… :D
  PS
  Cred că asta-i culmea limbii materne, să învăţ sârbii sârba… :lol:

 41. Draga allibiS, culmi atingem multe in zborurile noastre, de ce n-ar fi si cea a limbii materne ? :) Numai ca eu, in zbaterile mele argintate de pescarus deasupra marii de latinitate, ma ciocnesc de multe cuvinte din familia slava care-mi sunt straine… Nu vrei sa-mi fii si mie talmacitor, vraciule neobosit al florii de colt ? ;)
  Stau si eu la rand, dupa Sfinxul sibillinic cu oftat uneori sarbesc… Pot sa ma bucur de acest privilegiu ?

 42. Iar v-am prins la vorba…. cum se zice in Banat ” stati la sbor ” sau ” va sborati ” :))
  Sis, nici un rand, stii ca eu mereu ma dau deoparte, sa invat, observ, iau notite, foarte serioasa…..sa nu mai zicem ca Sburatorul nostru s-a declarat deja Marele Invatator….va sa zica, daca el e invatatorul, inteleptul….eu Sibilla, va sa zica Marea Preoteasa….hmmm..Zamolxis si Preoteasa….pescarusul e musai si musai o muza destoinica…. ceva nu-i in limpezime….caci, zicese ca Zamolxis o mai troznea uneori pe Marea Preoteasa…sa fie vorba numai de Legile Belagine…. grea dilema …. neam de pelasg, dac liber cum sunt deja fac incantatii inaltarul sufletului meu zapacit…..sa-l iert, sa nu-l iert….

 43. Măi pescăruş jucăuş, pentru cine crezi că oare amestec rândurile cirilice cu de-ale noastre româneşti? Doar nu pentru ochi albaştri? Afară poate doar dacă ochi de pescăruş se-ntâmplă să fi furat din azurul cerului lor… „Disputa” lingvistică ţine de abisul dintre nesrecia (aşa s-aude), adicătelea nefericită, şi nemirna, adicătelea neastâmpărată. de prisos să mai precizez cine-i mai young and restless dintre noi, mlada i nemirna cum numai niko kao Niko ne zna da bude, adicătelea nimeni ca Niko nu ştie a fi…

 44. allibiS, uite ca ne-a surprins Sfinxul cel vigilent stand la “sfada” cu intelesurile latino-sarbesti ;)
  Sa-l rugam degraba sa se-ndure de muritori ca noi, care vor doar sa fie sprijin pentru aripa sufletului in zbor :)
  Multumesc pentru lamuriri, chiar daca intr-o nota nostalgica pentru privirea de pescarus care poarta in ea doruri caprui, nevrand sa fure din azurul cerului, ci doar din pamantiul brun al tarmului…

 45. @pescarus drag, sa ai parte de clipe minunate alaturi de cei dragi sufletului tau senin si frumos… sa ne aduci boare si lumina, sa ne porti in suflet asa cum si noi te vom imbratisa cu aripile mangaietoare…distractie binemeritata iti doresc :)
  azurul cerului apartine soimului nostru drag, tie, iata tarmul, mie ramanandu-mi zbaterile intre stanci si seninul cerului invaluit in ceata jucausa…. in sfarsit, convietuim intre cer si pamant , leganati de ape vii….suntem o impletire de foc si creatie….o balada neasemuita….o Boje,,,iar sunt pe miristi… ;)
  pretuire sincera drugarica moje…nase drugarica ;)
  Sibilla
  @ duso, duso…Lepa Lukic :)
  ja ne znam sta ti kaze… I dont now…:)))
  eu sunt mica, pasnica si inofensiva… am numai o pacima si numa sufletul zbuciumat al unui duso neinfricat a dibuit ceva, nu foarte mult, cat sa nu ma bata precum Marele Intelept pe Marea Preoteasa uneori….Sburatorule, un descantec cu cantec sibilin pentru tine, ” ja sam kralica tuga… ” of, of, of…. mica, mica, dar ridica…mingea la fileu, of course and ..again ;)

 46. Drugarica Sestro, multumesc mult pentru gandul tau bun si ocrotitor :)
  Asa voi face, cu voi in suflet voi fi, chiar daca-mi voi dori sa mai fim , doar o clipa, copii, fara zbateri, fara griji, doar cu dulcea povara a jocului din zori si pana-n seara, leganati de ape vii, cum spui tu… ;)
  Ai grija de tine, cu o inima atat de mare, cuprinzand in vapaie de priviri orizonturile firii…
  Si tu, inteleptule allibiS, sa tii orientata floarea gingasa de colt, mereu spre soare…
  Sa ne revedem sanatosi, pe cer senin si fara urma de suspin ! :)

 47. să-mi povesteşti şi mie ceva frumos în seara asta, poţi, Duşo? că nu-i e bine vacii mele…
  PS de la muza ta:

  http://www.trilulilu.ro/cuoreblu50/8878620891178f

 48. @pescarus drag…:)
  zbor lin si clipe minunate alaturi de cei dragi tie , senin si zambete, calde imbratisari si te asteptam sa te intorci cu bine si cu zambetul tau cu gropite si multa dragalesenie ;)
  distractie placuta Cora drago ;)
  zdravo sestro :)
  @duso, duso….iar face fite trilulilu :))
  mai intai povestesti talica ce si cum cu vaca aia….apoi vin eu cu descantecele cu cantec ;)
  dobro vecer duso :)
  Sibilla

