Zamolxis si Sibylla Dacica

 

ZAMOLXIS si SIBYLLA DACICA – viitorul trecutului

 wallpaper_dacii_info_zamolxis


Un proverb chinezesc spune astfel: ” invatati sa construiti viitoul privind in trecut”. Cine suntem si de unde venim, catre ce ne indreptam, cum isi pune trecutul amprenta in viitor…sunt atat de multe de zis si, din nefericire atat de putini cei care o fac. Adevarat, sunt o mica lacrima satula de oceanul de nepasare, o soapta de dor pe muntele cunoasterii, dar, ma simt datoare neamului meu de pelasgi din care mi-am desprins zborul, sunt daie, sunt suflu al izului dac si respir catre ceea ce sunt cu curaj, a sete si incredere in samanta deja incoltita, al carui rod sa-l culeaga cei care vor invata de la noi si prin fiecare din noi a ne pretui trecutul viitor si viitorul trecutului…


Eu, puiul de dac, stiu, simt si mai ales cred cu tarie, ca a sosit vremea adevarului, ca e timpul ca trecutul Romaniei sa-si rodeasca aripile si intelepciunea in viitorul spre care se indreapta omenirea. Am hotarat si mi-am promis eu mie, a nu mai permite nimanui sa se joace cu cuvinte si nici ganduri fara vlaga argumentarii, a zice de neamul meu cum ca ar fii pierdut, ca ar pierii…. voi tine piept celor ce ma vor eticheta drept „naiva pseudo nationalista…etc” si asta pentru ca nimic nu e mai neadevarat, pentru ca ma simt OM in tara mea de dor al doinelor, da, doina cantec duios care vine din vremuri indepartate si al carui ecou se duce, se aude tot mai tare, mai puternic si mai clar in fata neincrezatorilor si celor saraci, fara istorie si fara credinta, fara duh…da, e timpul adevarului, al neamului meu atat de deosebit.


Marii maestrii Tibetani spun ca ” Romania va fii salvata de spiritualitatea ei.” Ei, numesc Prana ca fiind energia telurica a Pamantului si forta vitala a corpului, adica una si aceeasi. Exista o legatura stransa, complexa si profunda intre energia telurica a locurilor in care se naste si traieste o populatie si nivelul ei de spiritualitate. Tibetanii spun ca exista locuri unde aceasta energie abunda, ca in Romania aceasta energie influenteaza puternic nivelul de inteligenta, descoperirile stiintifice, civilizatiile creatoare, simtul artistic.

Zonele muntoase ale Romaniei sunt cel mai bun exemplu de abundenta a energiei telurice, cel mai bogat „model” tezaur de energie vie ar fii Muntii Bucegi cu Sfinxul si locurile sacre, fie ca e vorba de pesterile Polovragi si Ialomicioara unde s-a retras Zamolxis , fie ca sunt tunelurile subpamantene care strabat muntele sacru, ori Columna Cerului si Vf . Omul. Maestrii tibetani subliniaza ca pastrarea identitatii si spiritualitatii, credinta in Spiritul Creator, speranta, increderea in ei insusi, confera omului statutul de Om, de fiinta Divina, aduce cu sine Salvarea si Renasterea. Marele initiat Dalai Lama, inteleptul mileniului, ne invata sa supravietuim si sa speram , sa renastem prin : mai multa responsabilitate, toleranta si respect unii fata de altii, intoarcerea cu fata la Dumnezeu, pastrarea identitatii neamului romanesc. Dalai Lama spune: ” Deschide bratele spre schimbare, dar nu-ti pierde din valorile tale.”


In adancul fiecarui om, exista o chemare a trecutului, a sangelui, se cauta raspunsuri in lumea legendelor si basmelor populare, Scrierile antice ofera date extrem de contradictorii cand vorbesc de geto-dacii, de neamul pelasg, de stramosii neamului nostru. Cele contemporane, bat campii cu gratie, care cat stie, cine are dreptate, un dans natang al orgoliilor, risipindu-se adevaruri simple care sunt langa noi si in noi, in adancul fiintei noastre. Rudolf Steiner spune ca ” omul trebuie sa se daruiasca unor ganduri curate, indreptate spre cele spirituale”.


Documente, scrieri, marturii si descoperiri arheologice, sunt dovezi de necontestat ale permanentei neamului geto-dac pe aceste meleaguri, caci ” dacii s-au incapatanat sa ramana agatati de muntii lor”, ocrotiti de Marele Zeu, Zamolxis, indrumati de invataturile initiatului Zamolxis prin belagine, infruntand dusmanii si moartea cu curaj si dragoste pentru locurile sacre si, aici vom ramane si asta o stiu cel mai bine chiar cei care contesta adevarul.


