IERTAREA SI IMPACAREA CU SINE…
IERTAREA SI IMPACAREA CU SINE

Din invataturile Parintelui Arsenie Boca


Iertarea si impacarea cu cei din jur, ne place sau nu, nu are rost, nici inteles si nici vre-un rezultat, daca nu incepe prin a ne ierta pe noi , si a ne impaca cu noi insune, daca nu ne oferim sansa de a ne darui intelegere, cu rabdare si intelepciune. Sa incetam si a ne vaicarii, si a ne cauta scuze, sa ne lepadam de cosmetizarea pacatelor facute cu stiinta sau din nestiinta, caci, tot atat de grele sunt ele pe aripile sufletului ce liber vrea si usurat sa cugete, sa zboare… sa ne lasam asadar mangaiati de intelepciune, sa luam aminte, sa invatam din ce zic inteleptii si, sa punem in practica. Trezirea spirituala a fiecaruia dintre noi fi-va picatura care va umple oceanul trezirii spirituale ale Romaniei, salvarea si renasterea, prin intoarcere la credinta, prin unitate si pastrarea identitatii si a demnitatii, cu dragoste si daruire. Maica Theresa ne-a invatat ca : ” Nu exista lucruri marete, doar lucruri mici, cu o dragoste mare. Fericite sunt acelea. „

Sa incepem prin a ne recunoaste pacatele noastre, a ne ierta si impaca cu noi, si abia atunci vom putea sa ii iertam si pe ceilalti si sa ne impacam cu ei, caci, ” Daca judeci oamenii, nu vei mai avea timp sa-i iubesti. ” ( Mother Theresa )

Parintele Arsenie Boca ne indeamna cu multa intelepciune sa luam aminte:

@ Daca veti avea rabdare in necazuri, sa stiti ca veti avea si Duhul Sfant. Daca veti avea si puterea de a multumi in necazuri, atunci straluceste Duhul Sfant in voi si sa stiti ca nu-i cu neputinta.

Cand cineva nu e liber de pacat, sa nu puna vina pe altcineva. Sa nu puna vina nici pe stat si nici pe imprejurari, ci pe sine insusi, pe lipsa tariei sale in credinta, pe lipsa dragostei sale fata de Dumnezeu. Ca intotdeauna, cei ce au trait in pacat au pus vina pe altii. Acestia-s mereu cu carteala pe buze.

A-ti fi viata mai curata, a te elibera de pacat, o poti face in orice vreme. Nu te opreste nimeni crestine, sa te faci mai bun, mai curat, mai cuminte si cu minte! Deci, nu intarzia!

” Odata oamenii I s-au plans lui Dumnezeu ca tare o duc greu cu necazurile, cu lipsurile si cu pacatele.

– Drept ati spus fiilor ca o duceti greu cu pacatele. Deci daca o duceti greu cu ele, nu le mai faceti! „

Omul se roaga de Dumnezeu sa-l scape de necazuri, iar Dumnezeu se roaga de om sa-si schimbe purtarile. Socotiti si voi, care de cine sa asculte intai?

Toate necazurile noastre, noi ni le-am pricinuit cu pacatele noastre si ele sunt urmari si plata indesata pentru pacate; si asta pana vom intelege pentru ce ne vin si ne iau de nas, ca sa ne saturam de ele. @

Daca incepi sa zici: ” recunosc, am gresit, ma voi stradui sa nu mai fac, Doamne ramai cu mine si arata-mi Calea cea buna..”, sa simti si sa faci asta, cu rabdare, cu credinta ca poti, ca trebuie, atunci vei reusii. Vei reusi a te ierta, a te impaca cu tine si cu Dumnezeu, si abia apoi vei cauta la aproapele tau daca si cum a gresit..si vei ierta, si vei judeca altfel, si vei iubi!

…………………………………………………………………………………………………………

Primele pilde, prima rugaciune, primele povete de la bunica mea le-am sorbit… a avut darul de a le darui nepotilor si multor alti copii, soptindu-ne povestioare cu talc, cu glas bland si cu duiosie, si noi priveam in ochii ei blajini de iarba primavarateca, si ne lasam mangaiati de mana ei calda, mereu calda si iertatoare, si ne hraneam cu vocea ei senina si se limpezea totul in mintea noastra de copii nestiutori… imi aduc aminte cu drag si-mi voi aduce aminte cu dragoste, ori de cate ori voi povestii baietelului meu Zoran, sau copiilor mei din ” Speranta ” : … ” inger ingerasul meu, roaga-te la Dumnezeu pentru sufletelul meu, eu sunt mic tu fa-ma mare, eu sunt slab tu, fa-ma tare… ” sau, ” avea o vorba buna mea, muma Darinca,… cea mai buna bautura este apa de izvor, ea te stampara de sete, si te alina de dor..”

Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe noi toti!

SIBILLA POESIS


Anunțuri

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”... și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la IERTAREA SI IMPACAREA CU SINE…

 1. Marcel zice:

  Stiu ca Dumnezeu m-a iertat pentru pacatele mele, dar cum pot sa incep sa ma iert si eu?

  Deseori in epistolele sale, Apostolul Pavel descrie pe larg ceea ce noi numim libertatea crestina. In aceste probleme Dumnezeu ne ingaduie libertatea; El nu stabileste legi care sa interzica un anumit lucru sau sa il porunceasca. Apostolul ne avertizeaza sa nu ne judecam fratii, dand ca exemplu intrebarea ridicata in comunitatea din Corint cu privire la consumarea carnii oferite idolilor. Pavel afirma ca aceasta nu are nimic de-a face cu Imparatia lui Dumnezeu. El spune: „Aceia dintre voi care aveti mustrari de constiinta in aceasta privinta, nu-i judecati pe cei ce nu le au”, si invers. Avem aici un caz in care pur si simplu trebuie sa ne respectam unii pe altii.

  Haideti sa privim problema in felul urmator. Daca cineva pacatuieste impotriva mea si acelei persoane ii pare rau pentru ce a facut, Dumnezeu o iarta. Daca eu refuz sa o iert, va puteti imagina cat de oribil e acest lucru inaintea lui Dumnezeu? Dumnezeu nu e obligat sa ierte acea persoana. Ea a pacatuit impotriva lui Dumnezeu, dar Dumnezeu n-a pacatuit impotriva nimanui, niciodata. Si iata-ma pe mine – un pacatos care refuza sa ierte alti pacatosi, in timp ce Dumnezeu, care e fara pacat, e gata sa ii ierte. V-ati oprit vreodata sa va ganditi cat de aroganti putem fi atunci cand refuzam sa iertam o persoana pe care Dumnezeu a iertat-o?

  Apreciază

 2. Marcel zice:

  Judecand dupa un alt aspect de asemenea foarte important, ma gandesc la ce drept avem noi sa ii judecam pe cei care gresesc. Si noi gresim, iar o povata ne invata ca a gresi este omeneste. Asa ca am putea defini iertarea ca fiind actul prin care noi insine admitem ca in fond suntem ca toti ceilalti, suntem oameni. Gresim si invatam din greselile noastre, ne maturizam cu ele si invatam sa traim.

  Apreciază

 3. sfinx667 zice:

  …si ne straduim sa nu le mai repetam 🙂
  SIBILLA

  Apreciază

 4. Pingback: Iertarea si impacarea cu sine | Stefan Grozescu's so called "Blog"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s