 49. trilu merge la mine, duşo.
  nu prea e nimic de povestit la mine, toate vechi şi nouă toate; lactocu dă tot mai rău din picioare, în agonie; probabil nu i-a priit aterizarea după o intersectare cu piticuţa mea în acelaşi punct al camerei; de muncuţă, ca de obicei, nu-mi mai ajung nopţile; de învăţat cu abstinenţa de la şarje a pamfletarului mi-i greu rău-rău; şi… tălică cum îţi ie? ai văzut ce ploaie de flori de colţ s-a abătut asupra tălică, duşo NEMIRNO, pe unde păşeşti?

 50. oi fi căzut în butoiul cu melancolie…

 51. :)
  tacerile mele mereu zambesc :)
  citeam ceva intr-o anume gradinita, ceva ce m-a intristat nitel…
  sunt aici, am revenit intre cei vii, desi, inca o picatura de suflet mi-a murit mirata si uimita…m-am obisnuit insa, inca mai pot, inca si inca…cred ca eu am sa pot pana la capat tot, nu prea am de ales, la mine va fi ” plecarea ” fara ca eu sa realizez, asta stiu SIGUR!
  eh…duso…

 52. îmi spui şi mie duşo, cine mi te-a mai supărat? n-ajungeam eu pe ziua de azi?

  http://www.trilulilu.ro/Lale/bcf436621a99d5

 53. duso, duso…ti-am explicat azi clar si limpede…nu tu m-ai suparat si, stiu ca ai inteles, dincolo de ” promisiunile” alea simandicoase cu ” sanctiuni ” la orizont…cum zasai, suport orice…asta-s eu o zbuciumata, alta, altfel, n-as mai fii eu :)
  raspuns la darul muzical : sa-mi aduci un fir de liniste, un strop de sanatate un zambet de iubire, un car de intelepciune, muntii mei dragi, flori de colt….cam atat :)

 54. ştiu duşo, ştiu prea bine când arunci cu petale de flori…de cactus în mine; şi ştiu cât de duios îţi e modul de a mă tachina; ci doar mi-e teamă să nu umbresc zâmbetele ce le-am regăsit împreună cu dispoziţia mea de deep-deep-blue. dacă, văz eu, nu vrai să-mi spui cin te-a mai supărat, de-s aceiaşi ori alţii, oare nu te las mai bine să te-ndrepţi spre colţişorul de rai în care-ţi afli acele cuvinte potrivite care să dea formă sublimului ce-l ai de dăruit altora?

  http://www.trilulilu.ro/danb2910/e192b961a6a68d

 55. nu mi-ai spus ce părere ai despre fluieraşul meu de soc sădit într-o altă grădiniţă… văzuşi cin s-a apucat să tânguiască la auzul lui? mare-i grădina Ta, Doamne…

 56. duso, duso…:)
  Lepa Lukic j moje dusa …hvala duso, hvala …
  nu vazui…sunt cam distrata azi…am pictat mult si sunt nitel visatoare :)

 57. păi dacă eşti visătoare, de ce nu visezi, mamă-dragă, precum şi noi oamenii, în somn? tălică nu dormi chiar niciodată? sau trăieşti doar din frumos? pictură? pictezi şi altfel decât cu cuvinte? şi mai ziceai că te ştiu de-acum… eşti un peisaj atât de complex, dincolo de sufleţelul a cărui miniatură miniaturală sper a fi…
  laku noci, za mene, good morning za tebe, jer Niko nikad ne spava..

  http://www.trilulilu.ro/creierul/0ab1343fff7b86

 58. thanks duso :)
  ma gandeam la ceva…ce sa beau eu dupa victoria noastra in meciul cu Italia :))
  visam ce descantec sa fac, ori atacantilor italieni, ori apararii noastre …grea dilema duso…apoi mai am pe listuta francezii…hmmm., ceva puncte obtinem…dar, chiar nu stiu cum stam cu apararea….
  no zi si tu acum… avem o strategie ceva?
  duso…nu pot dormi, am multe de facut, scriu, ascult muzica, visez, gandesc, bantui pe miristi…am mai zis…somnul odihnitor e in doi, si nu-i de mine, io-s Sburatoroaica, parca asa ma facusi nu…:))
  corectez pana nu-mi dai la palma, sunt floricica de colt, inocenta si zapacita si gata :)
  laku noci za tebe duso…Niko ne spava, niko kao ja ;)
  sfinxul vegheaza visul tau , somn lin duso…somn lin…
  zora je, nema te…
  Sibilla

 59. uf, duşo, nu-s nici aici, nici tamo daleko, că unoeri mă mai şi între dacă chiar exist… cum era haiku-ul ăla al lui nichita? că viaţa e doar o absenţă între două inexistenţe parcă? uf… crede-mă, sunt mai mult tamo, daleko s tobom decât aici…