Dacia hiperboreana a fost intr-o epoca indepartata ” Sediul Centrului Spiritual Suprem”. Herodot zice ca” Dacii nu recunosc un alt zeu afara de al lor”. „Cultul Zeului Om , Zamolxis, Zeul Mos, Saturn, isi are originea in vremuri indepartate… Getii ne-au transmis traditii mai vechi ca Vedele… Marele Zeu al getilor era un Zeu al duhurilor nemuritoare, al nemarginirii, al timpului infinit: fiecare roman zicandu-si OM, poarta un nume al Zeului, al Mosului getilor, al stramosului romanului” ( Mioara Galusita Alecu ).

Parintele istoriei Herodot a identificat pe zeul Zamolxis, cu, Marele sau Preot, Zamolxis ( divinizat cu acelasi nume ) . Herodot recunoaste totusi ca ” socot ca acest Zamolxis a trait cu multa vreme inaintea lui Pythagoras.

In opinia lui N. Densusianu, era Numele Marelui Zeu al Dacilor, Marea Divinitate a preistoriei, „titlu de onoare si respect al Supremei Divinitati”, numele lui apartinand dialectului primitiv pelasg. Marele Preot Zamolxis este pomenit de catre greci prin doctrina conform careia zeul sub chip de om aparea incognito printre oameni, pentru a le reaminti adevaruri cazute in uitare. Dacii il numeau pe Saturn, Zeul Mos, care in limba lor era echivalent cu Zamolxe. Zamolxis, Zamolxe, Zalmoxis, Gebeleizis, Zeu geto-dac al furtunii, al trasnetului si al fulgerului, numit „zeu celest” de M. Eliade. Autorul ” Daciei Preistorice ” Nicolae Densusianu considera ca numele Zalmoxis ( cel considerat a fii corect ) , este compus din ” Zal ‘ si ” mosha ” ceea ce inseamna ” ZEUL MOS „, iar Zamolxis este preot, intemeietor de religie. Se spune tot mai des ca, marele Zeu Zalmoxis, si-a pregatit din timp poporul ca sa-l primeasca la ” implinirea vremii”.

Pe teritoriul Vechii Dacii, diferite varfuri de munti au divinizat Omul, Vf Omul, cel mai inalt punct din Muntii Bucegi. Una din vaile care duc spre Vf Omul se numeste Valea Obarsiei, una din stancile aflate in apropierea lui, nu are intamplator o izbitoare asemanare cu chipul unui om, Sfinxul din Bucegi. Muntele este strabatut de o pestera caruia nu i s-a dat de cap, iar in varful muntelui la 2507 m se afla Columna Cerului, Axa Cerului, numita in popor Osia Lumii sau Buricul Pamantului. Sa fie toate acestea intamplatoare…

Strabon scrie ca ” cel dintai si cel mai mare dintre regii din Tracia” Burebista, impreuna cu marele preot Deceneu, a condus statul dac, indemnand supusii la ” abstinenta, sobrietate si ascultarea de porunci”, in alti termeni o etica si norme juridice, un nou mod de viata, de fapt prin legile numite ” Belagine”. Belaginele au fost daruite geto-dacilor de catre marele initiat si invatat Zamolxe ( divinizat cu acelasi nume ca al zeului Zamolxis ), ele fiind considerate legile armoniei cosmice, a armoniei trupului cu sufletul. Potrivit traditiei consemnate de Diodor din Sicilia, Zamolxe sustinea ca a intrat in legatura si apoi a mostenit belaginele de la Zeita Hestia, fiica lui Cronos, protectoarea focului, a vetrei. Noul mod de viata este propagat dintr-un ” mare centru spiritual ” numit de Strabon ” Muntele Sfant ” – Cogaionon. Belaginele ( belagines ) sau legile frumoase ale geto – dacilor au fost scrise de Zamolxis care sustinea ca sufletul este nemuritor. Platon si Socrate constata de asemenea ca ” legile frumoase ” sau belaginele sunt de fapt ” vorbe frumoase care fac intelepciunea sa se nasca in sufletele oamenilor „. Ele sunt amintite si in documente istorice din Transilvania, Polonia, Tara Romaneasca, Moldova si Ungaria si au purtat numele de ” Lex antiqua Valachorum „. Belaginele erau reguli, ” legi de comportare placuta in viata a marelui popor al geto-dacilor”. Zamolxe, Marele Preot a scris belaginele, nu le-a transmis doar oral. Prin belagine s-a condus statul dac si s-a facut trecerea de la matriarhat la patriarhat, de la selenar la solar.


Zalmolxe Marele Preot, marele intelept, invatat, initiat, apostol al credintei in nemurirea acestui neam, s-a retras intr-o pestera trei ani si s-a aratat dacilor in al patrulea an, a fost slujit si adorat, idolatrizat la temple ridicate onoarea lui pe cele mai inalte creste ale muntilor dacilor. Strabon aminteste in scrierile sale ca Zamolxe invatatul, Marele Preot ” a dobandit cunostinte astronomice de la Pitagora iar pe de alta parte ar fii dobandit-o de la egipteni, caci cutreierarile sale l-ar fii dus pana acolo” si ca atunci cand s-a intors in tara ” s-ar fii bucurat de o mare trecere la conducatori si la popor- intrucat, intemeiat pe semnele ceresti, el facea prorociri”, convins ca este in stare sa vesteasca vointa zeilor.


Profetii si proorociri consemnate din cele mai vechi timpuri erau raspandite in lume si de catre SIBILLE, Sibylle, Sibile. Despre Sibyle se spune ca apartin unor culte extrem de vechi, iar divinitatea de care apartin este Apollo al carui cult se raspandeste in Asia Mica unde sunt atestate cele mai vechi sibile si, se pare ca la Erythrae s-ar fii aflat o sibyla cu mult inaintea razboiului troian.

Sibylele apartin ca reprezentare si functie pamantului si pesterilor, dupa cum ne apar in majoritatea atestarilor, iar legatura lor cu pamantul, cu grotele, este pusa in evidenta de Simbolul Labirintului. Se pare ca au existat 12 sibyle, marturii si inscrisuri , dar si legende, pastrandu-se despre Sibyla din Cumae ( preoteasa lui Apollo ) care a profetit Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, Sibyla Lamia ca si Sibyla Odyseea care propagau mitul intoarcerii prin moarte la trupul mamei universale, s.a.m.d.


Consemnarile mitologiei si ale istoriei subliniaza importanta celebrei Sibylla Erythreea, fiica lui Aristocrates – Crinagoras agricultor si a nobilei hiperboreene Hydol. Sibylla Erithreea mai era numita si : Sardana – Zarandana, Gergithia – Gurguiata, Samia – Soim, Sarbis – Sirbesti. Sibylla ( cuvant arhaic pelasg ) avea sanctuare pentru oracole in Nordul Transilvaniei de Azi. In Muntii Caliman se afla Vf Sibilei, Valea Sibilei, in apropiere de manastirea Cozia se afla comuna Jiblea ( Siblea ). Nicolae Densusianu subliniaza ca nici una din sibile nu a fost originara din tinuturile grecesti ” Sibilele nu au pronuntat niciodata oracolele lor in limba greaca. Aceste oracole au fost traduse in greceste din vechea limba pelasga!!! „

Legendele spun ca Sibylla Erythreea a propus cartile ei cu profetii spre vanzare, imparatului etrusc al Romei, Traquinius Superbus si in fata refuzului si dispretului acestuia, ea a ars 6 din cele 9 carti. Apoi acesta, sfautit fiind, a achizitionat cartile ramase la pretul cerut initial de Sibylla. Pe teritoriul Romaniei au fost facute numeroase descoperiri arheologice, cum ar fii statuetele si monezile pe Muntele Gramos, pe care sunt imprimate siglele vechiului peste egiptean, asociate la sigla caprei cu coada de peste, formatiuni ale misterului Cybelei Cimeriene Decima Cibela ( Decibela ) Pelasga Hydole. Sibylla Erithreea este numita in traditiile ebraice ca ” Regina din Saba ” .Scrierile sale proorocitoare sunt urme ale unei civilizatii morale inaintate din cele mai vechi timpuri si care sunt conforme cu gandirea lui Zamolxis – Saturn. Se subliniaza distrugerile ciclice ale omenirii, urmate de renasteri repetate. Iata ca retragerea in pesteri a lui Zamolxis sugereaza practica unor mistere initiatice, oracolele ce contin proorocirile Sibylei sugereaza legatura sibilelor cu pesterile, labirintul. Sub muntele Bucegi exista o intreaga retea, un labirint de pesteri care ascunde mistere si enigme asiduu tinjite de ” neaveniti ” de pretutindeni care se erijeaza in asa zisii intelepti ai timpurilor de azi ( masonii ), un intreg tezaur de spiritualitate al neamului pelasg, al geto-dacilor nostrii. Ei sunt stupefiati de faptul ca Romania este Pamantul Sfant, este Leaganul Suprem al Spiritualitatii ocrotit de Divinitate, incrancenarea lor prosteasca vine de la faptul ca nu pot controla totul, in orice caz nu la nesfarsit…


