SAPTAMANA PATIMILOR – CUVINTE LAMURITOARE SI INDEMNURI PENTRU CRESTINI, SPRE LUARE AMINTE !

SAPTAMANA PATIMILOR – CUVINTE LAMURITOARE SI INDEMNURI PENTRU CRESTINI, SPRE LUARE AMINTE !

” Cuvantul TAU este ca o faclie pe cararile vietii mele . „

Ps. 118/119, 105

De azi, am intrat cu totii in Saptamana Patimilor, care, pregateste crestinii pentru bucuria Invierii. ” Cine vrea sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa-mi urmeze Mie. ” ( Luca 9,23 )

Parintele ieromonah Arsenie Boca a vorbit mereu credinciosilor despre Saptamana Patimilor, spunand astfel : ” Lepadarea de lume are doua trepte. Intai ne lepadam de lumea din afara si de tot ce ne-ar tine legati de ea. In al doilea rand ne lepadam si de toate asemanarile noastre launtrice cu lumea. Acestea sunt patimile, naravurile si slabiciunile noastre personale…….. Pentru inceput urmarea lui Iisus chiar rostul acesta il are : de a ne desprinde firea de patimi iar in locul lor a deprinde virtutile . ”

Preotul Ion Petrica, care slujeste la Manastirea ” Sfantul Ilie de la Izvor ” Vasiova, judetul Caras-Severin, in cartea sa ” Meditatii pentru contemporani ” propune o scurta meditatie, adica un cuvant lamuritor despre mesajul slujbei din fiecare zi a Saptamanii Patimilor si un indemn catre credinciosi, spre luare aminte. Iata mesajul zilei de luni si indemnul catre noi credinciosii, asa cum le propune pr Ion Petrica :

Sfanta si Marea Zi de Luni

” Ne aflam in Sfanta si Marea zi de Luni. Specificul din aceasta saptamana a Patimilor incepe chiar cu aceasta zi. In comparatie cu deniile obisnuite din timpul Postului Mare, in Saptamana Mare, in cadrul Deniilor este cuprinsa si cate o perioada evanghelica, aceasta fiind atat de bine asezata, incat pentru fiecare zi se poate deslusi invatatura ei. De asemenea, in cadrul Deniilor din zilele de luni pana miercuri se canta la strana troparul : ” Iata Mirele vine la miezul noptii si fericita este sluga pe care o va afla priveghind iar nevrednica este iarasi cea pe care o va afla lenevindu-se… „… Pentru aceasta zi Evanghelia si Troparul au o legatura stransa. Daca in tropar ni se arata intr-un limbaj foarte simplu, ce inseamna sa ai o stare de veghe duhovniceasca, in Evanghelie avem si intelegerea in ceea ce consta aceasta stare de veghe. Din Evanghelia dupa Matei, cap 21, versetele 18-44 se incepe cu smochinul pe care-l vede Mantuitorul fara roade si se supara pe el. Apoi are loc o convorbire cu mai marii preotilor si cu batranii din popor, iar Evanghelia se termina cu cateva pilde rostite de Mantuitorul. Referindu-ne la intamplarea cu smochinul, vom gasi o intelegere mult mai profunda a starii de veghe duhovniceasca,. Parintele Nicolae Steinhardt da o explicatie extraordinara acestui episod scripturistic. Mantuitorul, suparat, ca niciodata, blestema pomul. Pomul nu a fost in stare sa-i dea lui Hristos rodul sau cand Acesta a avut nevoie. Explicatia frumoasa si cat se poate de originala a parintelui este ca atunci cand nu izbutesti sa-ti ajuti aproapele tau este o nenorocire, un blestem cumplit, o napasta. Precum smochinul fara rod se usuca, asa cel ce nu are in vedere pe aproapele sau, se pierde. Gandul cel mai important la inceputul Saptamanii Mari este legat, prin excelenta, de relatia cu aproapele. Parintele Siluan Athonitul a spus : ” Aproapele nostru, viata noastra ” . Nu putem arata o pretuire fata de Dumnezeu daca nu suntem alaturi de ceilalti semeni ai nostri. Iar ca sa ne pretuim semenii, trebuie sa ocolim starea smochinului din evanghelia de astazi. Pasim spre iubirea Domnului doar avand cuprinsa in viata noastra si viata semenilor nostri, care reprezinta starea de veghe duhovniceasca. ”

Iata ca ” Tristetea Stralucitoare ” din Saptamana Patimilor trebuie inteleasa de crestini ca fiind ” Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit, inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. ”

Parintele Ilie Cleopa : ” Sa ne ajute Preamilostivul Dumnezeu sa trecem cu pocainta curgerea Sfantului si Marelui Post si sa ajungem cu bucurie la Slavita Inviere a Domnului nostru Iisus Hristos. Amin. ”

Parintele Ion Petrica : ” Sa ne deschidem toata fiinta ca Hristos sa intre in Ierusalimul din interiorul nostru . ”

Asadar, Mesajul Sfintei zi de Luni al Saptamanii Mari a Patimilor este sa ne ajutam semenii, sa fim milostivi, sa daruim, sa ne implicam, sa ne iubim aproapele ca pe noi insine !

din Pildele lui Solomon : ” … caci, indaratnicia omoara pe cei prosti si nepasarea pierde pe cei fara minte. ”

SIBILLA POESIS

text reprodus din ” Meditatii pentru contemporani ” cu acordul Parintelui Ion Petrica

de la Manastirea ” Sfantul Ilie de la Izvor ” Vasiova , Caras-Severin

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la SAPTAMANA PATIMILOR – CUVINTE LAMURITOARE SI INDEMNURI PENTRU CRESTINI, SPRE LUARE AMINTE !

 1. Marturisesc sa ma voi stradui sa implinesc aceste minunate si pline de intelepciune indemnuri crestinesti, evocate atat de emotionant mai sus. Sa ne dezbaram de patimi si sa ne incarcam de virtuti, purificandu-ne sufletele prin flacara rugaciunii staruitoare. Ce frumos ne povatuieste Parintele Ion Petrica de la Manastirea „Sfantul Ilie de la Izvor”:
  ” Sa ne deschidem toata fiinta ca Hristos sa intre in Ierusalimul din interiorul nostru . ”
  Iar monumentul „Crucii Eroilor Neamului” de pe Varful Caraiman, prezent atat de inspirat aici, vegheaza si ocroteste implinirea credintei si daruirii noastre.

  Apreciază

 2. sfinx667 zice:

  multumesc mult pescarusule 🙂
  il cunosc personal pe Parintele Ion Petrica, e un om minunat, un prieten de suflet deosebit, un coleg de servici demn de toata lauda…iubeste enorm de mult copiii….:)
  vizitele noastre la Manastirea ” Sfantul Ilie de la Izvor ” Vasiova sunt minunatii….atatea flori, o caprioara, maicutele sunt deosebite si Stareta Varvara e prietena noastra…bucate alese si marinimie si generozitate cat cuprinde….copiii sunt bucurosi si fericiti cand mergem si noi la fel 🙂
  parintele Ion Petrica grijeste de copii si tineri beneficiari ai sistemului de protectie sociala, ii indruma pe caile luminoase …
  la initiativa lui, si prin ajutorul oferit prin insasi implicarea lui efectiva, avem si o revista :)….e deosebit si un exemplu pentru noi toti 🙂
  sa fii binecuvantat prietene drag ,
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.