MITUL LUPULUI SI AL CIUTEI – legatura tracilor cu divinitatea

MITUL LUPULUI SI AL CIUTEI – legatura tracilor cu divinitatea

curcubeu-in-munti-2_7223ea4eec56cc

Istoria neamului nostru este bogata si binecuvantata , ea fiind vesnic un manunchi de legende, de mituri si povestiri, izvor de cunoastere insa, caci, alaturi de documentele si descoperirile arheologice de mare insemnatate, de insemnarile lui Herodot, Strabon, Homer, Ovidius… se intaresc prin acest tezaur de impletire divina a adevarului cu legenda, a realitatii cu mitul, credinte si concluzii de netagaduit ale continuitatii si radacinilor neamului nostru in aceste locuri, considerate a fii sfinte, a fi Pamantul Sacru ocrotit de Zamolxis, acest Dumnezeu al dacilor, Zeul Luminii, cunoscut si ca Zeul Mosh, Zeul Norilor, Zeul Stancilor.


Mitul ” Lupului si al Ciutei ” spune ca stramosul fiara, era un lup cenusiu singuratic, care, s-a coborat din Ceruri si, s-a unit cu o caprioara, cu o ciuta parese. Potrivit acestui mit, Dacia s-a nascut sub semnul lupului, asadar a fost predestinata razboaielor de aparare, invaziilor si emigrarilor, misterelor si cultivarii respectului.


Inca din cele mai stravechi timpuri, dacii erau cunoscuti ca fiind : ” lupii de la Dunare „, ” razboinicii lupi ai luminii „, ” cei din tara Lupului „, ” fiarele „, ” fii lupului „. Strabon, spune ca in trecut dacul stravechi este ” dai ” ( femeia daca era daie ) sau ” dav”, cu alte cuvinte ” lupi ” sau, ” cei care se aseamana cu lupii „. De altfel, intregul neam tracic era reprezentat prin simboluri caracteristice, acestea fiind ” izvorate ” din Cultul Lupului si Cultul Cerbului, aparand de asemenea credinta in Cultul Ciutei Sfinte.


Se cunoaste ca dacii aveau credinta ca sunt nemuritori, ei neavand teama de moarte, ca intampinau moartea zambind, ca erau cunoscuti ca ” lupii nemuritori, iar prin mitul lupului si mitul cerbului, al caprioarei sfinte, acest mit al vietii vesnice, al renasterii, al nemuririi, mitul dacilor si-a extins spectrul inca din vremuri stravechi in intreaga lume.
Intreaga ” lume ” a dacilor este strans legata de simboluri, acestea intarind credinta in legatura cu divinitatea, deci conturarea ideii ca sunt ocrotiti de divinitate, tocmai prin faptul ca exista un sambure de legamant al divinitatii cu poporul ales. Numeroase manuscrise, documente, insemnari, dovezi aduse la lumina de arheologi, intaresc aceasta marturisire.

Un simbol de necontestat este stindardul geto-dacilor, dragones, in jurul caruia se adunau razboinicii in caz de primejdii, inainte de a pornii la lupta, si care era purtat de catre gemenii cavaleri. Alaturi de dragones, existau si prapuri, drapelele dacilor. Dragones sau dragonul, balaurul dacilor era un cap de lup cu gura deschisa, corpul unui sarpe cu aripi si care avea gatul infipt intr-o tepusa, iar la cea mai mica adiere de vant acest dragones ” scotea ‘ sunete ascutite infricosatoare, venite parca dintr-o alta lume.

Acest dragones era inspaimantator pentru dusmani, era glasul grotelor si al stancilor, iar sinteza dintre lup si sarpe are atributele orgoliului si al fortei, prin dragones dacii razboinici impuneau teama si respect… de aceea in fata strigatelor de lupta ale dacilor si la aparitia acestor dragoni, se instala sentimentul unei temeri si al unui respect impus , de nedescris, daca e sa acceptam denumirea de ” fiarele ” data dacilor razboinici.

Daco-getii razboinici erau renumiti pretutindeni si admirati pentru curajul lor neinfricat, pentru lipsa de teama in fata mortii, pentru hotararea cu care invatau si se instruiau pentru lupta, darzenia lor si, dibacia cu care manuiau armele ( sica, sageata ), disciplina de care dadeau dovada, dar, mai ales erau admirati pentru ca invatau strigatele de lupta stramosesti, acele strigate ce insuflau spaima. Nu exista suficiente documente si dovezi, dar, din insemnarile mai indepartate, se pare ca stema Daciei, si mai mult ca probabil si acest dragones dar si prapurile, aveau in cromatica lor trei culori, curcubeul fiind un simbol al legamantului si legaturii cu divinitatea, iar aceste trei culori fiind in plan principal, deoarece aveau simboluri bine definite in credinta dacilor, astfel : rosul reprezenta dimineata, galbenul semnifica amiaza iar albastrul era semnificatia amurgului.


Se spune ca, Burebista cand a oferit stindardul dacilor pregatiti de lupta ar fii rostit aceste vorbe : ” Sa loviti in dusmani cu puterea coltilor lupului, sa va strecurati printre dansii ca sarpele si, sa treceti peste ei ca pasarea in
zbor. Acesta sa fie steagul care sa va-nsoteasca-n lupte si steagul sa-l ridicati desupra cetatilor stanci, sa-l vada de la mare departare cei care cred ca nu se tem de neamul lupilor. ” Dovada a intelepciunii dacilor stau marturie si urmele vechilor cetati dacice, ridicate pe culmi,sau, altele inaltate pe creste mai semete, pentru a fii al doilea front, de intarire, caci, se zice ca tot Burebista ar fii poruncit marilor mesteri in ridicarea de cetati spunandu-le doar : ” Sa le ridicati pe cele mai inalte locuri, ca cine stie de unde mai vine primejdie si, prevederea-i mama biruintei.” Iata deci ca dacii stapaneau si darul de a sta de veghe, de a fii prevazatori.


De ce credem in legatura dacilor cu divinitatea, de la lup a ramas dacilor forta si curajul, puterea, iar ciuta, a daruit dacilor mila si blandetea, bunatatea. Ei erau omenosi si invitau la ospat pe straini, dar, deveneau fiare daca erau atacati, fiare cand isi aparau cetatile si neamul.


Am rasfoit de curand din colectia mai veche a revistei Magazin istoric si am citit cu mare emotie din insemnarile si discursurile lui Dio Chrisostamus, un ” calator in lumea dacilor”, si care a fost impresionat de ” tara getilor sau a misilor cum ii numeste Homer..” geto-dacii pe care i-a vazut si care l-au intampinat cum se cuvine, din care locuri a plecat, iata : „…veneam doritor de a vedea oameni luptand unii pentru stapanire si putere, iar altii pentru libertate si patrie si, am plecat, pe urma nu primejdia ma facut sa sovai… m-am intors iar la noi, socotind mereu ca cele zeiesti sunt mai presus si mai de folos decat cele omenesti, oricat de insemnate ar fii acestea.” , tot el mai spune cu admiratie ” … puteai sa vezi peste tot sabii, platose, lanci, toate locurile fiind pline de cai, arme si oameni inarmati, in mijlocul acestor oameni deosebiti, eu singur ma infatisam nepasator, un spectator pasnic..” .


Un lucru e sigur, dacii nu vanau intr-o vreme lupi si nici cerbi si nici ciute, caci aveau credinta in Cultul Lupului, lupul ca forta si putere daruita lor de divinitate, si credinta in Cultul Ciutei Sfinte, ciuta fiind legatura cu Cerul, simbolul dragostei si al bunatatii.

Si zice frumos legenda ca din unirea si dragostea dintre Lupul Fiara si Ciuta Sfinta ar fi luat nastere Dacia si ca ea de aceea este nemuritoare, caci, Zamolxis vegheaza si ocroteste si, ciclic, vine vremea renasterii.

Dacii spuneau : ” Zamolxis sa fie cu noi „… noi spunem la fel ” Doamne Ajuta!

SIBILLA POESIS

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la MITUL LUPULUI SI AL CIUTEI – legatura tracilor cu divinitatea

 1. Dorin zice:

  e foarte fain ceea ce ai scris…felicitari..

  Apreciază

 2. sfinx667 zice:

  multumesc frumos 🙂
  respecte,
  Sibilla

  Apreciază

 3. mihai zice:

  e misto interesant

  Apreciază

 4. ovd zice:

  nu mai suntem decat umbra acelor oameni falnici,amestecul tiganesc unguresc sau a alotor natii a intinat neamul lupului acum suntem cartite

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.