Noi romanii vom supravietui, caci nu am ravnit niciodata mai mult decat a ne apara ceea ce este de drept al nostru, si da, spiritualitatea va salva si va duce la renasterea acestui popor prea des si prea aspru incercat, pentru ca cerul a inceput deja sa se limpezeasca deasupra noastra, pentru ca suntem suflete libere descinse din neamul Dacilor Liberi, neam de pelasgi neinfricati si intelepti…si, da, va fii un drum greu, insa, luati aminte neavenitilor, nu si imposibil! Pentru ca noi, puii de dacii nu ne temem de moarte, care este doar o trecere, ” a muri de moarte de razboi e tot ce poate fii mai fericit pentru un get” spune Iulian Apostatull in ” Memorii „…daca e razboi cu tot ce intruchipeaza Raul, atunci vom invinge pentru ca NOI il avem pe ZAMOLXIS, e vremea adevarului, a RENASTERII ROMANIEI si suntem pe calea noua, cea buna atata timp cat simtim asta si avem curajul sa o spunem!!!

” Nu te teme niciodata de umbre. Ele arata doar ca exista lumina in apropiere.” ( Gary Sinise ). Se spune intr-un vechi proverb ca ” Vei avea parte de un lucru atunci cand vei crede in el.”…trebuie doar SA CREZI!

SIBILLA POESIS

Despre Sibilla

sibilla_poesis@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Pilde şi „aduceri aminte”..., Sibilla și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Zamolxis si Sibylla Dacica

 1. sfinx667 zice:

  multumesc alina :)}{
  Sibilla Poesis Niko

  Apreciază

 2. Andrei Dirlau zice:

  draga Niko, totul e minunat, sincer imi place enorm de mult tot ce scrii, n-am din pacate acum timp sa comentez mai pe larg. Am doar o mare rugaminte, daca se poate: ai grija si nu-l mai cita pe Rudolf Steiner – sau poate chiar scoti citatul lui cu totul. E corect ce spui despre masonerie, dar probabil ignori faptul ca antroposofia lui Steiner si parafernalia mistico-eretica a masonilor fac parte din aceeasi familie satanista. Sau poate esti influentata de comandor, de Claudian – si el adept al lui Steiner – caz in care lucrurile sunt mai complicate si depasesc cadrul acestui comentariu..

  Apreciază

 3. sfinx667 zice:

  multumesc frumos pt sfaturi Andrei, intotdeauna sunt binevenite si promit sa ma documentez pe viitor cu mai multa atentie:)
  cuvintele tale frumoase ma bucura si imi dau incredere, fii binecuvantat, am mare nevoie de incurajari si prieteni de suflet, dupa cum bine ai inuit, multumesc 🙂
  cu simpatie si deosebit respect, promit sa ma straduiesc
  SIBILLA POESIS

  Apreciază

 4. Zambetel zice:

  Buna treaba ai facut, sis ! >:D< :*
  Daca ai da mai multe amanunte (eventual poze) cand te referi la reperele geografice pe care nu toti le cunoastem , ar fi si mai si (de pilda io nu am mai auzit de „columna cerului” sau „axa cerului” vizibila in Bucegi)
  Si inca ceva .. din cate stiu eu, Apollo e tot o intruchipare in a lui zamolxis (mai exact a unora din insusirile/atributele sale).. sau gresesc?:)

  Apreciază

 5. sfinx667 zice:

  @Zambi, sis…. ce mare bucurie mi-ai facut drago 🙂
  >D< 🙂
  Da, chiar si Jupiter, nu doar Apollo 🙂
  Pe vremea cand am postat acest articol, inca nu invatasem sa postez imagini, voi reveni cu imagini cum bine imi sugerezi 🙂
  Crucea Cerului sau Axa Cerului este vizibila in anumite conditii atmosferice, din anumite unghiuri, pe Vf Omul desigur 🙂
  Un sfarsit de saptamana binecuvantat si bogat in zambete si impliniri iti doresc Zambi 🙂
  )()()(
  Sibilla

  Apreciază

 6. Sergiu zice:

  Super…Zamolxis Zeus..:) Sibilla Tot asa

  Apreciază

 7. sfinx667 zice:

  @Sergiu, multumesc frumos 🙂
  Felicitari, sunt mandra de tine, esti unul din studentii mei Sergiu, sunt tare mandra de voi puilor !!!
  O duminica placuta iti doresc 🙂
  Sibilla

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.