 60. duso, duso…oare asa sa fie sau asta e Noaptea Tainica a testelor pt neinsemnata sibilina…numai ce m-am intors dintr-o gradinita, unde, am descoperit ca cineva, scolit de altcineva scormoneste in profunzimile mele …neuronii mei in alerta of course….noroc cu tine duso…daleko, daleko…je dobro… si totusi, iubirea peste blestem…. dobrodosli duso ;)
  ah..ah…….iti zic maine ;)

 61. duşo, cine-mi strică zidirea? o dimineaţă fără un nou zâmbet de la tine? tristă zi va fi asta, tristă…

 62. i feel like… wispering a song like this…

  http://www.trilulilu.ro/ady2fast/dabc16e7e548c7

 63. dobro yutro sunce…. :)

 64. sunce daleko je…
  dobro jutro, edelweiss…
  îmi mai şi răspunzi şi mie din urmă? că s-au tot strâns neplăcute subiecte pe care, pe undeva, şi eu le-aş lăsa în urmă, dar mi-e să nu se-nturneze peste noi când simţi-vom inc de sbor şi să ne atârne de aripe greu…
  cum îţi e? ce-ţi fac copilaşii? nu-i scoţi şi pe ei să zâmbească la soare?

 65. azi nu lucrez, deci ii scoate altcineva nu eu :)
  al meu e cu treburi, studiaza o enciclopedie si coloreaza, eu scriu un articol, sunce nije daleko….of duso, sunce je ovde…znas ?
  a ti sta radis kraj?

 66. ah, am adormit devreme….ascultand brahms… :)
  sunt o visatoare zmintita azi ;)

 67. sfinxul a adormit?!?!?
  znam ja, znam, iar prometeu nje „ovde”, daleko je…
  PS
  ce zici, te conving să faci nani şi de prânz?

  http://www.trilulilu.ro/Fabry/efabdcad01589d

 68. Sfinxul a fost adormit….iau…duso je kriv, samo duso :))
  nu si la pranz, je dosta :)
  acum articol, apoi gatim, apoi visam… dobro?
  important e ca respir..in fine, probabil ca si in ceafa cuiva, asta chiar nu conteaza, dar si prin cuvinte ori fapte…:))
  duso,duso… nu vreau nani, vreau un descantec ;)

 69. vinovatii fara vina, cer sa se faca Lumina :)
  hvala duso :) :)

 70. … minune sub bolti… :)

 71. duşo, de cât ne alergăm pe bloguri, am început să ne pierdem pe drum… abia acu văzui că ai dibuit conspiraţiunea…
  dar şi despre grădiniţa ailaltă era vorba, că asta-i soarta geniilor neînţelese ;), să evolueze între blogurile cele mai sensibile (câtă dreptate avea cella, parcă ea zise asta despre blocul elisei) şi cele mai încrâncenate… noroc că sburătoarele şi-au aflat cald şi primitor cuib la care să se-nturneze în faptul serii…

 72. genii neintelese …. ::)
  de asta am ales eu floarea de colt… din simplitate vine, izvoraste profunzimea duso… ;)
  un zambet si o calda imbratisare kraj, samo za ti :)

 73. Duşo, duşo, iar n-ai învăţat pentru azi…
  Cine-i profesorul tălică? Ce scriază la dex?
  GÉNIU, genii, s.n. I. 1. Cea mai înaltă treaptă de înzestrare spirituală a omului, caracterizată printr-o activitate creatoare ale cărei rezultate au o mare însemnătate; persoană care are o asemenea înzestrare. 2. Fire, natură, caracter specific. II. (Mitol.; azi în stilul poetic) Spirit protector; duh (bun sau rău). (…)
  Iz it mi, sau chiar îmi aminteşte de cineva drag?

 74. ah, duso…eram cu gandul la spaghettele mele ..:)))
  am fost prin ploaie la cumparaturi…sunt pregatita sa dau gata si articolul si, dupa vin, cred somn de voie, ma asteapta o noapte de vis …eu si compul fata cu creatia :))
  izvini duso, molimte ;)
  sunt aici insa, o melodie pentru harnicuta de mine duso :)…?

 75. spaghetti, vino, una notte bianca?

  http://www.trilulilu.ro/capitan/f8ab7793f24bd5

 76. …una notte di sogno… uite duso, ai adus si o …serenada… :)
  invitatul special duso, cum altfel…vino rosso… :)

 77. mia fst d folos…thx:)

 78. […] DEFINIŢII: “Zburătorul nu trebuie a fi confundat cu Şarpele Înaripat, nici cu Demonul Văzduhului, deşi şi aceia erau încărcaţi cu electricitate.” (George Călinescu). “Zburătorul rătăcea noaptea, între miezul nopţii şi cântători, dând târcoale uliţelor, grădinilor, livezilor şi caselor pentru a tulbura fetele de maritat, nevestele părăsite şi văduvele păţimaşe după aventuri sentimentale. Subtil se metamorfoza deseori chiar în iubitul celor astfel ademenite şi petrecea cu ele până la cântători.” (Romulus Vulcănescu) DETALII […]

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,587 other followers

%d bloggers like this: