IZVORUL TAMADUIRII – MANASTIREA ” SFANTUL ILIE DE LA IZVOR ” VASIOVA

IZVORUL TAMADUIRII – MANASTIREA ” SFANTUL ILIE DE LA IZVOR ” VASIOVA

Pe soseaua Timisoara -Resita, la intrarea in Bocsa Vasiova , se desprinde drumul care duce spre Ocna de Fier. La mai bine de 1 km se afla Manastirea ,”Sf.Ilie de la Izvor”. Numele vine de la un izvor de apa curata si rece care astampara nu numai setea trupeasca, ci si cea sufleteasca. Lucrul acesta este adeverit de numeroasele binefaceri de care s-au bucurat cei care ”cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste”, au baut apa din acest izvor. Asa a aparut gandul, in constiinta unor oameni de bine, de a ridica o manastire pe aceste meleaguri in care sa se pastreze randuielile vietii monahale, venind in acelasi timp si in sprijinul credinciosilor care duminica de duminica umplu biserica manastirii pentru a asculta Sf.Liturghie si a se bucura de dumnezeiestile daruri ale sfintelor slujbe.Din generatie in generatie s-a transmis o relatare care sustine ca minerul Alexe Perian si-a redobandit vederea dupa ce s-a spalat pe ochi la izvorul pomenit. Drept recunostinta, in anul 1850 imprejmuieste izvorul cu un zid de piatra. Urmasii sai au ridicat o capela care pe parcursul anilor a ajuns locul mult cautat de credinciosi si suferinzi, din toate nationalitatile, ce veneau ca pelerini de la mari departari in ziua praznicului Sf Proroc Ilie.

Istoria acestui schit incepe cu credinciosul Nicolae Dragila din Resita Romana. Om cu stare materiala, doneaza in 1897 o parte din averea sa Manastirii Calugara (de langa Ciclova Montana) pentru a se infiinta un institut pentru educarea fetelor, iar alta pentru ridicarea unei manstiri pe valea Gladinova. Initiativa este sprijinita de credinciosi. Dar in anul 1902 trece la cele vesnice. Dorinta lui este intampinata cu multa daruire de ieromonarhul Macarie Gusca, originar din localitatea Calnic (Resita), nascut la data de 14 septembrie 1866. La varsta de 26 ani pleaca sa se inchine la locurile sfinte de la Ierulasim. Studiaza teologia, apoi intra in obstea Manastirii Calugara. La sfatul episcopului Nicolae Popeea al Caransebesului pleaca in Tara Romaneasca, fiind primit in obstea manastirii Sinaia, unde este tuns monah in anul 1902. In 1903 se inapoieaza in partile natale, incredintandu-i-se grija pentru zidirea manastirii de langa Bocsa Vasiova. Aici a vietuit 44 de ani, trecand la cele vesnice la 9 ianuarie 1947. Faptele si frumusetea duhovnicieasca a vietii lui au avut un impact puternic asupra multor credinciosi pe care ii povatuia neancetat de a savarsii fapte bineplacute lui Dumnezeu si folositoare oamenilor.

Piatra de temelie a manastirii s-a pus in ziua de15 mai 1905 de catre protopo-pul din Bocsa, Maxim Popovici, inconjurat de un sobor de preoti. prin purtarea de grija a parintelui Macarie Gusca, cu sprijinul sculptorului Petru Oancea din Vasiova, zidarii si credinciosi au muncit cu abnegatie, asa in numai trei luni biserica era gata pentru tarnosire. Biserica este construita dintr-un zid in forma de cruce, compartimentata in altar, naus si pronaus. Naosul este delimitat de pronaus prin doi stalpi din lemn amplasati in mijlocul spatiului, acestia sustinand si balconul pentru cor (cafasul).

Patapeteasma este sculptata in lemn de stejar, frumos ornamentata in filigran cu motive ornamentale ortodoxe: vita de vie cu struguri, executata de o echipa de mesteri din Gurmazesti (jud.Neamt) condusa de Vasile Apucaloaie. are doua turle mari ridicate deasupra pridvorului care dau impresia unei catedrale. Pardoseala este realizata in mozaic cu ornamente geometrice, iar acoperisul este prevazut cu tabla galvanizata. Nu are clopotnita separata, clopotele fiind instalate in cele doua turnuri ridicate deasupra pronaosului.

Ifintirea s-a facut in 19 iulie 1907. in preziua praznicului Sf. Ilie, de catre arhiereul Filaret Musta, asistat de protosincelul Traian Badescu, viitor episcop al Caransebesului, dimpreuna cu un sobor de preoti.

In 1938, din initiativa Episcopiei Caransebesului, s-a construit o cladire in forma de L. cu un etaj, care adapostea chiliile maicilor, atelierele de tesatorie, covoare, stofe si ticotaje, stareta fiind monahia Alexandrina Colibaba,

Iconostasul vechi si altarul au fost pictate in 1947, de catre pictorul Stefan Ionescu.

Un rol important l-a avut parintele Vichente Malau, vietuitor in obstea manastirii Sihastria. A fost trimis aici pentru a intari activitatea spirituala si pastorala in randul credinciosilor.

In anul 1958, ca urmare a decretului 403 al guvernului comunist, manastirea a fost inchisa, fiind transformata ulterior in casa de copii handicapati. Au mai ramas cateva maici care se ocupau de ingrijirea bisericii, adapostindu-se in arhondaric. In anul 1984 este numit preot slujitor si conducator al manastirii parintele Olivian Blindu, care incredintieaza lucrarea de pictura in fresca pictorului Florica Lepadatu.

Abia dupa1989,prin osteneala neprecupetita a parintelui Ieronim Stoican si a maicii starete Filofteia Nistor, cladirea a fost retrocedata manastirii. Astazi manastirea este indrumata de monahia Varvara Santiuan, care impreuna cu cele 12 vietuitoare se ostenesc cu gradinaritul, albinaritul, in atelierele de pictura, croitorie si broderie. Dragostea si ravna parintelui duhovnic Ieronim Stoican a facut din manastirea Vasiova o oaza de viata spirituala pentru multi credinciosi care vin si cer sfatul si ajutorul in rezolvarea problemelor cu care sunt confruntati. Manastirea a avut o valoroasa colectie de carte veche: Adunarea cazaniilor (Viena, 1973), Dogmele credintei (Neamt, 1816), Pidalionul (Neamt, 1814), Explicarea Psalmilor (Bucuresti, 1853), pastrate in custodie la Colectia de obiecte religioase a protopopiatului Resita.

In prezent este in curs de amenajare muzeul manastirii si se fac lucrari de restaurare a intregului ansamblu manastiresc.

Frumusetea duhovniceasca a slujbelor, corul maicutelor si ospitalitatea lor il fac pe orice credincios care calca pragul manastirii sa se simta mai intarit duhovniceste pentru a face fata problemelor cu care se confrunta in viata de zi cu zi, atat in planul vietii materiale cat si in cel al vietii spirituale .

Amintiri din timpul slujbei… interior manastire :

Fantana din curtea Manastirii ” Sf. Ilie de la izvor ” Vasiova :

Stareta monahia Varvara Santiuan :

de la stanga la dreapta : Episcopul Daniel de Varesti, Episcopul Nicodim de Severin, Episcopul Lucian de Caransebes, Preotul Ion Petrica la Manastirea ” Sf. Ilie de la izvor ” Vasiova

Intrarea in lacasul de credinta :

O maicuta intre cactusi :

Preotul Ion Petrica de la Manastirea ” Sf. Ilie de la izvor ” Vasiova :


Sunt născut la data de 9 mai 1975 în Bocşa.

Am absolvit Facultatea de Litere Filosofie şi Istorie, specializarea Teologie Pastorală, a Universităţii de Vest din Timişoara, iar în prezent urmez cursul de Masterat, al Facultăţii de Sociologie şi Psihologie în specializarea Psihologie Organizaţională şi de Conducere din aceiaşi Universitate.

Mă bucur foarte mult de colaborarea pe care o am cu Radio Reşiţa.

Mica mea rubrica “Tâlcuirea Vieţii” nu reprezintă un fel de observaţie la lucrurile negative ale vieţii cotidiene, ci o vad ca pe un mijloc de ridicare şi clădire spirituală a omului contemporan.

Aşadar Radio Reşiţa este cuvântul care întăreşte existenta Cuvântului Creştin în şi între oameni.

Preotul Ion Petrica de la Manastirea ” Sfantul Ilie de la Izvor ” Vasiova este modest, am sa mai spun eu cate ceva : este autor al cartii ” Meditatii pentru contemporani ” , este in curs de aparitie si o a doua carte, este preot si psihopedagog social si in cadrul Directiei Generale De Asistenta Sociala Pentru Protectia Drepturilor Copilului Caras-Severin, este prieten si indrumator religios al copiilor si tinerilor ocrotiti in cadrul complexelor de servicii sociale din judet, este colegul meu de serviciu si, impreuna suntem redactori ai unei reviste de cultura si divertisment ” Zambetul Sperantei „, redactia noastra fiind un suras al primaverii indiferent de anotimp, copii si tineri lucreaza la editare , redactare, tehnoredactare … Redactorii nostrii se adreseaza simplu : ” am adus articolul Niko, vrei sa te uiti…”, ” sa zica parintele cum e mai bine… parinte, avem destul material..” si va asigur ca se lucreaza, caci ” Zambetul Sperantei ” e editat de „zambete” si „flori” … Vizitele colectivului de redactie sau ale prescolarilor si scolarilor mici la invitatia maicutelor si a parintelui Ion Petrica la manastire sunt o incantare : mai intai slujba, apoi fuga la apa rece la Izvorul Tamaduirii ” Sfantul Ilie „, urmeaza plimbarea pe aleile sarutate de liniste si pace, rasfatul cactusilor, magnoliilor, zambete si flori, apoi mergem la ea, prietena noastra Codruta … cum cine e Codruta, e o caprioara, a manastirii si a noastra, e surasul si blandetea manastirii… obositi, ne asezam la masa, si ce masa, maicutele si Stareta Varvara ne servesc cu bunatati alese, cu drag, cu strop de suflet in fiecare zambet, se aseaza la masa cu noi, povestim, glumim… niciodata la plecare nu uita sa ne zambeasca si sa ne aminteasca ” sunteti bineveniti oricand, va asteptam ” Prietenii mei de suflet, Varvara- stareta si, Ion Petrica, parintele Ioanichie, cum i se mai spune, merita fiecare cuvant de multumire si recunostinta din partea noastra , a tuturor, maicutele la fel, caci, Manastirea ” Sf. Ilie de la izvor ” Vasiova, ramane oaza de liniste, locul in care ne incarcam cu energie, mangaiere pentru suflet, coltul de rai unde parca ne simtim mai aproape de cer si de Dumnezeu … Azi , e sarbatoare ” Izvorul Tamaduirii „, suntem asteptati, e o slujba oficiata de un sobor de preoti in frunte cu Episcopul Caransebesului Lucian Mic, si el un prieten al nostru apropiat… Suntem, sunteti cu totii bineveniti la slujba, in locul unde Dumnezeu surade a liniste, iubire, pace, zambeste cu magnolii, la Manastirea ” Sf Ilie de la izvor ” Vasiova ! Doamne Ajuta !

SIBILLA POESIS

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la IZVORUL TAMADUIRII – MANASTIREA ” SFANTUL ILIE DE LA IZVOR ” VASIOVA

 1. O zi de sarbatoare crestin-ortodoxa atat de mare prin ecoul insemnatatii ei in sufletele noastre nu putea fi cinsitita mai frumos si mai inaltator decat asa cum ai ales tu, draga Sfinxule neobosit si harnic, s-o preamaresti in aceste pagini.
  Te felicit cu adanca pretuire pentru minunatele si pretioasele detalii despre Manastirea „Sfantul Ilie de la Izvor” Vasiova, pentru imaginile atat de graitoare, care vorbesc de la sine si ne invita sa trecem pragul unei asezari binecuvantate si iubite de Dumnezeu.
  Remarc ca peste numai sapte zile va fi ziua de nastere a cinstitului parinte Ion Petrica, care prin intreaga sa stradanie si osteneala spirituala si pastorala este un exemplu viu de conduita pentru toti credinciosii.
  Am convingerea ca la momentul potrivit, sfintia sa se va bucura din partea ta de o mare atentie si sarbatorire, inclusiv in paginile acestui blog.
  As vrea sa fiu si eu in aceste momente alaturi de tine la slujba, dar simt deja vibratia sufletelor dragi inaltate in rugaciune.
  Fie ca Hristos Cel inviat, Izvor nesecat de daruri pentru noi, sa fie pururi in mijlocul nostru si sa ne calauzeasca pe Calea Mantuirii !
  Un gand pios si o calda imbratisare, prietene nepretuit !

  Apreciază

 2. ŞuKăRiT zice:

  Cred că Cineva este mai presus de toate. Cred că ne iubeşte! Atât de mult, încât ne-a dat liberul arbitru. Uneori mi-aş dori să nu mai fie atât de imparţial şi să dea cu noi de pământ, să ne trezim odată! Apoi, am înţeles că nu e nevoie să o facă EL, ne-o facem noi singuri. Cred că nimic nu se întâmplă fără voia LUI. Deci, CRED! Asta e introducerea la ce voi spune, ca să nu intri la idei, da?
  Nu-s prea umblat pe la Biserici, Mănăstiri şi alte locuri în care se calcă oamenii în picioare (la propriu) ca să atingă Sfinte Moaşte. Nu-mi plac popii! Farisei, cu toţii! Dincolo de straiele lor, este doar prefăcătorie şi lăcomie. Excepţiile sunt atât de puţine încât i-am transformat în Sfinţi.
  Am mai spus-o, dar îţi spun şi ţie motivul pentru care, un popă, nu mai valorează nimic pentru mine. Am văzut unul care a refuzat sfânta înmormântare pe motiv de sărăcie. Familia, oricum doborâtă de necaz, nu avea SUFICIENT ca să-l plătească. Apoi am verificat, aleatoriu. M-am prefăcut (urât, ştiu! dar am vrut să aflu!) că vreau câte ceva din ceea ce un om al lui Dumnezeu se cuvine să facă.Nici un popă (nici unul!) nu-ţi face nici cea mai simplă slujbă, dacă n-ai cu ce-l plăti. Şi nu e vorba aici că banii aceştia ar fi daţi (vezi Doamne!) celor în nevoie. Să fim serioşi! Ai văzut ce vile, ce maşini, în ce lux trăiesc? Excepţiile, ţi-am spus, îi vom declara (la zeci, ba chiar sute de ani după moarte!) Sfinţi!
  Mă ierţi, da?!

  Apreciază

 3. sfinx667 zice:

  SuKaRiT, nu am pentru ce sa te iert, mai mult BRAVO!
  impartasesc parerea ta, si, sper sa fi inteles ca eu, despre acea exceptie vorbesc, acest parinte, Ion Petrica este cu adevarat un om deosebit, altfel nu ma avantam in a-l zugravi astfel… il cunosc de ceva ani, e un om minunat, imparte cu atata bunatate intelepciune si tot ce are, provine dintr-o familie de oameni simpli, cinstiti si cu frica de Dumnezeu, si-a depasit conditia prin munca, eforutir si si-a castigat respectul multora dintre noi tocmai pentru ca este altfel decat multi preoti, si sa dea Dumnezeu sa nu se schimbe…. este o exceptie cu adevarat, apropo, el locuieste la manastire, nu are vila, nici masina, are insa har, si cred ca e Om inainte de toate 🙂
  ai observat ca am trecut cu usurinta peste unele nume, care in inima mea nu merita atentia pe care i-o darui parintelui acesta minunat, si eu demasc farisei si falsi slujitori ai bisericii…
  calda imbratisare si sincera prietenie , nu te contrazic deloc, doar am venit cu complectari, pentru ca, din nefericire, adevar graiesti ;
  respecte si recunostinta,
  Sibilla

  Apreciază

 4. sfinx667 zice:

  pescarusule, multumiri si recunostinta, parintele Ion Petrica este un om cum rar intalnesti, un preot demn de toata lauda si un exemplu zic eu, chiar si pentru inalti prelati, merita mai mult decat cuvintele mele 🙂
  fii binecuvantat prietene drag,
  Sibilla

  Apreciază

 5. Elisa zice:

  Sibilla,ce mult ma bucur ca ,prin bunavointa si dragostea ta ,am fost si eu printre credinciosi,acolo…la Manastirea Sfantul Ilie de la Izvor si am participat cu sufletul la Marea Sarbatoare a Tamadurii sufletului si trupului,caci …MARE ESTE PUTEREA TA DOAMNE!! SLAVA TIE!
  Iti multumesc ,Sibilla!

  Apreciază

 6. ŞuKăRiT zice:

  Mulţumesc Sibilla! Îti trimit un dar, pe care l-am dat şi Curtenilor, de Sfintele Paşte… Nu ştiu dacă ai ajuns la Castel, de aceea, primeşte-l cu prietenie. Şi multă iubire pentru CEL căruia îi este dedicat…
  http://www.crestinortodox.ro/Asculta__Cristian_Pomohaci___Jos_sub_crucea_rasturnata-760.html

  Apreciază

 7. sfinx667 zice:

  ” … si-a-nceput din nou sa planga,
  ca si cum voia sa franga,
  lacrima ce-i curgea langa
  cruce jos….
  …………………………………….
  azi, cand trec prin multe sate si prin lunci,
  cand vad crucile uitate, mie-mi pare ca pe toate,
  sta un Iisus care plange
  … ca atunci….. ”

  SuKaRiT, fi binecuvantat, iti multumesc din tot sufletul prietene drag )(
  un dar plin de har, invatatura si o frumusete deosebita, mi-ai bucurat sufletul, calda recunostinta,
  Sibilla

  Apreciază

 8. sfinx667 zice:

  Elisa, multumesc pentru vizitele si cuvintele tale frumoase 🙂
  pretuire draga prietena,
  Sibilla
  P.S. asculta si tu darul de la SuKaRiT , prietenul nostru… e ceva cu adevarat deosebit Elisa… 🙂

  Apreciază

 9. Oana zice:

  Eu sunt mai pragmatica din fire. Nu le am cu manastirile, bisericile. Cred, dar in felul meu si nu prea stiu a arata asta. Din acest motiv nici nu stiu ce sa zic. Tatal meu e foarte credincios, dar l-a apucat la batranete. Bunicii au incercat cu mine, dar cu biserica tot nu m-au convins, unde mai pui ca sunt alergica la mirosul lumanarii si ma apuca raul. Cunosc multi preoti, am si un fin printre ei. Dar nu discutam de cele sfinte. Tata zice ca seman cu tac-su, ca ala e ateu. Ce nu intelege el si nici altii, e ca eu nu sunt ateu, Doamne fereste, doar ca nu ma pot impartasi la chestiile bisericesti ca altii. Eu ma rog in gand, nu ma duc in biserici. Ma rog, e optiunea mea. Hai bine, tac ca si asa spun prostii 🙂

  Apreciază

 10. sfinx667 zice:

  Oana, pe tine Doamne, Doamne te iubeste exact asa cum esti, esti minunata, eu zic ca El te-a daruit noua si tot El ti-a daruit har, ca sa ne bucuri si sa ne alini, sa ne redai zambetele, si tu si Vania sunteti daruri, lasa ca stim noi si ne-am prins din prima 🙂
  pretuire si prietenie sincera,
  Sibilla

  Apreciază

 11. Elisa zice:

  Sibilla,l-am ascultat pe parintele Pomohaci cand a pus Sukarit link la Imparatie…este minunat!

  Apreciază

 12. sfinx667 zice:

  pai cred ca si prietenul nostru e un om minunat, SuKaRiT ne-a facut un dar cu adevarat deosebit azi 🙂

  Apreciază

 13. Elisa zice:

  Mi-e drag ce zice si cum zice Sukarit si-mi pare limbajul lui cunoscut,banatenesc…il citesc cu mare placere.Dumnezeu sa-i dea sanatate!

  Apreciază

 14. sfinx667 zice:

  sa ne dea Dumnezeu sanatate si sa fim binecuvantati cu totii !
  Elisa, pai hai sa-l descosem frontal, sa ne zica daca e banatean 🙂

  Apreciază

 15. Oana zice:

  Sukarit e cel mai minunat, eu il stiu mai de multa vreme, deci pot confirma.

  Apreciază

 16. sfinx667 zice:

  asta am zis si noi, ca este minunat, un om deosebit 🙂
  ne intrebam daca e si banatean ori ardelean 🙂

  Apreciază

 17. ŞuKăRiT zice:

  😀

  Apreciază

 18. sfinx667 zice:

  🙂

  Apreciază

 19. Case de lemn zice:

  Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.